A fogamzásgátló tabletta és a gyermekkori leukémia kapcsolata

Ha valaki a teherbeesést megelőző 6 hónapban, vagy eleinte a terhesség ideje alatt is kombinált (ösztrogént és progesztint tartalmazó) fogamzásgátló tablettát szed, akkor a gyermekénél kicsivel nagyobb lehet a gyermekkori leukémia kialakulásának kockázata. Ez igaz lehet a gyermekkori leukémia bármelyik típusánál, de különösképpen a non-lymphoid típusnál. Legalábbis ez derült ki a Dán Rákkutató Központ (Danish Cancer Society Research Center) ezt mutatta ki egy kutatás során, melyet több, mint 1,1 millió gyermek bevonásával készítettek Dániában a fogamzásgátló tabletta ezen negatív hatásával kapcsolatosan.

Leukémia és a fogamzásgátló tabletta kapcsolata

A kutatásból kiderült, hogy a leukémia kialakulásának kockázata kicsivel nagyobb mértékű abban az esetben, ha a fogamzásgátló tabletta nem csak progesztint, hanem ösztrogén hormont is tartalmaz. Továbbá fontos, hogy ezt a kapcsolatot csak akkor tudták kimutatni a kutatók, amikor a nők a terhesség előtti 6 hónapban szedték a tablettát. Ha ennél korábban abbahagyták a szedését, akkor nem.

A kutatás részletei

A kutatók olyan gyermekeket vontak be a kutatásba, akik 1995. január 1. és 2014. december 31. között születtek. Összesen 1.185.157 gyermeket és a szüleiket vizsgálták meg.

A kutatás tehát 9 évet fogott át. Ebben az időszakban 25 olyan esetet találtak, ahol a hormonális fogamzásgátló tabletták állhattak a szörnyű betegség kialakulásának hátterében. Ez azt jelenti, hogy Dániában 50.000 potenciálisan veszélyeztetett gyermekből 1-nél kialakul a betegség.

Fogamzásgátló tabletta és a gyermekkori leukémia kapcsolata

A kutatás vezetői természetesen hangsúlyozzák, hogy ezek nem hatalmas számok, ezért a veszély sem hatalmas. Viszont a kutatással felhívják a figyelmet a hormonális fogamzásgátlók ilyen fajta veszélyeire is. Ezideáig ugyanis még senki nem hozta kapcsolatba a tablettát a leukémia kialakulásával. A kutatók továbbá azt is kiemelik, hogy a kutatás csak kapcsolatot, nem pedig következményt mutatott ki a fogamzásgátló tabletta szedése és a gyermekkori leukémia kialakulása között.

A teljes eredeti, angol nyelvű cikket erre a linkre kattintva érheted el!

Bár kismértékű a kapcsolat a tablettaszedés és a leukémia kialakulása között, a kutatás szerint mégiscsak van valamennyi kapcsolat. Ráadásul a hormonális fogamzásgátló módszereknek számos egyéb veszélyes mellékhatása is lehet – ezekről korábban ITT és ITT írtunk. Ha biztosra szeretnél menni, válassz hormonmentes módszert!

Olvasd el a többi blogbejegyzésünket is. Kattints a BLOG menüpontra, vagy erre a linkre.

Hagyj egy üzenetet!