Az elmúlt időszakban Magyarországon is egyre népszerűbbé vált az IUD spirál, mint fogamzásgátlási módszer. Az IUD, avagy méhen belüli fogamzásgátló eszköz nem véletlen lett nagyon hamar népszerű, ugyanis a fogamzásgátló módszerek egyik legjobbja – hatékony, hosszú távon véd és költsége a teljes használat idejére sokkal kedvezőbb, mint a többi módszeré. De mint minden újdonságnál, így az IUD spriál esetében is rengeteg kérdés merülhet fel benned az első használat előtt. Most választ kaphatsz a legtöbbre!

De miért is jobb az IUD spirál a többi módszernél?

Az IUD nem csak rendkívül hatékony védelmet biztosítanak, hanem emellett használatuk is rendkívül egyszerű – sőt, lényegében nem is kell “használni” őket! Egy rövid látogatás a nőgyógyásznál, aki felhelyezi és kész is: az elkövetkezendő akár 5 évre meg is feledkezhetsz a fogamzásgátlódról!

Ha még nem nagyon hallottál korábban a méhen belüli eszközökről, vagy akár ha éppen a felhelyeztetésén gondolkodsz, akkor bizonyára rengeteg kérdés felmerült benned. Ez teljesen érthető. Lássuk tehát, hogy mi az a 10 kérdés, amire titkon nagyon szeretnél választ kapni!

1. Fájdalmas egy IUD spirál felhelyezése? És ha igen, akkor mennyire?

Az interneten rengeteg horrorsztori kering szörnyen fájdalmas felhelyezésekről. Igen, valóban nem teljesen fájdalommentes (bár ritkán olyan is van, aki egyáltalán nem érzi), de az érzés inkább csak kellemetlen és csupán néhány percig tart. A felhelyezéskor az orvos az eszközt a méhnyakcsatornán keresztül tolja fel. A kellemetlen érzést tehát általában a méhnyak kitágulása okozhatja – tehát akinek alapvetően tágabb a méhnyaka (pl. már szült nőknek), azoknál jellemzően kevésbé érezhető a felhelyezés, de akár fájdalomcsillapító használata mellett is elvégezhető az eljárás – ne feledd, hogy egyszeri procedúráról van szó és utána 5 gondtalan év vár rátok pároddal! 🙂

2. Az orvos miért a menstruációs ciklus alatt akarja felhelyezni?

Egyrészt a nőgyógyász ezzel is megbizonyosodik arról, hogy az illető nem terhes – hiszen ha valaki terhes, akkor természetesen nem szabad felhelyezni IUD spirál fogamzásgátló eszközt. Másrészt, ha az IUD-t a menstruációs ciklus alatt helyezik fel, akkor a felhelyezés általában kevésbé fájdalmas, ugyanis a méhszáj ilyenkor sokkal nyitottabb.

3. A felhelyezés után mennyire normális a vérezgetés és a görcsölés?

A felhelyezés után körülbelül 30 perccel érezhetsz már görcsöket, amik pár napig lehetnek jelen. A felhelyezés után a görcsök mellett szabálytalan vérezgetés is jelentkezhet, ami akár 3-6 hónapig is fennállhat, ez még teljesen normális.

De akkor honnan tudhatod, hogy mi nem számít már normálisnak? Hát egyrészt, ha a felhelyezés után 3-6 nappal később is még nagyon erős fájdalmaid vannak, akkor érdemes lehet felkeresni az orvost. A kellemetlen, szokatlan szagú vérzés miatt is érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis az lehet fertőzés miatt. Valamint az sem normális, ha olyan erős vérzés jelentkezik, hogy óránként tampont vagy betétet kelljen cserélni.

4. Mennyi időt kell várni, mielőtt elkezd hatni? Mikortól lehetünk együtt?

Először is, nagyon fontos tény, hogy az IUD nem véd meg a nemi úton terjedő betegségektől, úgyhogy az óvszerhasználat gyakran váltogatott partnereknél továbbra is ajánlott! Ami pedig a fogamzásgátló hatásukat illeti: a réztartalmú eszközök a felhelyezés után azonnal elkezdik kifejteni fogamzásgátló hatásukat. A hormonális eszközöknél ez kicsit bonyolultabb. Ha a menstruációs ciklus első 7 napjában történt a felhelyezés, akkor a hormonos eszközök is azonnal elkezdenek védeni a nem kívánt terhességtől. Viszont ha máskor helyezik fel, akkor legalább 1 héten keresztül még nem hat, ezért mindenképpen használni kell más védekezési módszert is.

5. Használhatok tampont vagy menstruációs kelyhet továbbra is?

Igen! Nyugodtan használhatsz továbbra is tampont vagy menstruációs kelyhet. A tampon behelyezésével nem fogod elmozgatni sem az eszközt, sem az IUD eltávolítására szolgáló jelzőszálakat.

6. Érezni fogja a partnerem az eszközt vagy a jelzőszálakat az együttlétek közben?

Előfordulhat, hogy a partneredet zavarják a jelzőszálak. Ezek a szálak viszont idővel puhábbá válnak, illetve az orvosod is könnyedén meg tudja rövidíteni őket, hogy maximálisan kényelmesek legyenek az együttlétek. Ha tehát partnereddel kellemetlenségeket észleltek a jelzőszál miatt, ez még nem jelenti azt, hogy a termék rossz – javasoljuk, hogy keresd fel nőgyógyászod, aki biztosan tud majd segíteni. A legtöbb esetben a szálak rövidítését követően már nem tapasztalható semmi zavaró odalent. 🙂

7. Honnan tudhatom, ha az IUD spirál perforálja a méhemet?

A perforáció nagyon ritka: 1000 IUD felhelyezésből 1-nél szokott előfordulni. Perforációnak azt nevezzük, amikor az eszköz átmegy a méh falán, átlyukasztva a méhet vagy a méhnyakat. Ez általában erős alhasi fájdalmat okozhat, tehát egészen biztosan észrevehető – ez a fájdalom eltér egy szokványos görcstől. A perforáció a felhelyezés ideje alatt történhet meg, ha a felhelyező orvos nem elég tapasztalt – ezért is javasoljuk szakképzett felhelyezőorvosainkat. A perforáció azonnali kezelést igényel, szükségessé válhat akár az eszköz műtétileg történő eltávolítása is. A perforálódást te is tudod ellenőrizni, ha nem érzed a jelzőszálakat egyáltalán, akkor az ennek a lehetséges jele lehet.

8. Előfordulhat, hogy véletlenül kihúzom a helyéről az IUD-t?

Ezt szerencsére elég nehéz lenne kivitelezned. 🙂 Attól, hogy néha ellenőrzöd, hogy a helyén vannak-e a szálak, még nem fogod kihúzni az eszközt. Ha nem húzgálod, rángatod a szálakat, akkor nem lesz gond!

9. Befolyásolja az IUD a későbbi termékenységet?

NEM! Ez is egy olyan tévhit, mint az, hogy az IUD nem javasolt még nem szült nőknek. Ez sem igaz ugyanis. Az újabb, modernebb IUD-k nem okoznak fertőzést, gyulladást. Az IUD-k tehát nem befolyásolják a későbbi terhességet, sőt, a réztartalmú IUD esetében a levétel után szinte azonnal visszaáll a termékenység.

10. Honnan tudhatom, ha az IUD spirál nem működik megfelelően?

Az IUD-k az egyik legbiztonságosabb fogamzásgátlónak számítanak, viszont természetesen nem létezik egyelőre olyan fogamzásgátló, mely 100%-os védelmet nyújtana. A teherbeesés esélye az IUD spirál módszer alkalmazása mellett nagyon kicsi, de megeshet, mint bármilyen más fogamzásgátlónál. Mindenképpen érdemes figyelgetni a lehetséges tüneteket, mint például fáradékonyság, hányinger, duzzadt és érzékeny mellek, szabálytalan vérzés vagy a vérzés kimaradása.

Ez volt tehát az a 10 kérdés, amire korábban valószínűleg még nem kaptál választ az IUD-k kapcsán. Ha maradtak még benned kérdések, akkor ne habozz, vedd fel a kapcsolatot velünk, minden egyéb kérdésedre válaszolunk! További tudnivalókat találsz a gyakran ismételt kérdések menüpontban is. Reméljük, hasznosnak találtad cikkünket, és bízunk benne, hogy ennek segítségével már könnyebben megtalálod a számodra megfelelő módszert!

 • Nonó
  Válasz

  2019.12.04-én helyezték fel a mirena spirált . 2020.01.20.-ig csak pecsételő vérzésem volt… Azóta viszont folyamatos piros erősebb vérzéssm van … a nőgyógyászom szerint ez normális mert küzd a szervezetem a hormonokkal . Háromszor mentem.vissza de minden alkalommal azzal küldött el ,hogy a lelkemben kell rendet tenni , el kell fogadnom ezt a helyzetet , mert most ebben az esetben ez normális . Engem mégis aggaszt ezt az egész . Valóban normálisnak tekinthető ez az állapot ?

  • A Rézgyöngy Csapata
   Válasz

   Kedves Hölgyem!

   Ez sajnos valóban így lehet, azonban a hormonoknak semmi köze ehhez. Valójában a Miréna spirálban többek között azért is van hormon, hogy azok a lokális nyálkahártyán át felszívódva meggátolják a helyi vérzést és az irritációtól fellépő vérzést a méhnyálkahártyától. Alapvetően Miréna spirál használatával gyakorlatilag mindenkinek megszűnik a vérzése (menstruációs vérzés). A pecsételést nagy valószínűséggel az eszköz nagy méretéből adódó irritációs pecsételés okozhatja. A lelkében nem kell rendet tennie, ha a probléma továbbra is fennáll, akkor döntse el, hogy szeretné továbbra is használni az eszközt avagy sem.

   Üdvözlettel,

   A Rézgyöngy Csapata

 • Anita
  Válasz

  Sziasztok.
  Nekem ma rakták fel az első hormonmentes spirált a méhembe és elképesztően fájdalmas volt, maga a behelyezés is és utána rögtön elkezdtem görcsölni. 2 órán át görcsöltem és majdnem elájultam. Vert a víz és olyan rosszullét volt rajtam mint még soha eddigi életem során. Egyedül mentem, mert nem mondták, hogy kísérőt érdemes hozni. Vissza akartam menni dolgozni, de nem tudtam, kényszerszabadságra kellett menjek és a páromnak is mert el kellett jönnie értem.
  Nem bírtam lábra állni, kiegyenesedni, össze voltam magzatpózba zsugorodva egy rendelő várótermében. Akik ott voltak szemtanúi lehettek életem eddigi legdurvabb szenvedésének. Kiszolgáltatottnak éreztem magam és szenvedtem mint egy kiherélt kutya. A valaha legfájdalmasabb dolog volt ez életem során, erre azt kaptam válaszul, hogy de jó nekem. Hát nem éppen volt jó nekem akkor. 2 és fél órán át sírva, izzadva, feszengtem és közben úgy görcsölt a hasam, mint még soha ezelőtt, pedig már mentő is vitt az ügyeletre hasi görcsök miatt. Ez annál sokkal sokkal durvább volt.
  Sehol nem olvastam ilyen jellegű kommentet, senki nem mondta, hogy ez ennyire drasztikus tud lenni. Ha tudom akkor nem vállalom be.
  Eddig is tisztában voltam azzal hogy nem akarok szülni, egyrészt a fájdalom miatt de most már biztosan tudom, hogy én ezt a kibaszott áldozatot nem fogom meghozni senki kedvéért. Konkrétan azon gondolkoztam, mivel ölhetném meg magam. Úgy hogy az apranax fájdalomcsillapító erősebbik fajtájából vettem be egyet rögtön a beavatkozás után.
  Egy lennék a rengeteg nő társaim közül aki ennyire megszenvedte ezt a fajta fogamzásgátlást? Ennyire durván alacsony lenne a fájdalom tűrésem?

 • Rozália
  Válasz

  Jó estét! Azt szeretném kérdezni milyen oka lehet annak hogy nem érzem a szállakat.Köszönöm a választ.

  • A Rézgyöngy Csapata
   Válasz

   Kedves Rozália!

   Köszönjük a kommentet. Orvosszakértőnk szerint ennek több oka is lehet a legvalószínűbb az, hogy a vezetőszálakat rövidre vágták, de az is elképzelhető, hogy a vezetőszál eltűnik a hüvelyboltozat redői között. Javasoljuk, hogy amennyiben ideje engedi nézesse meg a kezelőorvosával, vagy a következő menetrendszerinti ellenőrzés alkalmával.

   Üdvözlettel,

   A Rézgyöngy Csapata

 • Daniella
  Válasz

  Szép napot!
  Én több kérdéssel fordulnék Önökhöz, így végső simításként.
  A felhelyezés utáni esetleges fájdalmakra, ha olyan erősek lehet bevenni fájdalomcsillapítót?
  Másnap már mehetek dolgozni?
  Reptéren a kapukon ezzel nem fogok besípolni?
  Az intimgyantázás során a fájdalom miatti összeszorítások(?) miatt nem mozdulhat el?
  Mindenképp emelett döntöttem, a doktornő akihez mentem először (csak akkor nem menstruáltam így nem tudták megcsinálni) nagyon ajánlotta, kerestünk is másik időpontot, csak mindig vannak még újabb kérdések amik felmerülnek.
  Nagyon izgulok de nagyon várom már, remélem hogy minden rendben lesz és soha többet nem kell hormontartalmú gyógyszert szednem.
  Válaszukat előre is köszönöm.

  • A Rézgyöngy Csapata
   Válasz

   Kedves Daniella!

   Orvosszakértőnk válaszait tolmácsolom:

   Igen, lehet, sőt érdemes is néhány napig fájdalomcsillapitót használni az erősebb görcsök elkerülésére.

   Másnap nyugodtan mehet dolgozni.

   Nem fog besipolni a reptéren de egy esetlegesMRI vizsgálatnál vigyázni kell, részletesen le van irva a betegtájékoztatóban.

   A méhet nem vefolyásolha az intimgyantázás, sem egyéb fájdalom, úgyhogy ettől sem kell tartani.

   Üdvözlettel,

   A Rézgyöngy Csapata

Hagyj egy üzenetet!