A fogamzásgátló tabletták új nemzedékénél nagyobb a vérrögképződés kockázata

Az újabb fogamzásgátló tabletták szedése nagyobb vérrögképződési veszéllyel jár, mint a régebbi progeszterin tartalmú szereké – írják az angliai Nottinghami Egyetem kutatói.

a képen egy verrögképződás folyamata látható a tabletták hatására

A British Medical Journal orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmány szerint a progeszterin tartalmú hormonális tabletták egy újabb nemzedéke négyszeresére növeli a vénás tromboembólia (VTE) kockázatát. Ezek drospirenon, dezogesztrel, gesztoden és ciproteron hatóanyagot tartalmaznak. Ez jóval több, azokhoz képest, akik nem szednek fogamzásgátló tablettát. A fogamzásképes nők mintegy 9 százaléka szed fogamzásgátló tablettát. A fejlett ipari országokban ez a szám 18 százalék.

A kombinált fogamzásgátló tablettákról már régóta köztudott, hogy szedésükkel növekszik a vérrögképződés kockázata. Ez az eddigi legnagyobb tanulmány, amely a brit egészségügyi ellátórendszer két nagy adatbázisa alapján készült. A szájon át szedhető kombinált fogamzásgátlók valamint a vénás trombózis kockázata közötti kapcsolatot vizsgálta a 18-45 év közötti nők korosztályában – írta Yana Vinogradova, a kutatás vezetője.

a képen egy kialakult vérrög látható. tabletták

A tablettát nem szedőkhöz képest mintegy két és félszeres a VTE kockázata azoknál a nőknél, akik a régebbi típusú – levonorgesztrel, noretiszteron és norgesztimát hatóanyagú – tablettát szedik. A tabletták új nemzedékét szedőknél mintegy négyszeresére növekszik a vénás tromboembólia kockázata. A VTE veszélye esetükben akkor is csaknem kétszeresére nő (1,5-1,8-szoros), ha azokhoz a nőkhöz viszonyítják, akik régebbi típusú, kombinált progeszterin tartalmú fogamzásgátlót szednek.

„Kimutattuk a trombózis nagyobb kockázatát a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták egyes újabb típusai esetében. De a trombózis kockázata kisebb, mint a terhességi trombózis kockázata. Nem javasoljuk, hogy a nők álljanak le, vagy változtassanak a tablettákon orvosi vélemény nélkül. Ennek nem kívánatos következményei lehetnek, például a nem kívánt terhesség. Aki aggódik, vitassa meg az alternatívákat orvosával” – mondta Julia Hippisley-Cox professzor, a tanulmány társszerzője.

Fontos, hogy tisztában legyünk a bevett gyógyszerek és vitaminok hatóanyagaival, főleg, ha azok ilyen súlyos következményekhez vezethetnek.

További cikkeinket itt olvashatod.

Ha szeretnél kevésbé kártékony fogamzásgátlási módszerekről olvasni, ezen a linken megteheted!

Hagyj egy üzenetet!