Mikor nem hatnak a különböző fogamzásgátló módszerek?

A fogamzásgátlás a mai világban – elterjedtségéből fakadóan – már mindennapi beszédtémának számít. Még azok a nők is, akik semmilyen fogamzásgátló módszert nem használnak, tisztában vannak – még ha nem is teljes mértékben – a módszerek sokféleségével. Arról azonban sokszor nem esik szó, hogy milyen hibákat követhetünk el, milyen problémák fordulhatnak elő a különböző fogamzásgátló módszerek alkalmazása esetén.

A képen egy nő látható, bánatosan lefelé nézve, míg mögött vélhetőleg a párja fogja a fejét, hogy, hogy történhetett ilyen. Valószínűleg teherbe esett a lány véletlenül. fogamzásgátlás

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk a különböző módszerek hatékonyságáról tipikus használat mellett. Most pedig azt fogjuk megnézni, hogy melyek azok a tényezők, hibák, amelyek befolyásolhatják egy-egy fogamzásgátló módszer hatékonyságát. Mivel az eszközök igen sokfélék, s hatékonyságuk is nagyon különböző lehet, így most csupán a három legmagasabb szintű védelmet nyújtó eszközzel fogunk foglalkozni

Latex óvszerek

Mire figyelj az óvszer használatánál?

Először is nézzük az óvszert. Közismert, hogy az óvszer sem nyújt 100%-os védelmet, hiszen az anyagból adódó hibák miatt, megfelelő használat mellett is elszakadhat, vagy kilyukadhat. Tökéletes használat mellett 98%-os védelmet biztosít a számunkra, azonban ez a szám már egy apróbb kis hiba miatt és lényegesen lecsökkenhet.

Sajnos nincs mindenki tisztában azzal, hogy ezt a könnyen alkalmazhatónak hitt eszközt milyen sokféle módon lehet rosszul alkalmazni. A használati utasításban leírtakkal ellentétben sokan túl későn helyezik fel, vagy épp túl korán veszik le, pedig az óvszernek az
aktus teljes ideje alatt a helyén kell lennie, hogy megfelelő védelmet nyújtson. Szintén gyakori hiba, hogy az óvszer végén nem hagynak helyet, nem szorítják ki a levegőt az óvszerből, illetve helytelenül tekerik fel azt.

Nagyon fontos a síkosítás kérdése: sokan nem tudják, hogy kellő nedvesség hiányában az óvszer sérülésének, kilyukadásának sokkal nagyobb az esélye, így bizonyos helyzetekben fontos a síkosító használata.

Nem mindegy azonban az sem, hogy milyen típusú síkosító terméket használunk, figyelnünk kell arra, hogy a síkosító víz- vagy szilikonbázisú legyen, mivel az olaj alapú síkosítók akár már egy perc alatt is károsíthatják a latex óvszereket és sérülékennyé tehetik azokat. Ezen kívül előfordulhat még, hogy az óvszer kifordítva kerül felhelyezésre, s ezt észlelve a terméket visszafordítva újra felhelyezik. Ilyen esetben az első óvszert el kellene dobni, és újat használni, hiszen már az előváladékban is lehetnek spermiumok, amelyektől teherbe eshetsz!

Valamint kimutatták, hogy a férfiak több mint 70%-a, illetve a nők több mint 80%-a nem ellenőrzi az óvszert a használat előtt, így nem észlelik az esetleges sérüléseket, szakadást, illetve azt sem, ha az óvszer már lejárt.

Hormonális fogamzásgátló tabletták

A fogamzásgátló tabletták megfelelő használata

Hasonlóképpen – a szintén közismert és elterjedt – hormonális fogamzásgátló tabletták esetén szinte mindenkinek ismerős lehet az a tény, hogy már 1-2 elfelejtett szem is okozhatja a hatás csökkenését, illetve megszűnését.

Azonban azt talán már kevesebben tudják, hogy a tabletták folyamatos, rendszeres szedése mellett is előfordulhat, hogy 1-1 szem tabletta nem tudja kifejteni a hatását. Például betegség esetén, ha a tünetek között hányás, vagy hasmenés, esetleg mindkettő előfordul, akkor a bevett tabletta még azelőtt kikerülhet a szervezetből, hogy a hatóanyag felszívódott volna. Ilyenkor – főleg súlyos betegség esetén – sokszor nem is jut eszünkbe, hogy bármi gond lehet a gyógyszerrel.

Emellett problémát okozhatnak még a gyógyszerkölcsönhatások is. Sok nő nem érzi szükségét, vagy nem szeretne háziorvosának, kezelőorvosának beszámolni arról, hogy fogamzásgátló tablettát szed. Pedig ez az információ nagyon fontos lenne abból a szempontból, hogy az orvos az épp szükséges gyógyszerek közül melyiket írhatja fel, melyik gyógyszer hatóanyaga nem befolyásolja a fogamzásgátló tabletta működését. Ugyanis több olyan készítmény is van, amely megzavarja a fogamzásgátló tabletta hatását, ezzel csökkentve a hatékonyságot. Ilyen például néhány étrend-kiegészítő, antibiotikumok és véralvadásgátlók, illetve gombás fertőzések elleni készítmények. Nagyon fontos tehát, hogy egyeztessünk az orvosunkkal, valamint mindig olvassuk el a gyógyszerek betegtájékoztatóit!

Rézgyöngy használata fémallergia esetén

Méhen belüli eszközök, spirálok

A fentebb említett fogamzásgátló módszerekkel szemben, a terhesség megelőzése történhet méhen belüli eszközök által – akár hormontartalmú, akár réztartalmú eszközről beszélünk –, bár kevésbé elterjedtek, sokkal magasabb fokú védelmet biztosítanak és az esetleges problémák száma is jóval alacsonyabb, viszont a hormontartalmú eszközökből folyamatosan szívódnak fel a veszélyes szteroidok!

Ezen eszközök közül a legelterjedtebb az ún. „spirál”, amely nevével ellentétben „T” alakú (akárcsak a többi ilyen eszköz), s éppen ez az alak jelenti az egyetlen lehetséges problémaforrást. A behelyezett eszköz ugyanis elmozdulhat a méhen belül, vagy esetleg kilökődhet. Ha a „T” alakú spirál nem a megfelelő helyen helyezkedik el a méhben, akkor a
fogamzásgátló hatás akár 10-15%-kal is mérséklődhet.

A high-tech fogamzásgátló módszerek egyike – a Rézgyöngy

Ma már vannak olyan újfajta, gömb alakú, hormonmentes, réztartalmú méhen belüli eszközök is, amelyeknél az elmozdulás sem jelent problémát, hiszen gömb alakjából és rugalmasságából fakadóan az eszköz nem sérti a méh falát, így a gyulladásos szövődmények aránya minimális.

Hagyj egy üzenetet!