Férfi fogamzásgátlás? Azt gondolnánk, már sosem fog előrelépés történni a tudományban a férfiak fogamzásgátló módszereit illetően, nemrég azonban új tudományos eredményt publikáltak: hormonok nélkül, természetesazonos módon sikerült csökkenteni a férfi tesztalanyok termékenységét. 

A Nature Communicationsban megjelent tanulmány szerint mérföldkőhöz érkezhet a férfiak hormonmentes fogamzásgátlása: a Lundquist Institute kutatói ugyanis felfedeztek egy természetes vegyületet, ami hatékonyan, biztonságosan, és nem utolsósorban visszafordíthatóan gondoskodik a férfiak nemzőképességének visszaszorításáról (preklinikai állatkísérletek). Az elmúlt évek erőfeszítései – a férfiak nemhormonális alapú fogamzásgátlását illetően -, kimondhatjuk, sikertelennek bizonyultak. 

Az új “csodamódszer” neve triptonit, és a Tripterygium Wilfordii Hook F nevű, Kínában őshonos gyógynövényből nyerik, vagy kémiai szintézissel állítják elő laboratóriumi körülmények között. Napi egyszeri bevitellel a triptonit 3-6 hét alatt fokozatosan lassítja a spermiumok mozgását, majd a szükséges idő leteltével fogamzóképtelenné teszi az alanyokat. A kezelés lezárása után az állatkísérletek alanyai 4 hét alatt visszanyerték nemzőképességüket. 

A triptonit nem rövid, sem hosszú távon nem okozott toxikus reakciókat az alanyokban, így a hormonmentes férfi fogamzásgátlás egyik legígéretesebb jelöltjeként tartják számon jelenleg a tudományban, beleértve a biohasznosulást, hatékonyságot, reverzibilitást. A szervezet spermium-előállítási folyamatainak utolsó lépését célozza meg a triptonit: ennek hatására megváltoznak a hímivarsejtek, csökken a mozgékonyságuk, ami azonban a termékenységhez szükséges alapvető kritérium lenne. 

Dr. Yan, a kutatás vezetője elmondta, a céljuk az volt, hogy az egészséges hímivarsejtek előállításának utolsó fázisában fogják meg az ehhez szükséges fehérjét: a férfiak nemzőképessége nem sérül, viszont a szervezet által előállított spermiumok nem lesznek megtermékenyítésre képesek. A triptonit tehát ígéretes, hormonmentes férfi fogamzásgátló szernek tűnik, legalábbis az emlősökön végzett kísérletek azt sugallják, hogy az embereknél is ugyanezen hatás várható majd a jövőbeli kezelések során. 

Hogy mindez az emberi társadalomnak is kézzelfogható eredménnyé váljon, hamarosan elkezdik a klinikai vizsgálatokat az első jelentkezőkkel. A tudóstársadalom nagy lelkesedéssel figyeli, a gyógyszeriparnak pedig érdeke, hogy egy olyan területen nyújtson a pároknak, családoknak megoldást, ahol már évek óta igény mutatkozik, a hormonmentes férfi fogamzásgátlók ugyanis régi “adóssága” a tudománynak. 

via ScienceDaily

Olvass még!

Férfi fogamzásgátlás – átvállalják végre a hormonszedést a férfiak?

Hormonmentessége miatt választják a legtöbben a Rézgyöngyöt

Hagyj egy üzenetet!