Nincs rossz kérdés, csak megválaszolatlan – mi ezt valljuk a Rézgyöngy esetében is. A hormonmentes méhen belüli fogamzásgátló eszközök hatékonyak, hatásuk visszafordítható, és hosszú távra megfeledkezhetsz velük a fogamzásgátlás terhéről. A következőkben tisztázunk pár félreértést és kérdést a Rézgyönggyel kapcsolatban!

Rézgyöngy IUB fogamzásgátló eszköz

Tényleg gyulladásban tartja a méhet a Rézgyöngy?

EZ HAMIS. A Rézgyöngy nem okoz steril gyulladást a méhen belül, viszont gátolja a spermiumok mozgását, és a petesejt megtermékenyülését. 

Kinek ajánlható a hormonmentes spirál?

Bárkinek!

Aztán:

szoptatás alatt, elhízott, dohányzó és/vagy hypertóniás betegeknek. Érbetegség, trombózishajlam (Leiden-mutáció!), tervezett műtét, stroke esetén is előbb javasoljuk a Rézgyöngyöt. Ide tartozik még az ischaemiás szívbetegek, az emlődaganattal, diabétesszel küzdők, epehólyag betegek, májbetegek. Náluk a hormonos spirál egyáltalán nem ajánlott. 

Kilökődhet a hormonmentes Rézgyöngy?

A rendelkezésre álló kutatások alapján a terhességi, fertőzési, kilökődési, perforációs kockázatok nagyon alacsonyak. Ugyanakkor a réz IUD-k kilökődési aránya magasabb a fiatal nőknél, mint az idősebbeknél. 

A Rézgyöngy felhelyezés után észrevehetetlen

Hány évesen lehet felhelyezni a Rézgyöngyöt legkorábban?

A felhelyezés javasolt alsó korhatára 15 év. Azonban minden esetben fontos, hogy egyeztess a nőgyógyászoddal, illetve előzetes ultrahangos vizsgálat is javasolt.

Van garancia a Rézgyöngyre?

Igen, kilökődés és rossz felhelyezés esetén új eszközt küldünk. 🙂

Nem fogja zavarni a partneremet a Rézgyöngy eltávolító szála?

Ha esetleg a partnered szexuális együttlét során érzi a Rézgyöngy felhelyező szálát, a nőgyógyászodat megkérheted, hogy rövidítse meg azt, így már nem is fog problémát okozni aktus során. Rövidre, vagy akár teljesen is levághatja az eltávolító szálat. 

Honnan tudhatom, hogy kilökődött a hormonmentes Rézgyöngy?

A felhelyező szálat tiszta kézzel, mindig tudod az ujjaddal ellenőrizni a hüvelyben. Ha nem érzékeled a szálat, akkor a Rézgyöngy elcsúszhatott a helyéről. Erős, nem várt vérzés, szokatlan hüvelyi folyás esetén mindenképp gondolni kell arra, hogy a spirál esetleg nincs megfelelően a helyén. Konzultálj a nőgyógyászoddal!

Viszont megnyugtatunk: tökéletes felhelyezés esetén a kilökődés arány csupán 2-3 százalékos. 

 • Keresztes Kamilla
  Válasz

  Udv., egy hettel ezelott tette fel Sara Levenete a rezgyongyot. Nagyon eros verzessel, kilokodessel korhazba kerultem. Kapok uj Rezgyongyot Onoktol? Hogy kell ezt a “garanciat” ervenyesiteni?

  • A Rézgyöngy Csapata
   Válasz

   Kedves Kamilla!

   Sajnálattal halljuk, hogy erős vérzéssel járó kilökődése volt.
   Megkaptuk az emailjét is, orvosszakértőnk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot és intézkedünk az ügyben.

   Jobbulást kívánva,
   A Rézgyöngy Csapata

 • Kata
  Válasz

  Bár tudom erre nagyon kicsi az esély, de mi történik akkor ha valaki mégis teherbe esik az eszköz használata mellett? Milyen hatása lehet a magzatra? Az azonnali eltávolítás egyértelmű, de vajon okozhat e károsodást a babának.

Hagyj egy üzenetet!