Világszerte ma is nők milliói szednek hormontartalmú fogamzásgátló tablettákat, ugyanakkor a bogyó fogamzásgátló sokat romlott az elmúlt években, mert egyre többen szeretnének hormonmentes életet élni. Ez az igény pedig egy teljesen új piacot hozott létre a hormonmentes fogamzásgátló eszközök piacán. 

Amikor jó hatvan évvel ezelőtt megjelent az első fogamzásgátló tabletta, a nőjogi mozgalmak csúcsán forradalmasította a születésszabályozást, a nők saját teste feletti rendelkezését. A hetvenes évektől a tabletta a társadalmi változás, az emancipáció szimbóluma lett, időközben viszont módosultuk az önrendelkezéssel kapcsolatos elvárások, ugyanis egyre több nő váltja le hormonális fogamzásgátlóját, és tart igényt hormonmentes védekezésre. 

woman holding iPhone during daytime
Photo by Paul Hanaoka on Unsplash

Növekvő agodalmak

Bár ma már sokféle tabletta kapható, és a mai modern fogamzásgátlók ösztrogéntartalma is sokkal alacsonyabb, a mellékhatásokról szóló viták csak nem lankadnak. A tüdőembólia, és a trombózis megnövekedett kockázatai így is fennállnak, nem beszélve az egyéb kellemetlen tünetekről, mint fejfájás, köztes vérzés, vízvisszatartás – fogalmaz a német Nőgyógyászati Szövetség elnöke, Christian Albrig, szemben a hormonmentes megoldásokkal.

Különösen a fiatal, 18-29 éves nők körében nőttek a fogamzásgátlóval kapcsolatos aggodalmak, ők egy friss, 2019-es tanulmány szerint több óvszert használnak, viszont kevesebben választják közülük a tablettát. A bogyószedés gyakorisága 16 százalékkal csökkent. 

woman in pink brassiere lying on bed
Photo by We-Vibe WOW Tech on Unsplash

Több spirált adnak el, mint Aspirint

A világ egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalata, a Bayern 2013-ban (Yaz, Yasmin, Yasminelle fogamzásgátló tabletták gyártója) a fogamzásgátlók forgalmát tekintve gazdasági mélypontot könyvelhetett el. Ezzel szemben a Mirena spirálok eladása töretlen, egymilliárd euró fölötti bevételt hozva, de a méhen belüli, hormonos spirál hormonkibocsátását is komoly aggodalmak övezik. A hormonmentes spirálok viszont nem avatkoznak a női ciklusba menstruációba.

Ciklusapplikációk előnyben?

A hormonális fogamzásgátló háttérbe szorulása viszont előtérbe engedett egy másik jelenséget: a nők különböző ciklusapplikációk segítségével követik a termékenységük alakulását, melyek azt ígérik, hogy megjósolható a használatukkal az ovuláció ideje. Az alkalmazások viszont begyűjtik felhasználóik adatait, esetleg továbbítják azokat harmadik félnek (pl: Facebooknak), amiből könnyen lehet a felhasználó egészségügyi állapotára, gyermektervezésére következtetni. Éppen ezért Albrig nem is ajánlja ezeket az appokat, a Stiftung Warentest, ami a legnagyobb német terméktesztelő szervezet, világosan megállapította, hogy ezek az applikációk pusztán matematikai számításokat végeznek, nem használhatóak biztonsággal fogamzásgátláshoz. 

via n-tv.de

Hagyj egy üzenetet!