A fiatalság számára a méhen belüli fogamzásgátló eszközöknek kellene lenniük az elsődleges fogamzásgátlónak

– a Kanadai Gyermekgyógyászati Közösség (Canadian Paediatric Society (CPS)) álláspontját bemutató nyilatkozat szerint.

A május 31.-ei nyilatkozat számításba veszi a különböző fogamzásgátló módszerek előnyeit és hátrányait és praktikus tanácsokat nyújt az egészségügyi dolgozóknak, hogy könnyebben tudják a fiatalság számára a legmegfelelőbb fogamzásgátló módszert kiválasztani.

Fiatalság. A képen a Kanadai Gyermekgyógyászati Közösség logója látható. Angolul: Canadian Paediatric Society.

“A személyes, egészségügyi és szociális vonzata egy nem kívánt vagy rosszul időzített terhességnek jelentős” – mondta Dr Giosi Di Meglie, a CPS Felnőtt Egészség Bizottság tagja és a felnőttgyógyászat specialistája a Montreal-i Gyerek Kórházban. “Mint egészségügyi dolgozók, kötelesek vagyunk támogatni a biztonságosabb módszereket a terhességet elkerülni kívánó fiatalok számára a fogamzásgátlók hatékonysága alapján való ajánlással. A méhen belüli eszközök az élen járnak, mint a leghatékonyabb fogamzásgátlási lehetőségek.”

A méhen belüli eszköz (IUD – Intra Uterine Device) vagy rendszer (IUS – Intra Uterine System) egy apró (gyakran T alakú) eszköz, amit a méhen belülre helyez fel egy nőgyógyász a terhesség elkerülése végett. Az IUD-k és IUS-k folyamatosan, éveken át fejtik ki fogamzásgátló hatásukat, de bármikor eltávolíthatóak egy egészségügyi dolgozó által.

Az IUD-k több mint 99%-os hatékonysággal bírnak. A hormonos tabletták és az óvszer 91% és 82%-osan hatékonyak, de csak tökéletes használat mellett. Az IUD-k hormonmentesek, míg az IUS-k kis mértékű hormont tartalmaznak.

A CPS nyilatkozata továbbá azt ajánlja, hogy az egészségügyi dolgozók csökkentsék a szokványos gátlásokat a fogamzásgátló használatának kezdeményezéséért és annak folytatásáért.

“A fogamzásgátlás lehetőségének nyújtása méhnyakrákszűrő vizsgálat vagy nőgyógyászeti vizsgálat nélkül, vagy éves felírások felajánlása, valamint a fiatalság bátorítása, hogy azonnal kezdjék el a fogamzás gátlását, mintsem, hogy megvárják a következő menszeszüket, mind-mind növeli a fiatalok hajlandóságát a fogamzásgátlók használatára.” – mondta Dr. Di Meglio.

Fiatalság. A képen a szexuális oktatásra utaló összeállítást láthatunk. 3 könyv tetején egy alma, amibe a női és férfi nem szimbóluma van vésve.A CPS nyilatkozata továbbá azt javasolja azon egészségügyi dolgozóknak, akik törődnek a fiatalsággal, hogy:

  • Beszéljenek a szexuális egészségről, termékenységről, családtervezésől és fogamzásgátlásról a fiatalokkal a serdülőkőr elején, ideális esetben mielőtt szexuálisan aktivvá válnának
  •  Hozzáállásuk legyen együttműködő, ami segíti a fiatalokat a tájékozott döntéshozásban, a fogamzásgátlási lehetőségek közül való választásukkor mérlegelve az előnyöket, kockázatokat, mellékhatásokat és ez egyes módszerek testhezállóságát.
  • Bátorítsák a fiatalokat, hogy minden esetben használjanak óvszert, a választott fogamzásgátlási módszertől függetlenül, hogy elkerüljék a szexuális úton terjedő fertőzéseket
  • Tájékoztassák az összes fiatalt a sürgősségi fogamzásgátlásról, mint a fogamzásgátlás tartalék módszeréről a terhesség elkerülése érdekében.

A Kanadai Gyermekgyógyászati Közösség

A Kanadai Gyermekgyógyászati Közösség egy nemzetközi érdekképviseleti közösség, ami a gyermekek és fiatalok egészségügyi szükségleteit támogatja. Az 1922-ben alapított CPS több mint 3300 gyerekorvost, gyermek szakorvost és más gyermekgyógyászokat képvisel Kanadában.

Itt olvashatod a cikket az eredeti nyelven.

Érdekesnek találhatod további cikkeinket is:

A tabletták új nemzedéke, a vérrögképződés felemelkedése

Nők? Megéri?

Hagyj egy üzenetet!