Fontos mérföldkőhöz érkeztünk a Rézgyöngy történetében: a Diamondlily.hu-val közös Facebook-csoportunkban (Diamondlily.hu – Minden, ami nőgyógyászat) rengeteg posztot kapunk tőletek a hormonális fogamzásgátló használatával, abbahagyásával kapcsolatban. Nemrég arra tettünk ki felhívást, írjátok meg nekünk, miket tapasztaltatok a gyűrűvel, tablettával kapcsolatban a szedésük/használatuk alatt, jelentkeztek-e addig ismeretlen állapotok, és miután letettétek a hormonális fogamzásgátlót, mit tapasztaltatok. 

A tudomány mai állása szerint, a tabletta nem okolható a PCOS, az endometriózis kialakulásért, vagy a termékenységi problémák hosszantartó fennállásáért (gyakran kötik össze az érintettek a tablettaszedést és a termékenységi problémákat). Ettől függetlenül számos nőnek testileg és lelkileg is megterhelő lehet hormonálisan megelőzni a nem kívánt terhességet, és ezekről a tünetekről jóval kevesebb, vagy semennyi szó nem esik az orvosnál tett látogatásainkon.

Mi most mégis erre szeretnénk nektek platformot biztosítani, így valódi nők, valódi tapasztalatait osztjuk meg veletek a tablettáról úgy, hogy mindeközben a tudományos álláspontot is ismertetjük. Lássuk hát, tiétek a terep!

Általános panasz a libidó csökkenése

Erről írtatok talán a legtöbben: a szexuális vágy csökkenése sokatokat érint tablettaszedés idején, a kombinált (ösztrogén-progeszterontartalamú fogamzásgátlók) ugyanis csökkentik a tesztoszteron szintjét, ami a szexuális vágy intenzitásáért felelős. 

Lássuk, akiknél jelentkezett a probléma a Minden, ami nőgyógyászat csoportunkban, ők hogyan élték meg:

Kitti:
“2019 decemberében tettem le a tablettát, mert többek közt a libidóm is nullára csökkent, és belátható időn belülre terveztük a babát is. Ahogy letettem, sokkal pattanásosabb lett a bőröm, de visszatért a libidóm. 7-8 hónapig nem is volt más problémám, de aztán kb. 3 ciklusom 45-55 naposra nyúlt, a menzeszem 8-10 napig tartott, és szinte csak barnáztam. Buta voltam, mert orvoshoz nem mentem el ezzel. Szerencsémre viszont magától megoldódott a problémám, valószínűleg cisztám lehetett, ami nagy görcsök kíséretében kifakadt – másnap meg is jött a vérzésem. A ciklusaim 33-38 naposak átlagosan, de rendben van a peteérésem is, úgyhogy nincs gond”

Zsani:
Én 9-10 évig szedtem tablettát. Ezidő alatt nem voltak aknéim, a hasam sem görcsölt, de alig volt menzeszem – egyszerűen megjött, és 1-2 órára rá már el is múlt. A libidóm pedig nullához közelített!

Amikor abbahagytam a fogamzásgátlót, kijöttek a pattanások, 1-2 hónap alatt 15 kilót híztam, de a libidóm szerencsére velem együtt megnőtt 🙂

Viktória:
„2018 júliusában tettem le a tablettát, azóta sem szedem. A hajam már csak egészséges mértékben hullik, az arcom nagyjából kitisztult. A menstruációm napra pontosan jön meg (nagyon ritkán 1-2 nap eltéréssel). A libidóm meg nem hogy 100%-kal, de inkább 500%-osan visszajött azóta, mintha pótolná a kiesett időszakot. A vérzésem mennyisége természetesen több a gyógyszer nélkülihez menzeszhez képest, de közel nem annyi, mint a gyógyszer előtt, és a korábbi, 5-8 napos ciklushoz képest, most legfeljebb 3-4 napos ciklusaim vannak.”

Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb nő viszont nem tapasztalja ezt a hátrányát a fogamzásgátlónak: egy 2013-as tanulmányban, több mint 8000 nő részvételével azt találták, hogy a válaszadók 15 százaléka tapasztalt vágycsökkenést, 21 százalék viszont a libidója növekedését vette észre, a többség pedig semmilyen változást nem tapasztalt.

A fogamzásgátlóval enyhülhetnek a görcsök, de az abbahagyása után idő kell a szervezetnek, hogy a “valódi” ciklus visszatérjen

A legtöbben arról számolnak be, hogy az orvosuk a fájdalmas görcsök, esetleg endometriózis, PCOS, ciszta tüneti kezelésére alkalamzzák a hormonális tablettákat. PCOS-ben valóban az egyik leggyakrabban felírt recept a fogamzásgátló, fontos azonban tudni, hogy a szindrómát kiváltó okokat ez nem szünteti meg, csak a szedés alatt tünetmentessé tehető a páciens. 

Íme, ahogy ti tapasztaltátok.

Lucia:

“Én azért kaptam tinikoromban a tablettát, mert borzalmas menstruációs görcsökkel küzdöttem. SEMMILYEN gyógyszer nem segített. Megkaptam az első fogamzásgátlóm, és egyből óramű pontos, fájdalommentes mensim lett. Kb. 10 évig szedtem fogamzásgátlót,  persze közben váltottam alacsony hormontartalmúra, és minden évben jártam nőgyógyászati vizsgálatra. Tavaly júliusban hagytam abba a szedését,  babatervezés miatt. Az első két hónapban pontosan jött meg a menzeszem, szerencsére kibírható fájdalommal, viszont nem volt peteérésem, majd a következő 2 hónapban kitolódott a 27 napos ciklusom 31, majd 35 napra 

5. Hónapban újra visszaállt a régi 27 napra, peteéréssel együtt, és a következőnél már a baba is sikerült. Az orvos figyelmeztetett, hogy 3 gyógyszermentes hónapot várjunk a babával. Én nem tettem meg, pedig igaza volt.

Egyébként semmi problémám nem adódott a 10 évig szedett gyógyszer miatt. Szerintem ellenőrzés mellett teljesen megbízhatók a mai fogamzásgátlók.

Ma 32 hetes, egészséges kismama vagyok. “

Szabina:

„Epegörcs, alhasi fajdalmak, polip „ledobása” céljából kaptam, de semmit sem dobott le a a fogamzásgátló szedése, így műteni kellett, és 2 -3 kg-t híztam. Tuti, hogy a tablettától, mivel 13 éve tartom a súlyom. (30 éves vagyok).”

Betegségek, melyek esetén ellenjavallott a fogamzásgátló

Vannak olyan betegségek, amikor kifejezetten nem ajánlott módszer a tablettaszedés, ezekkel kapcsolatban is kaptunk tőletek beszámolókat. Ne felejtsük el, igazolt trombóziskockázattal szigorúan TILOS a hormonális fogamzásgátlás, hiszen fokozza a vérrögképződés kockázatát.

Anett:

“Nálam a betegségem miatt kellett abbahagyni

2019-ben tapintottam ki egy csomót a hasam alsó szakaszán (symphysis fölött közvetlenül, enyhén balra tolódva). Ultrahang, MRI, különböző konzultációk, végül core biopszia hozott diagnózist: desmoid fibromatosis.Rendkívül ritka betegség. Kialakulásában ösztrogéntöbblet játszik szerepet, ezért nagyobb hányadban nőknél alakul ki. Nyilván ettől független nem állíthatom egyértelműen, hogy a fogamzásgátló okozta (ezt a tudomány sem állítja jelenleg – a szerk.), de tény, hogy a daganat megjelenése/igazolása után kontraindikált az ösztrogéntartalmú fogamzásgátló alkalmazása.”

Photo by Brynden on Unsplash

Viki

“Szerencsémre vagy sem, egy genetikai májrendelenességet diagnosztizáltak nálam, az orvos javasolta, hogy tegyem le a tablettát, ne terheljem a májam inkább. Na de én úgy voltam vele, hogy „hülye leszek ismét napokig szenvedni görccsel”, biztos nem teszem le, lesz ami lesz (tudom, hülyesség volt). Ráadásul, a nőgyógyászom szerint is „semmiség” a betegségem, szedjem bátran a tablettát, „nem is érti, hogy a májdokim miért javasol ilyesmit. Végül 2018 júliusában tettem le a gyógyszert, azóta sem szedem.”

Judit, akinél a tabletta sokáig elfedte a hormonális problémát azzal, hogy kordában tartotta a tüneteket:

“9 évig szedtem tablettát, 19-28 éves korom között. Elhagyása babavállalási tervek miatt történt, 5 hónappal azelőtt, hogy elkezdtünk próbálkozni – időt akartam adni a testemnek a ciklus újraindulásához. Hajhullásom ezután fél évig brutális volt, pattanások még a hátamon is voltak (előtte soha) – de kb 8-10 hónap alatt ezek a problémák megszűntek.

A gyógyszer elhagyása után 2 hónappal volt az első menstruációm, majd 3 havonta jelentkezett csak… én nem vártam a csodára, 4 hónap eltelte után már elkezdtem a kivizsgálásokat. 10 hónappal a gyógyszer elhagyása után kezemben voltak a következő diagnózisok: PCOS, inzulinrezisztencia, hiperprolaktinémia, pajzsmirigy alulműködés. Nálam, aki sportol, egészségesen eszik, 18 a BMI-indexe, szép a bőre… azóta se hiszi el senki kb, hogy ennyi bajom van.

Naponta 3 gyógyszert szedek a marék vitamin/étrendkiegészítő mellé, hogy kordában tartsuk az értékeimet – mindamellett hogy 180g szénhidrátdiétán vagyok, ami miatt 49 kilóra fogytam, a 168 centis testmagasságomhoz.

A baba másfél éve nem jön össze- épp most volt az első inszeminációnk, 8 hónapja járunk meddőségi központba.”

A tabletta ezer arca

Jól látható tehát, mennyire sokfélék vagyunk, különböző tünetekkel, problémákkal – annyi biztos, hogy sokkal több és részletesebb megbeszélést igényelne, ki, mikor, mennyi ideig szedheti a hormonális fogamzásgátlókat

Szeretnétek több ilyen tapasztalatot olvasni, tudományos információkkal kiegészítve? Ha igen, írjátok meg nekünk kommentben!

Olvass még!

Tényleg PCOS-t okoz a fogamzásgátló tabletta?

Hagyj egy üzenetet!