Meglepően magas a fals negatív terhességi tesztek aránya, szemben a fals pozitívakkal: utóbbinak a valószínűsége ugyanis meglehetősen csekély. A tisztánlátáshoz meg kell értenünk a terhességi tesztek működését: ezek az eszközök a HCG (humán korin-gonadotropin) szintjét képesek érzékelni a vizeletből, ami akkor termelődik a női szervezetben, ha az embrió beágyazódik a méh nyálkahártyájába, azaz megtörténik a megtermékenyítés. 

A HCG-szint a beágyazódás pillanatában még nem emelkedik, viszont hamarosan a sokszorosára ugrik. Alapvetően a nőkben a HCG szintje alacsony, a kiugró szint viszont terhességet jelezhet, és ezt mutatják ki a jól ismert terhességi tesztek. A fals negatív tesztek jóval gyakoribbak, hiszen könnyen lehet, hogy a tesztelő a terhessége nagyon korai szakaszában jár, ahol még nem emelkedett meg a HCG-hormonszint, ezért egy kevésbé érzékeny teszt sem képes kimutatni a várandósságot. Helyesen elvégzett tesznél a fals pozitív eredmény viszont szinte kizárt. Hiába szeretnénk sürgetni, a biológia működésébe nem tudunk itt beleszólni, így ha védekezés nélküli szexuális együttlét és ovuláció után vagyunk, pár nap biztosan nem elég a hiteles teszteredményhez

Mik lehetnek a fals negatív terhességi teszt okai? 

A leggyakoribb ok, hogy a tesztelő túl korán végzi el a művelet, és még nincs elég HCG-hormon a szervezetében ahhoz, hogy az eszköz kimutassa. Ezután előfordulhat, hogy pár nappal később már pozitívat tesztel. 

De mely okok vezethetnek még fals negatív teszteredményhez, azaz milyen hibákat kerüljünk el?

Nem elegendő vizeletet használunk a teszteléshez.

A vizelet nem eléggé koncentrált a hormon kimutatásához. 

Túl korán végezzük el a tesztet.

Csak lassan emelkedik a HCG-szint, ezért még nem kimutatható a terhesség. 

Lejárt, vagy sérült teszteszközt használunk. 

Nem követjük a használati útmutató, túl korán vagy túl későn ellenőrizzük az eredményt. 

Eláztattuk a tesztet. 

Nem jól olvassuk le az eredmény (a halvány pozitív is pozitív). 

Nem kellően érzékeny a teszteszköz a terhesség kimutatásásra (érdemes magas érzékenységű tesztet használni). 

Ha mégis előfordul, mi lehet a fals pozitív teszteredmény mögött?

Nagyon ritka jelenség, de előfordulhat, különösen azért, mert a tesztelő a pozitív teszteredmény után elvetél, így később negatívat tesztel. Kémiai terhesség esetén, lejárt szavatosságú teszttel sajnos nem lehet biztosra menni, de bizonyos termékenységfokozó gyógyszerek, illetve a közelmúltban történt vetélés szintén hamis teszteredményt mutathat ki. 

Számos esetben beszélhetünk pozitív, majd negatív teszteredmények meglétekor kémiai terhességről. Sok téves információ kering az interneten erről a jelenségről: a kémiai terhesség is terhesség, beágyazódással együtt, azzal a különbséggel, hogy nagyon korai szakaszban vetélés következik be. Ez vérzéssel járhat, és a korábban pozitív tesztet negatívak követhetik. Ha úgy érzed, időre van szükséged a veszteséged feldolgozásához, engedd meg magadnak a gyász érzését. Nincsenek megfelelő és nem megfelelő érzések, éld meg aszerint, milyen érzések dolgoznak benned. 

via Infertilitytexas

Olvass még!

Óriási csökkenést hoztak a méhen belüli eszközök a tinédzser abortuszok számában Coloradoban

7 fontos kérdés az esemény utáni tablettáról

Kommentek
  • Melinda
    Válasz

    Jo estet kerdesem az volna hogy terhessegi jeleket veszek eszre magamon de a teszt negativ ilyenkor mi leget az ok?koran vegeztem el a tesztet.

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Melinda!

      Köszönjük a hozzászólást.
      Releváns információt csak a Rézgyönggyel kapcsolatban tudunk Önnek adni, mindenképp orvosi konzultáció/vizsgálat lenne javasolt.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

      • Szandi
        Válasz

        Üdvözlöm tegnap. Délután csináltam egy tesztet mert. Nagyon érzékenyek a. Melleim és. Halványan ki jött. Rajta a 2 csik. De reggel csináltam egyet és az negatív lett.

        • Csilla Mészárosová
          Válasz

          Kedves Szandi!

          Releváns információt csak a Rézgyönggyel kapcsolatban tudunk Önnek adni. A terhesség tényét csak orvosa tudja megerősíteni, javasoljuk, hogy mindenképp lépjen kapcsolatba az ezzel kapcsolatos kérdéseivel nőgyógyászával!

          Üdvözlettel:
          a Rézgyöngy csapata

          • Ágota

            Üdvözlöm ma csináltam egy tesztet mivel már 2 hete késik de viszont a teszt negatív lett akkor lehetséges hogy terhes vagyok!!?

          • Csilla Mészárosová

            Kedves Ágota!

            A menstruációs ciklus bonyolult hormonális visszacsatolásokkal működő folyamat, így a menstruáció késése mögött nemcsak a terhesség állhat. Csak az orvos által elvégzett ultrahang vizsgálat tudja megmondani biztosan, Ön terhes-e.

            Üdvözlettel,
            A Rézgyöngy Csapata

        • Natália
          Válasz

          Jó estèt Nati vagyok múlt honap 29 .en voltam nögyogyásznál terhes voltam igy kaptam olyan gyogyszert ott amitol elveteltem másnap 30.án.
          Ahoz viszonyitok hogy 30. Án kellene megjonni a menzeszemnek de a mai nap este csinaltam egy tesztet ami negativ lett azt hiszem egy hettel elote teszteltem a parom kèt tesztet is vett az egyik pozitiv volt a masikat masnap csinaltam meg es az negativ volt nem tudom most mit.kellene higgyjek vagy varjam meg ezt a par napot es teszteljek ujra ha nem jonne meg esteleg?

          • Csilla Mészárosová

            Kedves Nati!

            A biztos eredmény érdekében a HCG vérvétel lehet a megoldás.

            További kérdések esetén forduljon nőgyógyászához!

            Üdvözlettel,
            a Rézgyöngy csapata

    • Mária magdolna
      Válasz

      Jó napot kívánok
      Csináltam 4 tesztet hagytam ki 2 napot is közte de viszont a Clearblue teszt az azt mutatja nem vagyok terhes a többi 3 teszte viszont azt mutatja hogy igen ezzek szerint miben hidjek ennek mi lehet az oka?
      3 teszt jó és az az egy nem ?

      • Csilla Mészárosová
        Válasz

        Kedves Mária!

        A biztos eredményhez javasolt a HCG vérvétel elvégzése.

        Üdvözlettel,
        a Rézgyöngy csapata

  • Kati
    Válasz

    Tisztelt Cím!
    Tavaly márciusban született egy kislányom.Később a nőgyógyász írt fel fogamzásgátló szert, amit szoptatás alatt is lehet szedni.Nekem attól kezdve 2 hetente jelentkezett a menstruációm, azt mondta az orvos, hogy ez normális.Most szeretnénk újra kisbabát, abbahagytam a gyógyszert.Rá következőre az előző menstruációtól a normál hosszúságú ciklus szerint újra megjött .Most újra várom, letelt a 28 nap 5 napja.Várható, hogy megjön , csak rendszertelenül? Csinaltam tesztet, negatívat mutatott.Ilyenkor szokott rendeződni? Vagy csináljak később tesztet?

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Kati!

      A Rézgyöngy hormonmentes fogamzásgátló, hormonális fogamzásgátló használatával kapcsolatos kérdésekkel kérjük lépjen kapcsolatba a nőgyógyászával.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Angyal
    Válasz

    Jó napot kívánok
    Kérdésem az lenne hogy december 3 elkezdtem pecsételni majd 4 még jött és ha jól számolom akkor január 3 kellene megjonni e de semmi tünet csak a mélyen ég vagy bizsereg tesztet csináltam egy 25 ml de negatív lett hányingerem is van picit nem görcsölok semmi tünetek csak a derekam fáj néha maga szerint ha nem jön meg holnap se akkor terhes lehetek

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Üdvözlöm, mindenképp tanácsos lenne egy nőgyógyászati ellenőrző vizsgálat, a terhesség jelenlétét csak az orvosa tudja megerősíteni.

      a Rézgyöngy csapata

  • Baba
    Válasz

    Jó napot van már 2 gyerekem de 4 éve nem esek teherbe volt egy vetélésem és haza küldték mert azt mondta az orvos hogy magától spontán távozott de én nem vagyok terhes azóta volt pár hónap mikor halvány pozi tesztjeim voltak de párnál után megjött maga szerint medo lettem vagy mi lehet

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Üdvözlöm, orvosi vizsgálat nélkül nehéz lenne megmondani, meddőség áll-e a háttérben. Azon párok, akik rendszeres házas élet mellett 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak és nincs semmilyen egészségügyi problémájuk, fennállhat a meddőség diagnózisa. Ha szeretne megbizonyosodni róla, komplex meddőségi kivizsgálást javasolunk, ennek menetéről nőgyógyásza tud majd bővebb információval szolgálni.

      a Rézgyöngy csapata

      • Tímea
        Válasz

        Jó napot ennek a hónapnak az elején hánytam majd nem most van honapvége és megint csináltam tesztett de negativ?

        • Csilla Mészárosová
          Válasz

          Kedves Tímea!

          Ha biztosra akar menni, egy nőgyógyászati vizsgálat/kontroll ultrahang megoldást jelenthet.

          Üdvözlettel:
          a Rézgyöngy csapata

  • Kis Ramóna
    Válasz

    Szép estét. Ha február közepén volt szexkapcsolatom /azóta nem volt / rendesen megjött 3 tesztet néztem azóta s nem mutat terhességet. Akkor már biztos nem lehetek terhes? A melleim fájnak azért félek s már lehet be beszélem magamnak. De szedtem fél évig peridol tablettát s híztam s a melleim is nőttek lehet ezért van bennem csak a félelem.

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Ramóna!

      Ultrahangos vizsgálat nélkül nehéz lenne megmondani, terhes-e, ebben a nőgyógyásza lehet segítségére.

      Üdvözlettel,
      A Rézgyöngy Csapata

  • Évi
    Válasz

    Tisztelt!

    2022.júl-19-én volt utolsó menszez, de nem jött meg.. akkor tudtam hogy várandós vagyok, voltak tüneteim: gyakori pisilés, pár pecsélgetés volt.. aztán szept.13-án élesszerű kis szúrás volt.. szept.28-án 2 napig enyhén véreztem görcsölés nélkül..
    De terhességi teszt negatív. Voltam Nőgyógyásznál, és rendben vannak, de a papíron annyi hogy Tyúktojásnyi tömött uterus avf.van.. Most akkor terhesség?? 45 éves vagyok, terhességi teszt nem 100%-osak , hisz régen pozitv terhességi tesztek voltak, aztán nem voltam terhes..

    Most a Tyúktojásnyi tömött uterus -micsoda??

    Köszönettel: Évi

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Évi!

      A vizsgálatot végző orvos tudja megmondani, Ön terhes-e, az általa kiállított lelettel kapcsolatos kérdésekkel is hozzá kellene fordulni.

      Üdvözlettel,
      a Rézgyöngy csapata

  • Azra
    Válasz

    Hello azra vagyok a megérzésem azt súgja várandós vagyok a tesztem negativ illetve v erzesem js volt de nem a megszokot módon fele annyi idot volt es fele annyi mennyiseg derék fajasom hanyingerem illetve alhasi fajdalmam van lehetseges hogy várandós vagyok?

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Azra!

      Erre a kérdésre biztos választ kizárólag a nőgyógyásza adhat a vizsgálat alkalmával 🙂

      Üdvözlettel,
      A Rézgyöngy Csapata

Hagyj egy üzenetet!