A férfi fogamzásgátlás gondolata nem újkeletű: az elmúlt hatvan évben kizárólag a nőkre hárult a teherbeesés megelőzésének terhe, a tabletta megjelenésével pedig sokáig meg se kérdőjeleződött a nemi szerepek szerinti feladatleosztás. Nemrég viszont biztató hírek láttak napvilágot: átment a biztonsági teszten, és a 28 napos prróbaidőszakon az első férfiaknak szánt fogamzásgátló. 

Hogy működik a férfi fogamzásgátlás?

A kutatók kettős összetételű tablettát fejlesztettek ki, melyben egy rész progesztin, és másik rész tesztoszteron találhatóak – a hibrid molekula azt jelenti, hogy mindig megfelelő a hormonszint a férfi szervezetében. 

Ez a két hormon segíthet kiküszöbölni a férfi fogamzásgátlás eddigi hátrányait: a csökkent nemi vágyat és más egészségbeli problémákat, amelyek a módosított hormonszintből fakadhatnak. 

A progesztin feladata, hogy leállítsa a spermiumtermelést, de csökkenti a tesztoszteronszintet is, ami vérrögök és depresszió kialakulásához is vezethet. Az új ksérleti férfi fogamzásgátlás lényege, hogy a progesztin összekapcsolódik a tesztoszteronnal, az így létrejött molekula alacsonyan tartja a spermiumszámot, miközben biztosít annyi módosult hormont, hogy az alapvető nemi funkciók betölthetők maradjanak.

Férfi fogamzásgátlás – ez a jövő?

Egy 28 napos vizsgálatban a teszt résztvevői 200 vagy 400 milligrammos tablettákat, vagy placebokat kaptak. A vizsgálat csak a szer biztonságosságát ellenőrizte, nem pdig annak hatékonyságát (60, de akár 90 nap is szükséges a spermiumszám csökkenéséhez. 

Egyik tesztalany sem mutatta az alacsony tesztoszteronszint tüneteit, mint a magas vérnyomás vagy depresszió. Ugyanakkor az új módszer egyelőre nem mentes a mellékhatásoktól: harmincan számoltak be aknéról, fejfájásról, súlygyarapodásról, esetleg csökkent nemi vágyról. 

A kutatók tovább vizsgálják a férfi fogamzásgátlás biztonságosságát: állatkísérletekben tanulmányozzák, hogy a tabletta három hónapos, folyamatos szedése milyen mellékhatásokkal jár. 

A cél egy injekció bevezetése a piacra, mert a férfiak nem akarnak mindnnap tablettát szedni.

Mit gondolsz a témáról? A te partnered szedne fogamzásgátlót, vagy beadatna injekciót magának?

Hagyj egy üzenetet!