A bőr és a fogamzásgátlók

Amikor megjelentek az „antibébi” tabletták, olyan változásokat indítottak el, amelyeknek talán ma sem látjuk át minden következményét. Szinte teljesen szétvált a szerelmi élet és az utódnemzés, ami alapvetően változtatott meg társadalmi szokásokat, sőt, sokak erkölcsi felfogását is – ami kevés más gyógyszerről mondható el. Rövid időre úgy tűnt, hogy innentől kezdve csak két ember szabad elhatározásán múlik a kapcsolat. Sajnos rövid idő alatt kiderült, hogy a helyzet bonyolultabb. Miután a fogamzásgátló tabletta – a kondommal szemben – nem véd a fertőzésektől, hozzájárult a nemi betegségek terjedéséhez is.

Tévhitek a tablettáról

Az első fogamzásgátlók az Egyesült Államokban kerültek forgalomba. Kezdetben szigorú törvények korlátozták a terjedését, de később ezek a korlátok megszűntek. Nem csak a gyártó cégek, hanem orvosok is széles körben népszerűsítették a tablettákat. Sokakban alakult ki az a kép, hogy a tabletta akár még egészségesebbé is teheti a nőket, sőt, meg is szépítheti őket. Ennek nyomai mai reklámokban is fellelhetők. Hogyan is szépítené a nőket a hormontabletta? A magyarázatához egy-két dolgot át kell tekintenünk. A nők esetében a nemi működéseket és a terhességet az ösztrogén és a progeszteron szabályozzák. A fentiek mellett létezik a tesztoszteron is, amit „férfi hormon”-nak is szoktak nevezni. Ez túlzott leegyszerűsítés, ugyanis az egészséges női működéshez is szükség van rá, csak kevesebbre, mint a férfiak esetében. Például enélkül nincs libidó.

Ösztrogén

Ugyanakkor a tesztoszteronnak lehetnek kevésbé kellemes hatásai is. Így például fokozza a faggyútermelést, ami zsírosabb bőrt és hajat jelent, vagy akár pattanásokat is előhozhat. Miután az ösztrogén és a tesztoszteron bizonyos értelemben ellentétesen működik, így ösztrogén tartalmú tablettával csökkenthető a bőr zsírosodása, és javulhatnak a pattanások is.

Azonban a fogamzásgátlóknak mellékhatásaik is lehetnek (mellfeszülés, trombózis, csökkent libidó, stb.) – ezek elsősorban az ösztrogéneknek tudhatók be. Emiatt a tabletták ösztrogén tartalmát csökkentették, egyes tabletták esetében nullára, vagyis csak progeszteront tartalmaznak. Ez persze a bőrre gyakorolt kedvező hatásokat is csökkentette. Az egyetlen tablettával való megszépülés tehát egyelőre álom marad.

Hogy melyik fogamzásgátló az ideális egy nőnek, az attól is függ, hogy milyen alkatú (inkább vékony-izmos, vagy inkább teltebb, fokozottan nőies idomokkal). Ma Magyarországon tapasztalatunk szerint sok nő nem az alkatának megfelelő fogamzásgátlót szedi. Így persze a bőrre gyakorolt hatás is messze van az optimálistól.

Az utóbbi években az is kiderült, hogy a tabletták a bélbaktériumok összetételét is megváltoztatják. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy most is zajló intenzív kutatómunka során egyre több érdekes adat derül ki arról, hogy a bélbaktériumok igen mélyrehatóan befolyásolják szervezetünk működését. Sokkal mélyrehatóbban, mint azt gondoljuk – ezen a téren még sok új felfedezésre számíthatunk a közeljövőben. Ezek talán még pontosabb magyarázattal szolgálnak arra, hogy miért van az, hogy olyan távolinak tűnő betegségek, mint a bélgyulladás, a pattanás, vagy éppen az ekcéma esetén miért van gyakran „váratlan” hatása a fogamzásgátlóknak.

Dr. Nyirkos Péter bőrgyógyász szakorvos

www.borgyogyasz.hu

www.ekcema.hu

Hagyj egy üzenetet!