A hormonmentes fogamzásgátlás legfőbb előnye, hogy nem okoz olyan mellékhatásokat, mint például az elhízás, a csökkent libidó – amit például a legnépszerűbb fogamzásgátló, a (hormontartalmú) tabletta kivált.

Számos olyan betegség létezik, melynél tilos hormontartalmú készítményeket alkalmazni. Valamint az életkor előrehaladtával is fokozódhatnak a kockázatok egy hormonális termék alkalmazása esetén. Az ilyen nők számára, és azoknak, akik nem szeretnék szervezetük egyensúlyát felborítani kívülről bevitt hormonokkal, a hormonmentes fogamzásgátlók megoldást nyújthatnak a nem kívánt terhesség megelőzésére.

Vannak köztük nagyon egyszerűen használható és bonyolultabb módszerek is, ezeket gyűjtöttük össze, hogy megtudjatok mindent a hormonmentes fogamzásgátlókról.

Most pedig vegyük sorra a különböző lehetőségeket:

Naptár módszer

Talán a legtermészetesebb fogamzásgátlási módszer, mellyel nagyjából kiszámolható a peteérés időszaka, amikor az együtléttől tartózkodnak az ezt a módszert választó párok.

Egy kevésbé biztonságos megoldásnak számít, hiszen 1-1 nap csúszás még a szabályos ciklusnál is előfordulhat, így a számítások könnyen megdőlhetnek.

A naptár módszer hatékonyabb változata a hőmérő módszer, amivel a termékeny időszak könnyebben meghatározható. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a testhőmérsékletet mindig ugyanazon a testrészen kell mérni, reggel, felkelés előtt. Amikor napokig magasabb a testhőmérséklet, könnyebben lehet teherbe esni.

Óvszer

Köztudottan a hormonmentes fogamzásgátlás legelterjedtebb eszköze, így talán nem is szükséges részleteiben bemutatni. Előnye, hogy véd a nemi betegségektől is, így akár tökéletesen alkalmas más fajta fogamzásgátlás mellé is kiegészítésképpen.

Pesszárium

Az óvszerhez hasonló elven működik, megakadályozza a spermiumok hüvelybe kerülését, azzal a különbséggel, hogy a pesszáriumot a nőnek kell felhelyeznie méhszájához – ami némi gyakorlatot igényel, de idővel rutin-szerű mozdulattá tud válni. Fontos különbség még az óvszerrel szemben, hogy a pesszárium nem véd a nemi betegségek ellen.

Együttlét után a pesszáriumot 6-8 óra elteltével szabad csak eltávolítani a hüvelyből, így használata sokak számára kissé körülményes lehet.

Spermicid gél

Ezek a gélek olyan spermaölő készítmények, amiket leginkább valamely fogamzásgátló módszer kiegészítéseként szoktak alkalmazni. Sok esetben okozhatnak irritációt, bár egyénenként más reakviót válthatnak ki.

Hüvelytabletta

Kaphatók olyan tabletták, melyek mozgásképtelenné teszik a spermiumokat, így nem jutnak el a méhbe, ahol beágyazódhatnának. Kb. 10 perccel az együttlét előtt kell felhelyezni, és minden együttlét során új tablettát szükséges használni.

Méhen belüli eszközök, vagyis az úgynevezett IUD-k:

A méhen belüli hormonmentes eszközök előnye, hogy eltávolításuk után a fogamzóképesség azonnal helyreáll, nem befolyásolják a szoptatást, sőt még azok is használhatják, akiknek betegség miatt nem engedélyezett a hormonális fogamzásgátlók alkalmazása.

Korábban méhen belüli fogamzásgátló eszközöket Magyarországon csak már szült nőknek javasoltak a nőgyógyászok, de ma már gond nélkül felhelyezik bárkinek, aki ezt a módszert választaná. Ezen felül érdemes tudni, hogy sürgősségi fogamzásgátló hatása is van, ha a védekezés nélküli szex után 5-6 nappal felhelyezi a nőgyógyász, akkor az esetleg már megtermékenyült petesejt nem tud beágyazódni.

Az méhen belüli fogamzásgátlás hátránya, hogy a felhelyezett eszköz elmozdulhat, vagy kilökődhet.

Hormonmentes spirál

A méhen belüli spirál a hosszú távú fogamzásgátlás egyik képviselője. Állandó védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen, akár éveken keresztül. Felhelyezés után pedig jóformán nincs rá gond.

Általában T-alakú, és spirál alakban tekeredik rajta a hatóanyagot kibocsátó szál (például réz).

Rézgyöngy

A hosszútávú hormonmentes fogamzásgátlás innovációja az IUB Rézgyöngy, méhen belüli fogamzásgátló. Biztonságos és használata egyszerű: a felhelyezéstől számított 5 évig fejti hatását ki folyamatosan. Hatóanyaga a réz, mellyel korlátozza a spermiumok mozgását, így akadályozva meg egyfelől a petesejt megtapadását a méhfalon, másfelől pedig a spermiumokat a petesejt megtermékenyítésében.

Abban különbözik a hagyományos hormonmentes T-alakú spiráloktól, hogy felhelyezett állapotában gömb alakot formál: nincsenek éles végei, szögletei, ezért jelentősen kevesebb kellemetlen mellékhatást produkálhat, mint a T-spirálok. Illetve a Rézgyöngy például harmadakkora, mint egy átlagos T alakú spirál, így felhelyezése és használata is kényelmesebb.

Források: 1, 2

Hagyj egy üzenetet!