Elérkezettnek látjátok az időt, hogy szülővé váljatok – sok párban fogalmazódik ez meg, és sokaknál hormonális fogamzásgátló volt az eddigi védekezési módszer. Talán nektek is eszetekbe jut, vajon ront-e az esélyeken a többéves, vagy akár rövidebb időtartamú tablettaszedés, mikor lehet próbálkozni, meg kell-e várni az első menstruációt stb. A leggyakrabban felírt ösztrogén-progeszterontartalmú tabletták után valóban előfordulhat, hogy több idő szükséges majd a fogantatáshoz, a jó hír viszont az, hogy az esélyek hormonális fogamzásgátlás miatt nem csökkennek. 

Mikor hagyd abba a tablettaszedést?

Amikor már úgy érzed, elég volt annak mellékhatásaiból, esetleg hormonmentes megoldásban gondolkodsz (Rézgyöngy), vagy teherbeesést terveztek. A szervezetdből a szintetikus hormonok viszonylag gyorsan távoznak, a közhiedelemmel ellentétben nem szükséges “kiürülési idő”, elméletben akár 1-2 hónapon belül teherbe is eshetnél, ha már nem szeded a fogamzásgátlót.

Mennyi idő múlva eshetsz teherbe?

A gyakorlat azt mutatja, hogy a hormonális fogamzásgátlót (tabletta, gyűrű, tapasz, injekció) abbahagyó nők legtöbbje pár hónapon belül képes teherbe esni. Természetesen a genetika és az életmód is nagy szerepet játszik a sikeres babavállalásban. Általában 1-3 hónapos próbálkozás után örülhetnek a nők a pozitív teszteredmények, ha azonban egy évnyi próbálkozás után sem sikerül megfoganni, érdemes specialistát felkeresni. 

Az esetek fele-fele arányában női és férfi probléma is állhat a háttérben, férfiaknál a spermiumok minősége és mozgékonysága a fontos szempont, nőknél a tablettaszedés pedig esetleges egészségügyi problémákat is elfedhetett, tüneti kezeléssel. 

A fogamzásgátló injekciók után viszonylag hosszabb idő szükséges, mire visszatér az ovuláció – néha ez akár 18 hónap is lehet. 

Biztonságos teherbe esni rögtön, a fogamzásgátló abbahagyása után?

Sokáig tartotta magát a hit még az orvosok között is, hogy közetlenül a hormonális fogamzásgátló letétele után nem ajánlott gyereket vállalni, mert ilyenkor magasabb lehet a vetélés kockázata. Mára az újabb kutatások bizonyították, hogy ennek a nézetnek semmilyen alapja nincsen. 

Számít a teherbe esést illetően, hogy megtörtént-e az első, fogamzásgátló nélküli vérzés?

Nem feltétlenül, ugyanis teherbe lehet esni azelőtt is, hogy az első rendes ciklus lezajlott volna. A szervezetnek azonban időre van szüksége, hogy fogamzásgátló után a ciklus visszatérhessen a tablettaszedés előtti, természetes ritmusába. 

Ha abbahagytad a fogamzásgátlót, és úgy éltek nemi életet, hogy nem védekeztek, a menstruációd pedig még nem jelentkezett, előfordulhat, hogy teherbe estél, érdemes tesztet végezni. 

A babatervesnél az ovuláció figyelése a legfontosabb.

Honnan tudhatod, hogy ovulálsz?

Egyrész ma már kifejezetten érzékeny ovulációs tesztek léteznek, melyeket a terhességi tesztekhez hasonlóan kell elvégezni nem reggeli, viszonylag koncentrált vizelettel. 

A másik a bazális testhőmérsékelet mérése és a hüvelyváladék megfigyelése. Előbbihez még felkelés után reggel, az ágyban kell megmérni a testhőnket, ami ovulációkor jellemzően legalább fél fokkal magasabb. A méhnyaknyák megjelenése a másik fontos jel, ez a tojásfehérje állagú nyák jelzi, hogy közeledik vagy meg is történt a peteérés.

Ha 1 éven belül nem jött össze mégsem…

Érdemes nőgyógyásszal, reprodukciós szakértővel és andrológussal is egyeztetni, különösen, ha elmúltál 35 éves. A genetikai tényezők, az életmód, az életkor mind-mind közre játszhatnak abban, hogyan alakulnak a termékenységi esélyeitek. Jó hír, hogy ma már a legtöbb termékenységi nehézségre könnyen fény deríthető, és jó eséllyel azok kezelhetőek is. 

via webmd

Olvass még!

Ezt tapasztalják a tablettaszedést abbahagyó nők

Legyen automatikus a Rézgyöngy felhelyezéséhez kínált fájdalomcsillapítás!

Hagyj egy üzenetet!