Szerte a világban több mint 100 ezer nőnek helyezték már föl a nőgyógyászok a fogamzásgátló IUB Rézgyöngyöt. Ekkora mintával már statisztikákat is készíthetünk, mi pedig ezt meg is tettük. Lássuk, mik használói tapasztalatok a hormonmentes Rézgyönggyel, és miben más a szintén réztartalmú, de T-alakú spirálokhoz képest.

Méhen belüli, azaz intrauterin eszköznek nevezünk minden, a nők méhébe felhelyezett fogamzásgátló eszközt, így a Rézgyöngyöt is. Jelenlegi tudásunk szerint ezek az elsődlegesen ajánlott fogamzásgátló módszerek nőknek, bármely életkorban, mert a legbiztonságosabban alkalmazható, és leghatékonyabb módszernek minősülnek.

Lássuk a számokat, 100 ezer IUB Rézgyöngy felhelyezés után!

Kilökődés 3,53%

Terhesség 0,49%

Méhen kívüli terhesség 0,001%

Perforáció 0,06%

Hasonlítsuk össze ezeket a számokat a T-alakú rézspirálokkal!

Kilökődés 5%

Terhesség 1%

Méhen kívüli terhesség >0,26%

Perforáció 1:909 (1 eset 909 felheyezésből)


Az átlagos méhszélesség 24-26mm2, miközben az általános méhen belüli eszközök karjai több, mint 28 mm hosszúak.
A Rézgyöngy térben helyezkedik el, és fele akkora, mint más méhen belüli eszközök.

A réz intrauterin eszközök között minimális az esélye a perforációnak, és az is csak a felhelyezés utáni 20 napban fordulhat elő, ami legfőképpen a felhelyezési művelet következménye, nem az eszközé közvetlenül.

Az infertilitás nem valószínűbb a méhe belüli eszközük levétele után, mint más, bármikor megszakítható fogamzásgátló módszernél.

A rézallergia rendkívül ritka.

Mit láthatunk az adatokból?

A legfrissebb statisztikák is azt mutatják, hogy a Rézgyöngy megbízható, hosszútávú fogamzásgátlási módszer. A T-alakú rézspirálokhoz képest alacsonyabb a teherbeesés és a kilökődés esélye is minimális. Nagyon kevés ellenjavallat szól ellene, ugyanakkor nem lehet előzetes nőgyógyászati ultrahangvizsgálat nélkül felhelyezni. A szakszerű felhelyezésen sok múlik, már csak az okozott fájdalom mértékének szempontjából is, érdemes gyakorlott orvost választani.

Hagyj egy üzenetet!