A legtöbb fogamzásgátlási módszer nyugodtan alkalmazható szoptatás alatt. Néhány hormonális módszer azonban ártalmas lehet az újszülöttre, illetve károsan hat a tejtermelésre is.

Évente mintegy 100 millió nő dönt arról világszerte, milyen fogamzásgátló módszert válasszon szülés után. A döntés azért sem könnyű, mert nem csak a sokféle módszer között kell eligazodni, de fontos az is, hogy szülés után milyen hamar kezd valaki fogamzásgátlót használni. Továbbá szoptatás alatt különös figyelmet igényel, hogy mely módszerek nincsenek káros hatással a tejtermelésre, az újszülött növekedésére és fejlődésére.

A szoptatásnak számos pozitív hatása van mind a babára, mind a kismamára, többek között erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyermekágyi időszak alatt a vérzést, elősegíti a méh gyorsabb visszahúzódását, továbbá késlelteti az ovulációt.

A legtöbb nőnél, akik kizárólag anyatejjel táplálják újszülöttjüket, a menstruáció elmarad. Ezt nevezik laktációs amenorrheának. A szoptatásért felelős hormon a prolaktin, két hormon termelődését gátolja, a tüszőérés-serkentő hormonét és sárgatest serkentő hormonét, így nem érik tüsző a petefészekben. Tüszőrepedés hiányában a méhnyálkahártya sem válik le, elmarad a menstruáció – általában.

De van példa arra is, hogy szinte azonnal visszatér a menstruációs ciklus, az ilyen asszonyok esetében a prolaktin mégsem gátolja eléggé a ciklust szabályozó hormonok termelődését az agyalapi mirigyben. Ez az oka, hogy ritkán, de előfordul, hogy egy édesanya 10 hónap különbséggel szüli meg 2 gyermekét! A tüszőrepedésnek semmilyen jele nincs, hiszen a menstruációs vérzés az első tüszőrepedés után, a fogamzás hiányában jelentkezik majd. Így történhet, hogy néhányan teherbe esnek anélkül, hogy az előző terhesség után a menstruációjuk visszatért volna.

A laktációs amenorrhea fogamzásgátló hatása bizonytalan, így aki biztosan el akarja kerülni a nem kívánt terhességet, a szoptatás alatt is védekeznie kell.

Azok a szoptatós kismamák, akik nem menstruálnak és kizárólagosan anyatejjel táplálják újszülöttjüket pontos időközönként, illetve semmilyen kiegészítő tápszert vagy hozzátáplálást nem alkalmaznak, azoknál ugyanolyan hatásos lehet ez a módszert, mint a kombinált fogamzásgátló tabletta (98%). Viszont ez az alábbi tényezőktől függ: szigorúan betartott szoptatási időközök (sosem több mint 4 óra), az anyatejen kívül semmilyen más táplálék nem adott a csecsemőnek, még akkor sem, ha a kismama nem menstruál. Csökkent a „védő” hatáson az is, ha a táplálás a tej lefejése útján történik, mivel ez csökkenti az anyai idegi- hormonális válaszreakciót. 6 hónap után pedig a teherbeesés valószínűsége mindenképpen növekszik.

Szoptatós kismamák fogamzásgátló választásánál elsődleges szempont, hogy ne legyen hatással a tejtermelésre illetve a kisbaba növekedésére és fejlődésére. Ebből a szempontból a nem hormonális módszer a legkedvezőbb választás, mivel a hormonok átjutnak az anyatejbe.

Méhen belüli eszközök

Nagy hatékonyságú és hosszú távú megoldást jelentenek. Korábban elterjedt, hogy az IUD-k kilökődésének nagyobb az esélye a szoptatás során tapasztalható méhizom összehúzódások miatt, illetve, hogy a réz tartalmú eszközök befolyásolják az anyatej réztartalmát. Kutatások bebizonyították, hogy egyik állítás sem állja meg a helyét.

Egy tanulmány viszont rámutatott, hogy a levonogestrelt tartalmazó IUD esetén a hormon átjut az anyatejbe, és annak 11,8%-az újszülöttbe.

Tuba sterilizáció,

vagy női művi meddővé tétel végleges megoldást jelent, nem visszafordítható. Hazánkban kevésbé elterjedt, többször szült nők esetében ajánlják, a szoptatásra nincs hatással.

Hormon tartalmú készítmények

Ezek alkalmazása szoptatás alatt csak nagyon körültekintően és tudatosan ajánlott. Ugyanis a bevett hormonok minden esetben átjutnak a csecsemőbe, mégpedig feltételezhetően a vártnál magasabb keringési szintet eredményezve, mivel a még fejletlen máj nem tudja ugyanúgy lebontani, a veséjük kiválasztani, plazmakötő kapacitásuk pedig alacsonyabb, így az eredmény magasabb biológiailag aktív hormonszint.

Hatása a tejtermelésre pedig abból ered, hogy miután a placenta megszületett, a progeszteron és ösztrogén szint hirtelen jelentősen lecsökken, ennek hatására a prolaktin szint emelkedik, ami a tejtermeléshez elengedhetetlen. A prolaktin szintje szülést követően hónapokig magas marad, viszont ha nem történik szoptatás hetek alatt lecsökken a normál szintre. Ha az első hat hétben hormont alkalmazunk, az tehát hatással van az optimális tejtermelésre.

Továbbá édesanyák beszámolói alapján a szoptatás alatt hormont használó nők gyerekei nyűgösebbek voltak, ami a tej összetételében való változásra vezethető vissza. Mellékhatásai az anyára nézve: egy a Dél-Kaliforniai Egyetemen végzett kutatás azokat a nőket vizsgálta, akiknél terhességi diabetes alakult ki, majd minipill-t használtak a szoptatás alatt. Megállapították, hogy náluk 3-szoros volt a kockázata a későbbi 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a nem hormonális készítményeket használókéhoz képest.

Csak progeszteron tartalmú készítmények (Depo injekció, Mini-pill, Implantátum)

Hormonális módszerek közül ez a legbiztonságosabb, ezért elsődleges választás.
A WHO által 2466 szoptató nő bevonásával készült tanulmány szerint nincs negatív hatással a gyermek növekedésére és fejlődésére és nem okoz csökkenést a tej mennyiségében. Magasabb dózisú progeszteron azonban csökkenti, az anyatej laktóz és fehérje tartalmát. Néhány nő érzékenyen reagál a progeszteron tablettára is ezért injekció alkalmazása előtt mindenképp javasolt a tablettával kezdeni, hiszen az injekció hatása 3 hónapig tart és nem lehet eltávolítani a szervezetből. Ha a minipill tabletta nincs negatív hatással a szoptatásra, lehet injekcióra váltani. A WHO egyik készítmény használatát sem javasolja 6 hétnél előbb.

Ösztrogént is tartalmazó készítmények (kombinált tabletta, hüvelygyűrű, tapasz)

A WHO ajánlása szerint ezek a készítmények 6 hónappal szülés után kerülhetnek elsőnek bevezetésre, illetve ha a tejtermelés megfelelő és a csecsemő tápláltsága kielégítő.

Egy Thaiföldön és Magyarországon 341 nő bevonásával készült vizsgálat kimutatta, hogy a kombinált tabletták az anyatej mennyiségének és energiatartalmának csökkenését okozzák. Ha a tej mennyisége csökkenni kezd javasolt abbahagyni a szedést. (A kombinált tablettákat korábban használták a tej elapasztására olyan nőknél, akik nem kívánták szoptatni gyermeküket). Továbbá megemeli a vérrögképződésre való kockázatot. A szülés után közvetlenül ugyanis sokkal nagyobb a trombózisra való hajlam, mint terhesség alatt.

Ezért az Amerikai Nőgyógyászok Társasága nem javasolja kombinált tabletták használatát az első 3 hétben a szoptatás alatt, azonban ha más rizikófaktorok is fennállnak, akkor az első 6 hétben. A gyermekre gyakorolt további mellékhatása: néhány esetben a fiú újszülöttek visszafordítható emlő növekedésérő számoltak be, illetve okozhat folsav hiányos vérszegénységet is a kisbabáknál.

Mechanikus módszerek (diafragma, óvszer, spermicidek, pesszárium)

Semmilyen hatással nincsenek a szoptatásra, viszont kevésbé hatásosak, mint a többi módszer.
Fontos észben tartani, hogy a szoptatás nem nyújt teljes védelmet a teherbeesés ellen (100 szoptató nő közül egy év alatt 11-12 esik teherbe). Már a terhesség utolsó trimeszterében fontos átbeszélni a fogamzásgátlási lehetőségeket a szülész orvossal, mivel a teherbeesés akár a szülés utáni első 6 hétben is bekövetkezhet. A legideálisabb az lenne, ha a kismama az elérhető módszerekről való teljes körű tájékoztatás után saját maga dönthetné el melyik a számára és gyermeke számára legmegfelelőbb fogamzásgátló eszköz.

A cikk szerzője: Dr. Kelemen Csilla Krisztina

Források: 1 2 3 4 5

Hagyj egy üzenetet!