A tabletta számos előnye ellenére vannak, akikre komoly kockázatot is jelenthet. Különösen veszélyeztetett nőknek nem is szabadna hormonális fogamzásgátló tablettát szedniük – ennek ellenére sokan mégis a szedése mellett döntenek. Tudd meg cikkünkből, hogy veszélyeztetett vagy-e?

A mai modern fogamzásgátló tabletták számos előnnyel rendelkeznek. Megkérdőjelezhetetlen a szerepük a nem kívánt terhességek, illetve a méhen kívüli terhességek megelőzésében. Kutatások bizonyítják, hogy csökkentik a petefészekrák és a méhtestrák, illetve a mell jóindulatú elváltozásai esetében a kialakulás kockázatát.

Ugyanakkor vannak kockázatai is a tabletta használatának, melyek közül az egyik legveszélyesebb, hogy növeli a vérrögképződés valószínűségét. Ezek keletkezhet a lábakban, a tüdőben, a szívben és az agyban is, ami olyan komoly következményekkel is járhat, mint a tüdőembólia vagy éppen az agyvérzés (stroke) kialakulása.

A képen egy levél fogamzásgátló tabletta látható napkövetős rendszerrel

Aggasztó kutatási eredmények a hormonális tabletták veszélyeiről

Nem véletlenül kavart néhány éve nagy port az a jelentés, melyet a Francia Gyógyszerészeti Ügynökség adott ki. A jelentés szerint 2000 és 2011 közötti adatok alapján olyan megállapításra jutottak, hogy évente több mint 2500 mélyvénás trombózist és 20 halálesetet okoz a fogamzásgátló tabletták szedése Franciaországban. Az elmúlt évtizedben a fogamzásgátlók szedése miatt évente átlagosan 2529 esetben alakult ki mélyvénás trombózis, és 20 esetben halálos tüdőembóliát okozott.

Az évi 20 haláleset közül az összesítés szerint hat esetben az első és a második generációs, 14 esetben pedig a harmadik és a negyedik generációs fogamzásgátlókat terheli a felelősség. A 2529 trombózisos eset közül 1751-ről az újabb generációs tabletták tehettek. A jelentés kiemelte, hogy évente kilenccel kevesebben halnának meg, és 1167-tel kevesebb trombózis történne, ha a legújabb fogamzásgátlókat nem írnák fel az orvosok.

A jelentés közreadása után ezért a hatóság vezetője kiemelten kérte a harmadik és negyedik generációs fogamzásgátlók használatának csökkentését. Véleménye szerint ugyanis ezeket indokolatlanul nagy mennyiségben használják, a tragédiák számát pedig csökkenteni lehetne a fogamzásgátlás más módszereinek alkalmazásával.

Ezekben az esetekben nagyobb a kockázat tabletta szedése mellett

Trombózis persze nem mindenkinél alakul ki, aki fogamzásgátló tablettát szed, hajlamosító tényezők esetén azonban mindenképpen érdemes elgondolkodni más alternatíván, amit a tabletták mellékhatásait felsoroló tájékoztatókban is meg szoktak jegyezni.

Ilyen hajlamosító tényező lehet például, ha valaki véralvadási zavarban szenved – ilyenkor nem is szabad szednie a tablettát -, de növeli a kockázatot a probléma családban való előfordulása is. További tényezők még a mozgáshiány, az ülőmunka, az elhízás, a dohányzás, a hosszan tartó ágynyugalom, sérülés, illetve műtét, valamint, akármilyen furcsán hangzik is, akár az is, ha valaki nem fogyaszt elég folyadékot.

A vérkép vizsgálat elengedhetetlen

Mielőtt bárki fogamzásgátló tablettát szeretne felíratni, előbbi kockázatokat érdemes figyelembe venni, egy lelkiismeretes orvos pedig első lépésként vérkép vizsgálatra küldi el a pácienst. Ha utóbbi olyan problémát mutat ki, mely a tabletta hanyagolását indokolja, abba mindenképpen érdemes beleegyezni és a tabletta helyett más fogamzásgátló módszert választani.

A képen egy orvos látható maszkban, miközben vérvételből származó vért csepegtet egy petricsészébe.

Ha aggaszt a dolog, akár speciális hematológiai vizsgálatot is kérhetsz, tapasztalataink alapján azonban még teljesen tökéletes eredmények esetén sem jelenti ki egy hematológus szakorvos sem, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése nem jelent számodra semmiféle kockázatot.

Mik a mélyvénás trombózis tünetei?

A lábban kialakult mélyvénás trombózis jellemzően a testrész megduzzadásával, illetve fájdalommal jár, amit pirosság, melegségérzés kísér. Tüdőembóliát jelezhet továbbá a légszomj, a fulladás, a köhögés, a szédülés, illetve a mély lélegzetvételre súlyosbodó mellkasi fájdalom.

Van, hogy a trombózis magától is megszűnik, mivel azonban igen nagy veszélyt jelent, mindenképpen érdemes azonnal orvoshoz fordulni a tünetek észlelése esetén. Fontos tudni, hogy létezik úgynevezett mikroembolizáció is, melynek során kis erek záródhatnak el, a panaszok pedig kevésbé súlyosak, de ismétlődhetnek. Ilyen lehet például a mellkasi fájdalom, a gyors szívverés, a fulladás, illetve a mindezeket kísérő láz. Ilyen esetben szintén fordulj mielőbb orvoshoz, illetve érdemes minderről előzetesen is tájékozódnod tőle.

A cikk forrását itt találod. További olvasmányokat a BLOG menüpontunkban találhatod, vagy ha ide kattintasz!

Töltsd le a cikket WORD formátumban!

Kövess minket Facebookon és Instagramon!

Hagyj egy üzenetet!