Nincs rossz kérdés, csak megválaszolatlan – mi ezt valljuk a Rézgyöngy esetében is. A hormonmentes méhen belüli fogamzásgátló eszközök hatékonyak, hatásuk visszafordítható, és hosszú távra megfeledkezhetsz velük a fogamzásgátlás terhéről. A következőkben tisztázunk pár félreértést és kérdést a Rézgyönggyel kapcsolatban!

Rézgyöngy IUB fogamzásgátló eszköz

Tényleg gyulladásban tartja a méhet a Rézgyöngy?

EZ HAMIS. A Rézgyöngy nem okoz steril gyulladást a méhen belül, viszont gátolja a spermiumok mozgását, és a petesejt megtermékenyülését. 

Kinek ajánlható a hormonmentes spirál?

Bárkinek!

Aztán:

szoptatás alatt, elhízott, dohányzó és/vagy hypertóniás betegeknek. Érbetegség, trombózishajlam (Leiden-mutáció!), tervezett műtét, stroke esetén is előbb javasoljuk a Rézgyöngyöt. Ide tartozik még az ischaemiás szívbetegek, az emlődaganattal, diabétesszel küzdők, epehólyag betegek, májbetegek. Náluk a hormonos spirál egyáltalán nem ajánlott. 

Kilökődhet a hormonmentes Rézgyöngy?

A rendelkezésre álló kutatások alapján a terhességi, fertőzési, kilökődési, perforációs kockázatok nagyon alacsonyak. Ugyanakkor a réz IUD-k kilökődési aránya magasabb a fiatal nőknél, mint az idősebbeknél. 

A Rézgyöngy felhelyezés után észrevehetetlen

Hány évesen lehet felhelyezni a Rézgyöngyöt legkorábban?

A felhelyezés javasolt alsó korhatára 15 év. Azonban minden esetben fontos, hogy egyeztess a nőgyógyászoddal, illetve előzetes ultrahangos vizsgálat is javasolt.

Van garancia a Rézgyöngyre?

Igen, kilökődés és rossz felhelyezés esetén új eszközt küldünk. 🙂

Nem fogja zavarni a partneremet a Rézgyöngy eltávolító szála?

Ha esetleg a partnered szexuális együttlét során érzi a Rézgyöngy felhelyező szálát, a nőgyógyászodat megkérheted, hogy rövidítse meg azt, így már nem is fog problémát okozni aktus során. Rövidre, vagy akár teljesen is levághatja az eltávolító szálat. 

Honnan tudhatom, hogy kilökődött a hormonmentes Rézgyöngy?

A felhelyező szálat tiszta kézzel, mindig tudod az ujjaddal ellenőrizni a hüvelyben. Ha nem érzékeled a szálat, akkor a Rézgyöngy elcsúszhatott a helyéről. Erős, nem várt vérzés, szokatlan hüvelyi folyás esetén mindenképp gondolni kell arra, hogy a spirál esetleg nincs megfelelően a helyén. Konzultálj a nőgyógyászoddal!

Viszont megnyugtatunk: tökéletes felhelyezés esetén a kilökődés arány csupán 2-3 százalékos. 

Kommentek
  • Keresztes Kamilla
    Válasz

    Udv., egy hettel ezelott tette fel Sara Levenete a rezgyongyot. Nagyon eros verzessel, kilokodessel korhazba kerultem. Kapok uj Rezgyongyot Onoktol? Hogy kell ezt a „garanciat” ervenyesiteni?

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Kamilla!

      Sajnálattal halljuk, hogy erős vérzéssel járó kilökődése volt.
      Megkaptuk az emailjét is, orvosszakértőnk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot és intézkedünk az ügyben.

      Jobbulást kívánva,
      A Rézgyöngy Csapata

    • Zsófi
      Válasz

      Üdv!
      Már több, mint egy éve fent van a rézgyöngy és nem várt pecsételő vérzésem van 5 napja. (A menstruációm előtte múlt el kb 2 nappal.) Kilökődhetett?
      Orvoshoz kell fordulnom vagy várjak még pár napot, hátha csak felsértett valamit?
      Köszönettel,
      Zsófi

      • Csilla Mészárosová
        Válasz

        Kedves Zsófi!

        Mielőbbi ultrahangos kontroll vizsgálat lenne javasolt, amelyből biztosan megállapítható, hogy a vérzést nem a Rézgyöngy elmozdulása okozza.

        Üdvözlettel,
        a Rézgyöngy csapata

  • Kata
    Válasz

    Bár tudom erre nagyon kicsi az esély, de mi történik akkor ha valaki mégis teherbe esik az eszköz használata mellett? Milyen hatása lehet a magzatra? Az azonnali eltávolítás egyértelmű, de vajon okozhat e károsodást a babának.

  • Budai Nikolett
    Válasz

    Jónapot 2021 nov. 19 tetek fel a gyöngyöt 3 nap nagyon erős a vérzésem ez normális? Vagy hivjam fel doki előtte nem volt menzeszem szoptatos anyuka vagyok

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Nikolett!

      A felerősödött vérzés a felhelyezést követő 2-3 hónapban előfordulhat, míg a szervezete hozzászokik az IUB™ rézgyöngyhöz (a méhnek időre van szüksége az alkalmazkodáshoz).
      Amennyiben a vérzés nem szűnik meg vagy komolyabb problémát okoz, mindenképp lépjen kapcsolatba a nőgyógyászával.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Kata
    Válasz

    Jó napot!

    Sporttal kapcsolatban érdeklődnék. 2021.12.02-én tették fel a rézgyöngyöt. Néha még van pecsételő vérzés. Szabad ilyenkor edzeni?

    Előre is köszönöm a választ!

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Kata!

      Csak a felhelyezést követő 5 napban ajánlott elkerülni a szexuális érintkezést, sportot, illetve a tampon, valamint a menstruációs kehely használatát. A pecsételő vérzés normális jelenség, míg a szervezet hozzászokik a Rézgyöngyhöz. Ha nem erősödik a vérzés, aggodalomra semmi ok 🙂

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Zsigmond Kitti
    Válasz

    Üdvözlöm!

    Ha kilökődött akkor mi a teendő,lehet újat kérni?
    Köszönöm

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Kitti!

      E-mailben tájékoztattam a szükséges lépésekről kilökődés esetén.

      Üdvözlettel,
      a Rézgyöngy csapata

  • Érdeklődő
    Válasz

    Üdvözlöm!

    A menstruációm érdekes egy ideje, alig van, viszont az egyik napon (szó szerint értendő) iszonyatosan erős, ömlik, másnaptól szinte alig van. A másik problémám, hogy kétszer is voltam műtve méhszájsebbel. Ezek akadályai lehetnek a rézgyöngy használatának?

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Kitti Országh
      Válasz

      Kedves Érdeklődő!

      Erős vérzéssel kifejezetten ellenjavallott a Rézgyöngy, érdemes lenne kivizsgálni annak mögöttes okát.
      Az előzetes méhszájseb miatt mindenképpen egyeztessen előbb a nőgyógyászával, ő fog tudni pontosat mondani a kórismerete fényében.
      Üdvözlettel
      a Rézgyöngy csapata

Hagyj egy üzenetet!