Nagy port kavart a brit sajtóban pár héttel ezlőtt, hogy a Times és a BBC újságírója is beszámolt a méhen belüli eszközökkel kapcsolatos tapasztalatairól, ugyanis a nőgyógyászuknál történt felhelyezés után mindketten elviselhetetlen fájdalomról számoltak be. Úgy gondoljuk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül az itthon is sokakat érintő témát: miért nem automatikus a méhen belüli eszközök (IUD) felhelyezéséhez kínált fájdalomcsillapítás?

Kevesen tudják, de a Rézgyöngy felhelyezéséhez itthon is kérhető a szükséges mértékű előzetes fájdalomcsillapítás, akár bódítás is. A hazai Rézgyöngy-használók sok-sok visszajelzése alapján állítjuk, erre különösen nagy szükség lenne nem szült nők körében. 

Íme, néhány a tőletek kapott visszajelzésekből, hogyan éltétek meg a felhelyezést. 

Photo by Leon Ell’ on Unsplash

Kitti

„4 hónapja van Rézgyöngyöm, azóta nem aggódom a nem kívánt terhesség miatt. Nagyon sok álmatlan éjszakát spórolt meg nekem, viszont az olvasottakkal ellentétben kifejezetten fájdalmas volt a felhelyezése, annak ellenére, hogy nekem eléggé magas a fájdalomküszöböm. „

Juci

A felhelyezés nagyon fájt, utána két hétig erős görcsök gyötörtek, amik idővel elmúltak. 

Edina

„Nekem 2019. novemberében kerültek fel a gyöngyök. A felhelyezés iszonyatosan fájdalmas volt, ájulásközeli állapot. Az első éjszaka szintén szörnyű, utána pár napig görcsölt a hasam, majd minden rossz elmúlt.”

Zsuzsi

„Nagyon fájt a felhelyezés, és utána 3-5 napig kellemetlen érzés volt a méhem tájékán, de ezt írták is előre, és mondták is, hogy kell idő amíg a szervezet megszokja. „

Fruzsina

„Maga a felhelyezés nem volt valami élvezetes, konkrétan nagyon fájt, persze ez borítékolható volt, mivel nem szültem még, de sokkal jobban, mint vártam. „

Dorottya

„A felhelyezés rettentő fájdalmas volt, mert sajnos a menzesz végén mentem, amikor már zártabb a méhszáj, illetve még nem szültem.”

Kata

„A felhelyezes fájdalmas volt, aznap utána nem tudtam csinálni semmit, úgy görcsöltem.”

Szimi

„A felhelyezes borzalmas volt, soha többet nem mennék vissza.”

Viktória

„Én nem tudom bevállalnám-e újra a felhelyezést. Nekem kb 20 perc volt, majdnem elájultam, levert a víz, potyogtak a könnyeim, és közben nagyon fájt. Alig tudta felhelyezni a doktornő.

Utána is rosszul voltam még órákon át, nem tudtam felülni az ágyon, folyamatosan ájulás határán voltam. 

Több mint háromezer felhelyezésen vagyunk túl Magyarországon a Rézgyönggyel, nagyon sokan pedig teljesen fájdalommentesen élik meg a felhelyezést. Mégis, az angliai szexuális és reprodukciós egészséggel foglalkozó intézet felszólította a kormányt, hogy vegye bele a nők egészségügyi ellátásának következő tíz éves programjába a méhen belüli eszközök mellé automatikusan felkínált bódítást, fájdalomcsillapítást.

Edward Morris, az intézet elnöke így fogalmazott: “a nők sokszor érzik azt, hogy csendben kell tűrniük a fájdalmat egy vizsgálat során, pedig ennek nem kéne így lennie. Az lenne az ideális, ha bárki fájdalmasnak él meg egy beavatkozást, nyugodtan kérhessen szünetet, és járjon neki a fájdalomcsillapítás. Senkinek nem kéne úgy éreznie, hogy muszáj fájdalommal végig csinálnia a procedúrát, vagy bárkinek semmibe venni az eljárás során tapasztalt fájdalmát. Mindenkinek fontos lenne tudnia, hogy a felhelyezés bármikor abbahagyható, és minden további nélkül jár a bódítás és a fájdalomcsillapítás lehetősége akkor is, ha emiatt meghosszabbodik az eljárás időtartama. “

Mi sem mondhatnánk másképpen: tisztelettel kérjük orvospartnerinket, hogy a Royal College of Obstetricians & Gynaecologists által is hitelesített ajánlás mintájaként a hazai nőgyógyászok is automatikusan kínálják fel Rézgyöngy-felhelyezésre érkező pácienseiknek a fájdalomcsillapítás és a bódítás lehetőségét. 

Olvass még!

Ezt tapasztalják a tablettaszedést abbahagyó nők

Hagyj egy üzenetet!