A méhen belüli fogamzásgátlás előnyei a tablettával szemben

A fogamzásgátló tabletta nagyon hasznos dolog, de néha mellékhatásokkal is járhat, mivel mégiscsak a hormonjaiddal játszadozik. Amikor fogamzásgátló módszert kell választanod, egyebek mellett választhatod a tablettát vagy akár egy méhen belüli eszközt, egy spirált is. Természetesen ez egyénenként változhat, de sokan jobban járnak a spirál használatával, mert így több lehetséges mellékhatás is kiesik a képletből. Ráadásul nem is kell emlékeztetőt beállítanod, hogy ne felejtsd el bevenni. Itt van pár ok, amiért jobb lehet a méhen belüli fogamzásgátlás.

A spirál jobb, mint a fogamzásgátló tabletta

Mi is az a méhen belüli eszköz vagy spirál?

„Az intrauterin eszköz (IUD) egy apró eszköz, amit felhelyeznek a méhbe a teherbeesés megakadályozásának érdekében.” Mondta Dr. Nita Landry nőgyógyász. Az IUD-k vagy progeszteron hormont vagy – mint a Rézgyöngy réz tartalmú fogamzásgátló is – rezet bocsátanak ki, hogy közvetlenül a méhre hatva fejtsék ki fogamzásgátló hatásukat. Az IUD-k helyes felhelyezés után 99%-os hatékonysággal akadályozzák meg a fogamzást.

Ez egy hatékonyabb módszer, ami kevesebb, mint 1 nőt veszélyeztet 100-ból, viszont azoknak a nőknek, akik nem szedik a fogamzásgátló tablettát teljes precizitással akár 9%-os esélyük is lehet teherbe esni egy év alatt, állítja a doktornő.

Több fajta spirál is létezik. „Az IUD-k főbb típusai a réztartalmú IUD-k, amelyek nem tartalmaznak hormonokat és akár 10 évig is kifejthetik hatásukat. A másik IUD-k a hormontartalmúak, van  olyan, ami 3 évig és olyan, ami 5 évig hatásos.” Mondja Dr. Jennifer Landa, a BodyLogicMD tiszti főorvosa.

A hormonos spirálok különböző mennyiségű hormont adnak le, de Dr. Landa a teljesen hormonmentes spirálokat ajánlja inkább. „A hormonos IUD-k egy olyan hormont adnak le, ami nem hasonlít semelyik olyan hormonra, ami természetes úton termelődik az emberi szervezetben, ezért nem vagyok oda értük és inkább a hormonmentes IUD-kat kedvelem. Egyes páciensek azonban a hormonos IUD-ket akarják jobban” mondja. Az előnyei? „A hormonos spirálok csökkentik a vérzés mértékét és az erős menstruációs vérzést tapasztaló nőknek ez hatalmas előny lehet. Nekik azt ajánlom, hogy a legalacsonyabb hormondózisú spirált válasszák.

A hatékonyság mellet itt van még pár előnye a méhen belüli fogamzásgátló eszközöknek

Nem kell tablettáktól függened

Ha egy nap nem tudod lenyelni, elfelejted bevenni vagy beteg leszel és kihányod, az a kihagyott tabletta hatással van a ciklusodra és növeli a teherbeesés esélyét, ugyanakkor a spirál meg helyben marad és kifejti a hatását ilyen esetekben is.

„A fogamzásgátló tabletták a test hormonszintjének befolyásolásával akadályozzák meg a nő petesejtjeinek megérését, így a spermium nem tudja megtermékenyíteni azt. Ha minden nap, pontosan ugyanabban az időpontban szeded be és az új adagot is időben kezded meg, a tabletta akár 99%-os hatékonysággal is bírhat. Azonban nem ritka, hogy a nők elfelejtenek 1-1 nap bevenni egy tablettát vagy túl sokat várnak a következő pirula beszedéséig, ami átlagosan 9%-ra növeli a teherbeesés esélyét.” Nyilatkozta Dr. Nita.

A spirált könnyebb használni

„A spirál rendkívül kevés figyelmet igényel a felhelyezés után. Csupán arról kell megbizonyosodnunk havonta, hogy a fonál a helyén van e még.” mondja Dr. Nita. Kész. Nem kell havonta lejárni a patikába az újabb tabletta adagért. „Nem lesz szükséged fogamzásgátló receptekre, ha spirált használsz, de azért érdemes évente eljárni a nőgyógyászodhoz rutinellenőrzésekre”.

Gyors eredmények

„A rézspirálok azonnal kifejtik hatásukat (még akkor is, ha a menstruációs ciklusod alatt helyezik fel.) A fogamzásgátló tabletták vagy a progeszteron hormont tartalmazó IUD-k csak akkor hatnak azonnal, ha a menstruációs ciklusod elején kezded el/helyezik fel.” mondja Dr. Nita. Ez hatalmas különbség!

Elfelejtheted a hormonokat

„Bizony, vannak hormonmentes opciók az olyan nőknek akik érzékenyek és rosszul reagálnak a hormonháztartás egyensúlyának felkavarására.” mondja. „Van a réz IUD alternatíva. A réz megakadályozza a méhben a spermiumok mozgását a petefészek felé,  így megakadályozva a megtermékenyítést” magyarázza Dr. Nita. „Más IUD-k hormonokat használnak, hogy megvastagítsák a  nyákdugót a nyakcsatornában, ezáltal megakadályozzák a spermiumok méhbe való bejutását és azon dolgoznak, hogy elvékonyítsák a méh nyálkahártyáját, így a megtermékenyült petesejt nem tud beágyazódni,” adta hozzá.

Jó azoknak a nőknek is, akik nem szedhetnek ösztrogént

„A 35 év feletti, dohányos nők használhatnak csak progeszteron tartalmú tablettát, de az ösztrogén tartalmú fogamzásgátló pirulák nem ajánlottak. Ez azért van, mert nagyobb az érrendszeri betegségek – mint a szívroham, vagy a sztrók – kialakulásának esélye az ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tabletták szedése mellett.” mondja. „Mivel a spirálok nem tartalmaznak ösztrogént, ezért nem is járnak ezekkel a kockázatokkal, tehát  nagyszerű alternatívái a piruláknak.

Ritka mellékhatásokat is tapasztalhatsz a tablettáktól

Természetesen, néhány nő nem tapasztal tüneteket, de mások igen, és azok nagyon kellemetlenek lehetnek. „A fogamzásgátló tabletták olyan hormonokból épülnek fel, amik hasonlóak, de nem azonosak a testünkben természetes módon is előforduló hormonokkal. Ezért tapasztalhatsz tőlük egészen ijesztő mellékhatásokat is.” Mondja Dr. Landa. „Néhány nő jelentős hangulatingadozásról számolt be és nagyon irritált nőkké válhatnak a piruláktól.

„További mellékhatások lehetnek az émelygés, mellérzékenység, fejfájás, súlygyarapodás.” Adja hozzá.

„A mellékhatás, ami a legjobban zavar engem, az a csökkent libidó, mert én személy szerint 28 évesen elvesztettem a libidómat, amikor fogamzásgátló tablettát szedtem. A fogamzásgátló tabletták megemelik szexhormon megkötő globulint (SHBG)  szintjét. Bármilyen orális ösztrogén (mint a fogamzásgátló tabletta, vagy a hormonpótló terápia is) növelik az SHBG szintjét, ami szabad tesztoszteron hormonokat köt meg, ezáltal annak szintje csökken . Ez csökkent libidóhoz vezethet és akár hüvelyszárazságot is okozhat” magyarázta el a doktornő.

Az eredeti cikket itt olvashatod.

  • Jolankai Gyongyi
    Válasz

    Hogyan lehetseges hogy meg nem szult fiatal 16 eves lanyoknak spiral felhelyezeset ajanljak?
    Nem neheziti meg a kesobbi teherbeeses lehetoseget az allando mehnyalkahartya gyulladas amit okoznak?
    Koszonom valaszukat

    • Zsofia Litvan (Rézgyöngy)
      Válasz

      Kedves Gyöngyi! Sajnos ez egy olyan tévhit, amit még a mai napig nem sikerült eloszlatni az emberekben. A mai modern spirálok már nem okoznak gyulladást a méhben és nem befolyásolják a későbbi termékenységet! Sőt, a réztartalmú spirálok (mint például a Rézgyöngy) levétele után lényegében azonnal visszaállhat a termékenység, tehát nem kell több hónapot várni, mint például a hormonális tabletták esetében. A Rézgyöngy emellett azért is ajánlott biztonsággal a még nem szült, fiatal nőknek is, mert jelenleg ez a spirál rendelkezik a legvékonyabb felvezető csővel, így a felhelyezés a lehető legkevésbé fájdalmas még számukra is. 🙂

Hagyj egy üzenetet!