Meglepően magas a fals negatív terhességi tesztek aránya, szemben a fals pozitívakkal: utóbbinak a valószínűsége ugyanis meglehetősen csekély. A tisztánlátáshoz meg kell értenünk a terhességi tesztek működését: ezek az eszközök a HCG (humán korin-gonadotropin) szintjét képesek érzékelni a vizeletből, ami akkor termelődik a női szervezetben, ha az embrió beágyazódik a méh nyálkahártyájába, azaz megtörténik a megtermékenyítés. 

A HCG-szint a beágyazódás pillanatában még nem emelkedik, viszont hamarosan a sokszorosára ugrik. Alapvetően a nőkben a HCG szintje alacsony, a kiugró szint viszont terhességet jelezhet, és ezt mutatják ki a jól ismert terhességi tesztek. A fals negatív tesztek jóval gyakoribbak, hiszen könnyen lehet, hogy a tesztelő a terhessége nagyon korai szakaszában jár, ahol még nem emelkedett meg a HCG-hormonszint, ezért egy kevésbé érzékeny teszt sem képes kimutatni a várandósságot. Helyesen elvégzett tesznél a fals pozitív eredmény viszont szinte kizárt. Hiába szeretnénk sürgetni, a biológia működésébe nem tudunk itt beleszólni, így ha védekezés nélküli szexuális együttlét és ovuláció után vagyunk, pár nap biztosan nem elég a hiteles teszteredményhez

Mik lehetnek a fals negatív terhességi teszt okai? 

A leggyakoribb ok, hogy a tesztelő túl korán végzi el a művelet, és még nincs elég HCG-hormon a szervezetében ahhoz, hogy az eszköz kimutassa. Ezután előfordulhat, hogy pár nappal később már pozitívat tesztel. 

De mely okok vezethetnek még fals negatív teszteredményhez, azaz milyen hibákat kerüljünk el?

Nem elegendő vizeletet használunk a teszteléshez.

A vizelet nem eléggé koncentrált a hormon kimutatásához. 

Túl korán végezzük el a tesztet.

Csak lassan emelkedik a HCG-szint, ezért még nem kimutatható a terhesség. 

Lejárt, vagy sérült teszteszközt használunk. 

Nem követjük a használati útmutató, túl korán vagy túl későn ellenőrizzük az eredményt. 

Eláztattuk a tesztet. 

Nem jól olvassuk le az eredmény (a halvány pozitív is pozitív). 

Nem kellően érzékeny a teszteszköz a terhesség kimutatásásra (érdemes magas érzékenységű tesztet használni). 

Ha mégis előfordul, mi lehet a fals pozitív teszteredmény mögött?

Nagyon ritka jelenség, de előfordulhat, különösen azért, mert a tesztelő a pozitív teszteredmény után elvetél, így később negatívat tesztel. Kémiai terhesség esetén, lejárt szavatosságú teszttel sajnos nem lehet biztosra menni, de bizonyos termékenységfokozó gyógyszerek, illetve a közelmúltban történt vetélés szintén hamis teszteredményt mutathat ki. 

Számos esetben beszélhetünk pozitív, majd negatív teszteredmények meglétekor kémiai terhességről. Sok téves információ kering az interneten erről a jelenségről: a kémiai terhesség is terhesség, beágyazódással együtt, azzal a különbséggel, hogy nagyon korai szakaszban vetélés következik be. Ez vérzéssel járhat, és a korábban pozitív tesztet negatívak követhetik. Ha úgy érzed, időre van szükséged a veszteséged feldolgozásához, engedd meg magadnak a gyász érzését. Nincsenek megfelelő és nem megfelelő érzések, éld meg aszerint, milyen érzések dolgoznak benned. 

via Infertilitytexas

Olvass még!

Óriási csökkenést hoztak a méhen belüli eszközök a tinédzser abortuszok számában Coloradoban

7 fontos kérdés az esemény utáni tablettáról

Hagyj egy üzenetet!