Élete egy pontján a legtöbb heteroszexuális nő felteszi magának a kérdést: oké, de mivel védekezzek a nem kívánt terhesség ellen? Az orvosok leggyakoribb válasza a hormonális fogamzásgátlás, mindig akad egy újabb tabletta, ami ígéretesnek tűnik. Egyre több szó esik viszont az alternatívákról, valamint a hormonbevitel mellékhatásairól. Annak ellenére is sokan választják ezt a módszert, hogy a tabletta az érzelmi életünkre, szociális viselkedésünkre is hat az ösztradiol- és progeszteronszint-változás miatt. 

A mellékhatások között 40 százalékban érzelmi változások, valamint testi tünetek, szexuális változások, libidócsökkenés, PMS-tünetek rosszabbodása szerepel (Sanders, Graham, Bass & Bancroft, 2001). Ahogy az már korábban is kiderült, a hormonális fogamzásgátlás hátrányosan befolyásolja a nők általános érzelmi állapotát.

Hormonális fogamzásgátlás – mivel jár?

Jól tudjuk, hogy a tablettaszedés hangulat-ingadozáshoz, állandó ingerültséghez, súlyosabb esetben klinikai depresszióhoz vezethet, ami komoly odafigyelést és kezelést igényel. Erre vannak persze genetikai és életmód-, környezetbeli hajlamosító tényezők is, de sajnos a hormonok szedésével hozzájárulhatunk a hajlam fejlődéséhez.

Friss hírek a hatásairól

A hormonális fogamzásgátlás nyilvánvaló előnyeivel, kényelmével szemben fontos tudni a rizikókról is: egy friss tanulmány kimutatta, hogy a serdülők fogamzásgátló-szedése nagyban emeli a depressziós epizód kialakulásának kockázatát (Anderl, Li & Chen, 2019). Ez sokszor a tabletta abbahagyása után sem múlik, így a hormonális fogamzásgátlást alkalmazó tinik különös odafigyelést igényelnek szüleiktől. 

A hormonális fogamzásgátlással, élők sokkal érzékenyebben reagálnak az érzelmi információkra (Montoya & Bos, 2017). Agyunk stresszkezelő rendszere is változik a szintetikus hormonok szedésével, sokkal nehezebb lesz baráti, munkahelyi vagy családi szituációban kezelni a konfliktusokat, ami szintén problémákhoz vezethet. 

A fogamzásgátló, amivel csökken a szexuális vágy

Az érzelmek nehezebb szabályozhatósága mellett a hormonális fogamzásgátlás nagy hátránya, hogy csökkenti a libidót, és kevesebbszer kívánjuk a szexet, netán teljesen lemondunk a kezdeményezésről. Ez sajnos akár 10-ből 4 nőt is érinthet! Az állandósult hormonszint okozza a csökkent szexuális vágyat, és a szárazabb hüvelyérzetet is.  Sajnos a hormonális fogamzásgátlás fokozott féltékenységi állapotokhoz is vezethet, tekintettel a megváltozott hormonszintre (Montoya & Bos, 2017)

Ezek problémák lehetnek a párkapcsolatban, különösen, hogy a kielégítő szexuális élet nagyon fontos eleme a jól működő partnerkapcsolatnak. 

Ma már lehet hormonális fogamzásgátlás nélkül is

Ha te is hasonló tüneteket tapasztalsz magadon, fontos, hogy ne ess pánikba, hanem kérj segítséget az orvosodtól, beszéld meg vele a tüneteidet. A jó szakember alternatívákat fog ajánlani: a nők ma már a tabletta hatékonyságát várják el, de hormonmentes módszerekkel. A Rézgyöngy ennek a kihívásnak felel meg, napjaink megmodernebb fogamzásgátló módszerei között tartjuk számon. 

Rézgyöngy fogamzásgátló spirál a méhben

Nagyon fontos továbbá, hogy a csökkent szexuális vágyadról nyíltan kommunikálj a partnereddel. A hiányos szexuális élet csökkent önértékelést hozhat magával, automatikusan önvádlásba kezdünk, holott a hormonális fogamzásgátlás a hibás. A szexuális élettel való elégedettségünk szoros összefüggést mutat a kapcsolatunkkal való általános elégedettséggel.

Olvass még!

Fogamzásgátló módszerek – kinek mi ajánlható?

Nem alkalmasak védekezésre a ciklusfigyelő applikációk

Hagyj egy üzenetet!