Ha a szexuális együttlét során nem megfelelően (vagy egyáltalán nem) védekeztetek, a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében az egyetlen megoldás az esemény utáni tabletta, vagy más néven sürgősségi fogamzásgátlás. Sokan kellemetlennek érzik, amikor be kell szerezniük, pedig kifejezetten fontos, hogy ilyenkor minél hamarabb hozzájussunk a tablettához!

Esemény utáni tabletta

1. Mikor indokolt az esemény utáni tabletta?

A sürgősségi fogamzásgátló tablettát akkor kell igénybe venned, ha úgy ítéled meg, hogy nem megfelelően vagy egyáltalán nem védekeztetek a pároddal és el szeretnéd kerülni a teherbeesést. Ilyen esetek lehetnek a kiszakadt óvszer, a rosszul alkalmazott spermicid szerek vagy ha nem megfelelően szedted a fogamzásgátló tablettát. Ne feledd, hogy a fogamzásgátlók csak folyamatos szedés esetén biztosítanak védelmet, így pl. hányással/hasmenéssel járó betegség esetén könnyen kijöhet a tabletta is, ami így nem tudja ellátni feladatát.

2. Meddig lehet bevenni a tablettát?

Magyarországon jelenleg kétféle esemény utáni tabletta van forgalomban. Az egyik esetben a tablettát az aktust követő 72 órában kell beszedni, míg a másik fajta tablettát ráérsz 120 órán belül bevenni. Itt fontos megjegyezni, hogy a 72 órás tabletta hatékonysága az eltelt idővel párhuzamosan csökken, tehát célszerű minél hamarabb beszerezni.

Nagyon fontos, hogy ha megtörtént a baleset, ne essetek pánikba, bárkivel előfordulhat! Keressétek fel az orvost vagy a nőgyógyászt, ő segíteni fog nektek – időtök lesz bőven a következő 3 napban!

3. Hányszor alkalmazható az esemény utáni sürgősségi fogamzásgátlás?

Az esemény utáni tabletták magasabb hormontartalmú gyógyszerek, így rendszeres használatuk nem ajánlott. Amennyiben többször előfordult, hogy szükség volt sürgősségi megoldásra, úgy érdemes áttérni valamilyen hatékony fogamzásgátló módszerre – ilyenek az óvszer, a folyamatosan szedhető fogamzásgátlók és a méhen belüli eszközök. A méhen belüli spirálok és a Rézgyöngy is alkalmazható sürgősségi fogamzásgátlásra.

Mikor kell bevenni az esemény utáni tablettát?

4. Mennyire hatékony módszer az esemény utáni tabletta?

A sürgősségi tabletta – ha időben alkalmazzuk – 90%-os hatékonysággal segít a nem kívánt terhesség megelőzésében. A tabletta egyszer hat, így lényeges, hogy minden rizikósabb helyzet után bevegyük. Persze a legjobb az, ha eleve elkerüljük az ilyen fajta „baleseteket”, mivel az esemény utáni tablettáknak magas a hormontartalma. Fontos megjegyezni, hogy az óvszeren kívül semelyik fogamzásgátlási eszköz – így az esemény utáni tabletta sem véd a nemi úton terjedő betegségek ellen!

5. Mennyibe kerül egy ilyen tabletta?

Magyarországon az esemény utáni tabletták ára 4000-8000 Ft között mozog. Ne feledd, hogy sürgősségi fogamzásgátló tablettát csak orvos és nőgyógyász írhat fel (vényköteles), így mielőbb keress fel egyet, ha ilyen gyógyszerre van szükséged. Az esemény utáni tablettát ügyeleten is felírhatják, amennyiben más orvos nem érhető el. Ha a nőgyógyász felírta az esemény utáni tablettát, akkor a recepttel bármelyik gyógyszertárban beszerezhető – 72 órán belül akár ügyeletes gyógyszertárakban is, ha esetleg ünnepi zárvatartások lennének.

6. Hogyan hat és mire számíts, ha bevetted?

Az esemény utáni tabletták a hagyományos fogamzásgátló tablettáknál lényegesen több hormont – úgynevezett sárgatesthormont – tartalmaznak. A tabletta úgy fejti ki hatását, hogy meggátolja a tüszőrepedést (ovulációt), illetve előidézhet méhnyálkahártya leválást is, mely megakadályozhatja a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Fontos kiemelni, hogy bár a baj bekövetkeztekor magas hatékonysággal képes orvosolni a problémát, az esemény utáni tabletta magas hormontartalma miatt nagymértékben felborítja a női hormonháztartást, cikluszavarokat és menstruációs problémákat eredményezhet. Ennek okán semmiképpen nem szabad fogamzásgátlóként használni, bár nem is érné meg, hiszen lényegesen drágább. Ma már szerencsére az óvszeren és a fogamzásgátló tablettákon kívül számos más fogamzásgátlási módszer közül is választhatsz. Az IUB Rézgyöngy például 99%-os hatékonyságú védelmet nyújt a terhesség ellen. Emellett a Rézgyöngy egyik fontos tulajdonsága, hogy sürgősségi fogamzásgátlóként is működik! Amennyiben a védekezés nélküli együttlét után 5 napon belül felhelyezésre kerül, 99,9%-kal csökkenti a teherbeesés esélyét, ezután pedig akár 5 éven át kifejti fogamzásgátló hatását.

7. Milyen mellékhatások fordulhatnak elő az esemény utáni tablettával?

A leggyakoribb mellékhatások a szédülés, a hányinger és az émelygés, de előfordulhat alhasi görcs és hüvelyi pecsételő vérzés is. Ritkán olyan mellékhatások is jelentkezhetnek, mint a fejfájás, szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság vagy mellfeszülés. A tablettának azonban nincsenek hosszú távú mellékhatásai. A menstruációs vérzés idejére legtöbbször nincs hatással, azonban ha egy hétnél hosszabb késés tapasztalható, akkor felmerülhet a terhesség lehetősége – ilyenkor mindenképpen keresd fel nőgyógyászod!

 • Kiss János
  Válasz

  Hol lehet beszerezni azonnal!

 • Horvath Matild
  Válasz

  Tudnak segiteni fontos eseményután tabletára van szükségem.

  • A Rézgyöngy Csapata
   Válasz

   Kedves Matild!

   Esemény utáni tabletta szüksége esetén nem tudunk segíteni. A Rézgyöngy azonban alkalmas sürgősségi fogamzásgátlásra, erről kérdezze nőgyógyászát.

   Üdvözlettel,

   A Rézgyöngy csapata

 • Alexandra
  Válasz

  Üdv. Lehetséges, hogy szeptember 8-án bevettem a tablettát, és most lett vérzés zavarom? 3 napja késik. A tesztek negatívak. Volt már 2 terhességem, ilyenkor már rég pozitívat mutatott bármilyen teszt. Orvoshoz csak jövő hét utánra van sajnos időpont.. Köszönöm

  • A Rézgyöngy Csapata
   Válasz

   Kedves Alexandra!

   Köszönjük szépen a megkeresést, sajnos mi elsősorban a Rézgyönggyel kapcsolatban tudunk tájékoztatást adni, illetve a spirálok területén. Nagyon nehéz úgy bármit is mondani, hogy nem ismerjük a kórtörténetét, orvosi hátterét és az előzményeket. Mindenképpen javasoljuk, hogy menjen el nőgyógyászához, ahogy írja, ez már folyamatban is van. Sajnos ennyi információ alapján többet nem tudunk mondani. Ha nagyon sürgős, talán telefonon is próbálhat velük kapcsolatba lépni, SOS ügyben.

   Üdvözlettel,
   A Rézgyöngy Csapata

 • Bianka
  Válasz

  Szombaton vettem be vasárnap reggel pecsételő vérzésem volt és még ma is meg is van ez normális

  • Csilla Mészárosová
   Válasz

   Kedves Bianka!

   Mivel az esemény utáni tablettáknak magas a hormontartalma és nagymértékben felboríthatja a hormonháztartást, okozhat ilyen jellegű mellékhatásokat. Ha a vérzés nem múlik vagy súlyosbodik, mindenképp keresse fel nőgyógyászát!

   Üdvözlettel:
   a Rézgyöngy csapata

 • Betty
  Válasz

  Üdvözlöm! Hét nap elteltével, is hat az esemény utáni tabletta?

  • Csilla Mészárosová
   Válasz

   Kedves Betty!

   Magyarországon jelenleg kétféle sürgősségi tabletta van forgalomban, melyet a nem védett közösülést követően 72, illetve 120 órán belül kell bevenni. Fontos különbség azonban, hogy a 120 órás tabletta hatékonysága nem csökken az aktustól a tabletta bevételéig eltelt idő függvényében, míg a 72 órás tabletta hatékonysága az eltelt idővel párhuzamosan csökken.
   A Rézgyöngy IUB™ hormonmentes fogamzásgátló spirálunk is alkalmazható sürgősségi fogamzásgátlásként (72 órán belül), ami sokak számára új információ lehet.

   Üdvözlettel:
   a Rézgyöngy csapata

Hagyj egy üzenetet!