Legújabb generációs fogamzásgátló eszközként a Rézgyöngy még sokak számára új jelenség a piacon, ezért gyakran tapasztaljuk, szinte hihetetlennek tűnik az érdeklődőknek, hogy hormonok nélkül ennyire magas, 99%-os megbízhatóságú legyen egy védekezési módszer, a nem kívánt terhesség elkerülésére. 

Pedig a valóság mégiscsak ez, akkor is, ha a Rézgyöngynek is lehetnek mellékhatásai. Felhelyezésről, a várható fájdalom mértékéről, kilökődésről és teherbeesésről kérdeznek minket sokan, így összegyűjtöttük az interneten, fórumokon terjedő tévhiteket, hogy mindenkinek hiteles információval szolgálhassunk. 

Miben jobb a Rézgyöngy a régi, T-alakú spirálokhoz képest?

A legfrissebb statisztikák is azt mutatják, hogy a Rézgyöngy megbízható, hosszútávú fogamzásgátlási módszer. A T-alakú rézspirálokhoz képest alacsonyabb a teherbeesés lehetősége, és a kilökődés esélye is minimális. Kevés az ellenjavallata , előzetes nőgyógyászati ultrahangvizsgálattal viszont szükséges a felhelyezéséhez. A szakember hozzáértésén is sok múlik, már csak az okozott fájdalom mértékének szempontjából is, érdemes gyakorlott orvost választani.

Tényleg gyulladásban tartja a méhet a Rézgyöngy?

Az egyik legnépszerűbb tévhit, ami a régi T-alakú rézspirálok miatt tartja magát. Ezek a méhen belüli eszközök valóban steril gyulladásban tartják a méhet, így is meggátolva a fogamzást, a Rézgyöngy azonban NEM okoz steril gyulladást a méhen belül, viszont gátolja a spermiumok mozgását, és a petesejt megtermékenyülését, réztartalmának köszönhetően.

Csak olyan nőknek ajánlott, akik már szültek

Tévhit, hogy a méhen belüli fogamzásgátló eszközöket csak szült nők használhatják. Bár számos olyan nőgyógyász létezik, aki nem szült nőknek nem vállalja a felhelyezést, szerencsére egyre többen nyitnak az újdonságok felé. Az IUD-k nem befolyásolják a termékenységet, így amennyiben úgy érzitek, hogy eljött a gyermekvállalás ideje, nem kell várakoznotok a próbálkozással, hiszen a hormonmentes IUD-k eltávolítása után azonnal helyreáll a termékenység.

A felhelyezés mindenkinek nagyon fájdalmas

A fájdalomérzet szubjektív, emberfüggő, hogy ki mennyire viseli jól, illetve kinek, hogyan reagál a szervezete az IUD felhelyezése során. Előfordulnak olyanok – főleg a már szült nők körében – akik csupán egy kis kellemetlenséget éreznek a procedúra során. Másoknak erősebb fájdalommal kell megküzdeniük; az orvos a méhcsatornán keresztül tolja fel az eszközt, így a méhnyak kitágulása okozhat kellemetlenebb érzést, ez a még nem szült nők körében gyakrabban előfordul.  A felhelyezést követően pár napig érezhetőek gyengébb vagy erősebb görcsök, ezek 3-6 nap után enyhülni fognak. Amennyiben pár héttel a procedúra után még mindig erős görcsök kínoznak, mindenképp keresd fel nőgyógyászodat. A felhelyezéshez fájdalomcsillapítás, igény szerint pedig bódítás is kérhető.

Miért csak a menstruáció alatt ajánlott felhelyezni?

Egyrészt a nőgyógyász ezzel is megbizonyosodik arról, hogy az páciens nem terhes – hiszen ha valaki terhes, akkor természetesen nem szabad felhelyezni IUD spirál fogamzásgátló eszközt. Másrészt, ha az IUD-t a menstruációs ciklus alatt helyezik fel, akkor a felhelyezés általában kevésbé fájdalmas, ugyanis a méhszáj ilyenkor sokkal nyitottabb.

A felhelyezés után meddig normális a vérezgetés?

A felhelyezés után körülbelül 30 perccel már érezhetsz görcsöket, amik pár napig lehetnek jelen. A görcsök mellett szabálytalan vérezgetés is jelentkezhet, ami akár 3-6 hónapig is fennállhat, ez még normálisnak tekinthető.

De akkor honnan tudhatod, hogy mi nem számít már normálisnak? Ha a felhelyezés után 3-6 nappal is még nagyon erős fájdalmaid vannak, akkor érdemes lehet felkeresni az orvost. A kellemetlen, szokatlan szagú vérzés miatt is érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis annak okozója lehet fertőzés is. Az sem tekinthető normálisnak, ha olyan erős vérzés jelentkezik, hogy óránként tampont vagy betétet kelljen cserélned. Ha nem tudod kitapintani a felhelyezőszálat, esetleg észreveszed, hogy az eszköz kilökődött, szintén érdemes orvosi konzultációt kezdeményezni.

Tampon és menstruációs kehely is használható a Rézgyöngy mellett?

Semmi akadálya nincsen egyiknek sem, ezek nyugodtan használhatóak a Rézgyöngy mellett is.

Zavaró lehet együttlét során a felhelyezőszál vége a partnernek?

Sokan tartanak ettől, pedig nincs mitől félni.
Az eszköz a méhen belül helyezkedik el, így nem kellene, hogy a partner érezze. Esetleg a jelzőszálakat érezheti, de ezek idővel puhábbak lesznek, ám ha nagyon zavaró az érzés, a felhelyező orvos megrövidítheti a szálakat. A méhen belüli fogamzásgátló használata sokkal stresszmentesebb együttlétet eredményezhet, hiszen nem kell aggódni a kiszakadt óvszer vagy az elfelejtett tabletták miatt. Fontos azonban megjegyezni, hogy – főleg akkor, ha többször váltasz partnert – a nemi betegségek elkerülése érdekében fontos az IUD-k mellett óvszert is használni.

Előfordulhat, hogy a Rézgyöngy perforálja a méh falát? 

A perforáció, azaz a méh falának átszakítása, már csak az eszköz gömb alakja miatt is valószínűtlen. Kerek, méhbarát alakjának köszönheti a Rézgyöngy, hogy 100 ezer felhelyezésből 0,06%-os arányban fordult elő perforáció az eddigi adatok alapján. 

Mekkora az esélye, hogy teherbe esek az eszköz használata mellett?

Szintén a 100 ezer felhelyezést vizsgáló statisztikánkból kiderül, hogy 0,49%-os arányban regisztráltak nemkívánt terhességet a rézgyöngyösök között. 100%-ban biztos fogamzásgátló módszert egyelőre nem ismer az orvostudomány. 

Miért jobb a Rézgyöngy a T-spirálokhoz képest?

Engedd meg, hogy ezt adatokkal szemléltessük!

Lássuk hát a számokat, 100 ezer IUB Rézgyöngy felhelyezés után!

Kilökődés 3,53%

Terhesség 0,49%

Méhen kívüli terhesség 0,01%

Perforáció 0,06%

Hasonlítsuk össze ezeket a számokat a T-alakú rézspirálokkal!

Kilökődés 5%

Terhesség 1%

Méhen kívüli terhesség >0,26%

Perforáció 1:909 (1 eset 909 felheyezésből)

Reméljük, hogy sikerült megvilágítanunk a Rézgyönggyel kapcsolatos, hiteles tudnivalókat: az egyéni tapasztalatok természetesen eltérőek lehetnek, de jó tudni, hogy a tudomány mai állása szerint a Rézgyöngy az egyik legelőremutatóbb, legmegbízhatóbb fogamzásgátló módszer nőknek.

Kommentek
  • Lázár Anna
    Válasz

    Allergizálhat a réz?
    Köszönöm.

    • a Rézgyöngy csapata
      Válasz

      Kedves Anna!

      Itt szerepel, hogy kinek ellenjavallt a Rézgyöngy: https://rezgyongy.hu/gyakran-ismetelt-kerdesek/#kineknem
      Ez a 2 pont kapcsolódik a te kérésedhez:
      – Wilson-betegségben szenved (rendellenesen kezeli a teste a rezet)
      – allergiás bármelyik IUB™ Rézgyöngy összetevőre

      Alapvetően az a tapasztalat, hogy aki tud viselni aranyékszert, az nem allergiás a rézre sem, így a Rézgyöngy sem fog nála allergiás reakciókat okozni.

      Magyarországon egyébként még nem tudunk olyan esetről, hogy valakinél allergiás reakciót váltott volna ki a termékünk.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Nagy Graciána
    Válasz

    Üdvözlöm! Érdeklődnék, hogy a felhelyezést követően mikortól ajánlott a szexuális élet? Mármint a védettség mikortól alakul ki? Köszönöm szépen válaszukat.

    • a Rézgyöngy csapata
      Válasz

      Kedves Graciána!

      A védettség gyakorlatilag azonnal kialakul, nem véletlen, hogy esemény utáni tabletta helyett is alkalmazható a Rézgyöngy, ha 72 órán belül kerül felhelyezésre.
      Tehát amint komfortosan érzi magát a felhelyezést követően, egyből lehetőség van az intim együttlétre.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Tóth Sarolta
    Válasz

    Tapasztalat:

    2napja helyezték fel az eszközt, kellemetlenebb volt, mint a hagyományos T spirál, pici, hátradőlő méhem van. A méhszájamnál csak kellemetlen érzés volt, de éreztem, ahogy beáll/átfordul a szál 3D alakba. Azonnal a helyére állt be. Most még görcsölök, annyira mint mensi alatt kíváncsi vagyok, hogy alakul a dolog. De érdemes lenne, több infó a közembereknek a termékről. Instagram, Facebook, Tik-tok.

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Sarolta!

      Menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalom előfordulhat a felhelyezést követő pár napban. Kíváncsian várjuk a további tapasztalatokat 🙂

      Megtalálhatóak vagyunk szinte minden social média felületen (Instagram, Facebook).

      Üdvözlettel,
      a Rézgyöngy csapata

    • Mercédesz
      Válasz

      Üdv! Nekem már két nőgyógyász sem javasolta a rézgyöngyöt, azt mondják gyulladást okozhat ami miatt nem eshetek később sem teherbe. Ezt miért mondhatják ennyire biztosra? Vannak ennek az eszköznek hátrányai? Köszönöm a válaszukat

      • Csilla Mészárosová
        Válasz

        Kedves Mercédesz!

        Minden fogamzásgátló módszernek vannak veszélyei és hátrányai is, nem csak előnyei. A méhen belüli eszközök (spirálok) esetében ez a felhelyezőszál, amely kilóg a méh üregéből a hüvelybe. Ezt azonban szükség szerint lehet rövidíteni, ezáltal csökkentve a baktériumok feljutásának esélyét, ami gyulladáshoz vezethet. Ajánlom a weboldalon található felhelyező orvosok listáját, akik közül mindegyik egy erre specializált oktatás keretein belül sajátította el a tudást a Rézgyöngy működéséről, illetve felhelyezéséről. A listáról választott orvosok bármelyikénél lehetősége nyílik részletes tájékoztatást kapni minden Rézgyönggyel kapcsolatos kérdésére.

        Üdvözlettel,
        a Rézgyöngy csapata

    • J
      Válasz

      Érdeklődni szeretnék, hogy lehetséges e szexhez/sporthoz is használható tampont (szivacsos szív alakú, úszásshoz is viselhető) viselni a rezgyongy mellet? Mennyire ellenjavalt akár fertozesek szempontjából a viselete az aktus alatt? Az elmozdulást, kihuzo szálat, mennyire birizgalhatja meg, ha én a kihúzó szálat amúgy is érzem az ujjammal és olykor a párom is érzi? A kérdésem oka, hogy távkapcsolatban élek és sajnos nem a tervek szerint érkezett meg a menzeszem, de csak pár napot látjuk egymást, így keresem a megoldást. Köszönöm!

      • Kitti Országh
        Válasz

        Kedves Sarolta!

        Tampont nyugodtan használhat Rézgyöngy mellett, a jelzőszálat pedig a felhelyezést végző orvos meg tudja rövdíteni a kérésére.
        Üdvözlettel,
        a Rézgyöngy csapata

  • D
    Válasz

    Kedves Rézgyöngy csapat!

    Mai nappal került felhelyezésre az eszköz, egyelőre minimálisan fokozódó vérzésem és enyhe alhasi görcsöm van. Bízom benne, hogy ennyiben megáll 🙂
    A kérdésem az lenne, hogy szexuális élet során alkalmazható-e majd vibrációs eszköz? Van-e bármilyen hatással a rézgyöngyre? Elmozdíthatja-e a helyéről?

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Diana!

      A felhelyezést követően előfordulhat vérzés és menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalom, ami csillapodni fog, majd teljesen megszűnik. Az első 5 napban ajánlott elkerülni a szexuális érintkezést, tampon és egyéb eszközök használatát. A későbbiekben nem okoz problémát, de hosszabb jelzőszál esetén kellő óvatossággal kell vele bánni, a jelzőszálat nem érheti nagyobb behatás (amennyiben zavarónak bizonyul a hossza, a nőgyógyász tud rajta rövidíteni).

      Üdvözlettel,
      A Rézgyöngy Csapata

  • Törökné
    Válasz

    Üdv.Császármetszés után mikor helyezhető fel legkorábban a rézgyöngy?

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Érdeklődő!

      Ez a szülés utáni kontroll vizsgálat alkalmával derül majd ki, ahol a nőgyógyásza megbizonyosodik az anatómiai viszonyok épségéről, a méh kellő összehúzódásáról, illetve a gátseb, vagy császármetszés esetén a hasfal gyógyulásáról.

      Üdvözlettel,
      A Rézgyöngy Csapata

Hagyj egy üzenetet!