Nincs rossz kérdés, csak megválaszolatlan – mi ezt valljuk a Rézgyöngy esetében is. A hormonmentes méhen belüli fogamzásgátló eszközök hatékonyak, hatásuk visszafordítható, és hosszú távra megfeledkezhetsz velük a fogamzásgátlás terhéről. A következőkben tisztázunk pár félreértést és kérdést a Rézgyönggyel kapcsolatban!

Rézgyöngy IUB fogamzásgátló eszköz

Tényleg gyulladásban tartja a méhet a Rézgyöngy?

EZ HAMIS. A Rézgyöngy nem okoz steril gyulladást a méhen belül, viszont gátolja a spermiumok mozgását, és a petesejt megtermékenyülését. 

Kinek ajánlható a hormonmentes spirál?

Bárkinek!

Aztán:

szoptatás alatt, elhízott, dohányzó és/vagy hypertóniás betegeknek. Érbetegség, trombózishajlam (Leiden-mutáció!), tervezett műtét, stroke esetén is előbb javasoljuk a Rézgyöngyöt. Ide tartozik még az ischaemiás szívbetegek, az emlődaganattal, diabétesszel küzdők, epehólyag betegek, májbetegek. Náluk a hormonos spirál egyáltalán nem ajánlott. 

Kilökődhet a hormonmentes Rézgyöngy?

A rendelkezésre álló kutatások alapján a terhességi, fertőzési, kilökődési, perforációs kockázatok nagyon alacsonyak. Ugyanakkor a réz IUD-k kilökődési aránya magasabb a fiatal nőknél, mint az idősebbeknél. 

A Rézgyöngy felhelyezés után észrevehetetlen

Hány évesen lehet felhelyezni a Rézgyöngyöt legkorábban?

A felhelyezés javasolt alsó korhatára 15 év. Azonban minden esetben fontos, hogy egyeztess a nőgyógyászoddal, illetve előzetes ultrahangos vizsgálat is javasolt.

Van garancia a Rézgyöngyre?

Igen, kilökődés és rossz felhelyezés esetén új eszközt küldünk. 🙂

Nem fogja zavarni a partneremet a Rézgyöngy eltávolító szála?

Ha esetleg a partnered szexuális együttlét során érzi a Rézgyöngy felhelyező szálát, a nőgyógyászodat megkérheted, hogy rövidítse meg azt, így már nem is fog problémát okozni aktus során. Rövidre, vagy akár teljesen is levághatja az eltávolító szálat. 

Honnan tudhatom, hogy kilökődött a hormonmentes Rézgyöngy?

A felhelyező szálat tiszta kézzel, mindig tudod az ujjaddal ellenőrizni a hüvelyben. Ha nem érzékeled a szálat, akkor a Rézgyöngy elcsúszhatott a helyéről. Erős, nem várt vérzés, szokatlan hüvelyi folyás esetén mindenképp gondolni kell arra, hogy a spirál esetleg nincs megfelelően a helyén. Konzultálj a nőgyógyászoddal!

Viszont megnyugtatunk: tökéletes felhelyezés esetén a kilökődés arány csupán 2-3 százalékos. 

Kommentek
 • Keresztes Kamilla
  Válasz

  Udv., egy hettel ezelott tette fel Sara Levenete a rezgyongyot. Nagyon eros verzessel, kilokodessel korhazba kerultem. Kapok uj Rezgyongyot Onoktol? Hogy kell ezt a „garanciat” ervenyesiteni?

  • A Rézgyöngy Csapata
   Válasz

   Kedves Kamilla!

   Sajnálattal halljuk, hogy erős vérzéssel járó kilökődése volt.
   Megkaptuk az emailjét is, orvosszakértőnk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot és intézkedünk az ügyben.

   Jobbulást kívánva,
   A Rézgyöngy Csapata

  • Zsófi
   Válasz

   Üdv!
   Már több, mint egy éve fent van a rézgyöngy és nem várt pecsételő vérzésem van 5 napja. (A menstruációm előtte múlt el kb 2 nappal.) Kilökődhetett?
   Orvoshoz kell fordulnom vagy várjak még pár napot, hátha csak felsértett valamit?
   Köszönettel,
   Zsófi

   • Csilla Mészárosová
    Válasz

    Kedves Zsófi!

    Mielőbbi ultrahangos kontroll vizsgálat lenne javasolt, amelyből biztosan megállapítható, hogy a vérzést nem a Rézgyöngy elmozdulása okozza.

    Üdvözlettel,
    a Rézgyöngy csapata

 • Kata
  Válasz

  Bár tudom erre nagyon kicsi az esély, de mi történik akkor ha valaki mégis teherbe esik az eszköz használata mellett? Milyen hatása lehet a magzatra? Az azonnali eltávolítás egyértelmű, de vajon okozhat e károsodást a babának.

 • Budai Nikolett
  Válasz

  Jónapot 2021 nov. 19 tetek fel a gyöngyöt 3 nap nagyon erős a vérzésem ez normális? Vagy hivjam fel doki előtte nem volt menzeszem szoptatos anyuka vagyok

  • Csilla Mészárosová
   Válasz

   Kedves Nikolett!

   A felerősödött vérzés a felhelyezést követő 2-3 hónapban előfordulhat, míg a szervezete hozzászokik az IUB™ rézgyöngyhöz (a méhnek időre van szüksége az alkalmazkodáshoz).
   Amennyiben a vérzés nem szűnik meg vagy komolyabb problémát okoz, mindenképp lépjen kapcsolatba a nőgyógyászával.

   Üdvözlettel:
   a Rézgyöngy csapata

 • Kata
  Válasz

  Jó napot!

  Sporttal kapcsolatban érdeklődnék. 2021.12.02-én tették fel a rézgyöngyöt. Néha még van pecsételő vérzés. Szabad ilyenkor edzeni?

  Előre is köszönöm a választ!

  • Csilla Mészárosová
   Válasz

   Kedves Kata!

   Csak a felhelyezést követő 5 napban ajánlott elkerülni a szexuális érintkezést, sportot, illetve a tampon, valamint a menstruációs kehely használatát. A pecsételő vérzés normális jelenség, míg a szervezet hozzászokik a Rézgyöngyhöz. Ha nem erősödik a vérzés, aggodalomra semmi ok 🙂

   Üdvözlettel:
   a Rézgyöngy csapata

 • Zsigmond Kitti
  Válasz

  Üdvözlöm!

  Ha kilökődött akkor mi a teendő,lehet újat kérni?
  Köszönöm

  • Csilla Mészárosová
   Válasz

   Kedves Kitti!

   E-mailben tájékoztattam a szükséges lépésekről kilökődés esetén.

   Üdvözlettel,
   a Rézgyöngy csapata

 • Érdeklődő
  Válasz

  Üdvözlöm!

  A menstruációm érdekes egy ideje, alig van, viszont az egyik napon (szó szerint értendő) iszonyatosan erős, ömlik, másnaptól szinte alig van. A másik problémám, hogy kétszer is voltam műtve méhszájsebbel. Ezek akadályai lehetnek a rézgyöngy használatának?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kitti Országh
   Válasz

   Kedves Érdeklődő!

   Erős vérzéssel kifejezetten ellenjavallott a Rézgyöngy, érdemes lenne kivizsgálni annak mögöttes okát.
   Az előzetes méhszájseb miatt mindenképpen egyeztessen előbb a nőgyógyászával, ő fog tudni pontosat mondani a kórismerete fényében.
   Üdvözlettel
   a Rézgyöngy csapata

Hagyj egy üzenetet!