Közel 70 millió dolláros kiadást spórolt meg Colorado állam a nemkívánt terhességek és gyerekszületések elkerülésével – állítja a tanulmány.

Colorado államban ingyenesen hozzáférhetőek a méhen belüli eszközök (IUD) bárkinek, ami 2009 óta a nemkívánt terhességek folyamatos csökkenését hozta magával, különösen a tinik körében.

A tinédzserkori terhességek 54, az ebben a korosztályban történő abortuszok aránya 64%(!)-kal csökkent. Hatalmas eredmény, a hozzáférhető fogamzásgátlásnak köszönhetően.

A tanulmány azt a nyolcéves időszakot követte végig, amióta térítésmentesen biztosítja az állam az IUD-t a fogamzóképes korú nőknek, becslések szerint ezzel is 70 millió dollárt spórolt az állam – a kötelezően juttatandó szociális juttatások, segélyek kiadásait spórolták meg a nemkívánt terhességek elkerülésével.

A Tri-megyei Egészségügyi Intézet igazgatója a legnagyobb egészségügyi eredménynek nevezte a program előrelépéseit, amit a karrierje során valaha látott. 

Hogyan valósulhatott ez meg?

Warren Buffet milliárdos és családja 28 millió dollárt adományozott Colorado államnak, így a hivatalos szervek nyolc év alatt, az állam 75 egészségügyi intézetében indították el az ingyenesen hozzáférhető méhen belüli eszközök felhelyezését. Ezek közül sok intézet középiskolákban található. 2009 és 2016 között években a program 43 713 eszközt, és a felhelyezéshez, ellenőrzéshez szükséges egészségügyi személyzetet biztosított a jelentkezőknek. 

Jody Camp, aki Colorado állam egészségügyi ellátásának családtervezési programjáért felel, úgy látja, ez a program mindent megváltoztatott. A nők rájöttek, hogy ugyanazt az IUD-t kaphatják meg ingyenesen, amit más barátnőjük egészségbiztosítás igénybe vételével helyeztetett fel. A hír futótűzként terjedt el a fiatal nők körében a program bejelentésekor. Az egészségügyi intézetek korábban nem engedhették meg maguknak, hogy a viszonylag költségesen beszerezhető méhen belüli eszközöket kínálják a hozzájuk fordulóknak, így a viszonylag olcsón beszerezhető hormonális tabletták, tapaszok maradtak opcióként. Ezek csomagonként nem kerülnek többe egy klinikának 1 dollárnál. Tri-megyében viszont hamarosan várólista alakult ki az IUD-t választók körében. 

A tiniknek a tabletta, gyűrű, tapaszok sokszor nem megfelelő fogamzásgátló módszerek, már csak az életmódjuk miatt sem. A méhen belüli eszközök viszont három, vagy akár öt évre is védelmet biztosítanak a emkívánt terhességek ellen. 

Ez megváltoztathatja ezeknek a fiatal nőknek az életét.

SplitShire képe a Pixabay -en.

Colorado születési rátája a 15-19 évesek között az országos átlagnál is gyorsabban kezdett csökkenni a program elindulásakor. A születési ráta 37,5 -ről 19,4-re zuhant vissza. A fogamzásgátló módszert kampánnyal népszerűsítették, aminek a “Before play” címet adták, a tinik pedig reagáltak, és azonnali érdeklődést mutattak a visszafordítható fogamzásgátló módszer iránt. 

A tinédzserek hektikus mindennapjaiban nehezebben tartható a midennapos tablettaszedés vagy az, hogy biztosan elmenjenek az aktuális fogamzásgátló injekciót beadatni. Colorado állam törvényei szerint 18 év alattiak is rendelkezhetnek saját maguk a fogamzásgátlással kapcsolatos döntéseikről. A Colorado Egyetem kutatásai szerint pedig a IUD-program felelős a tinédzser terhességek csökkenésének 2/3-áért. 2016-ban a program ugyan véget ért, de a programot így is 2,5 millió dollárral támogatja évről évre az állam. Emellett az egészségügyi intézetek az Affordable Care Act-törvény miatt több támogatást kaptak, így ki tudták terjeszteni az alacsony jövedelmű állampolgárok állam által biztosított jogosultságát. 

via Open Access Government

Olvass még!

Hány kilökődést, teherbe esést regisztráltak 100 ezer Rézgyöngy felhelyezése után?

Hormonális fogamzásgátlás – mik a pszichológiai következmények?

Hagyj egy üzenetet!