10 kérdés, amit eddig nem mertél megkérdezni az IUD-ról

Már Magyarországon is egyre népszerűbbé válnak az IUD-k, vagyis a méhen belüli fogamzásgátló eszközök. És ez nem véletlen, ugyanis az IUD-k a fogamzásgátlók Ferrarija. Hatékonyabbnak, kényelmesebbnek, biztonságosabbnak bizonyulnak a többi módszernél. Ráadásul a használatuk is rendkívül egyszerű, sőt, lényegében nem is kell használni őket. Egy rövid látogatás a nőgyógyásznál, aki felhelyezi és kész: az elkövetkezendő akár 5 évre meg is feledkezhetsz a fogamzásgátlásról.

Ha még nem nagyon hallottál korábban a méhen belüli eszközökről, vagy akár ha éppen a felhelyeztetésén gondolkodsz, akkor bizonyára rengeteg kérdés felmerült benned. Ez teljesen érthető. Lássuk tehát, hogy mi az a 10 kérdés, amire titkon nagyon szeretnél választ kapni!

1. Fájdalmas egy IUD felhelyezése? És ha igen, akkor mennyire?

Az interneten rengeteg horrorsztori kering szörnyen fájdalmas felhelyezésekről. Igen, valóban nem teljesen fájdalommentes (bár ritkán olyan is van, aki egyáltalán nem érzi), de az érzés inkább csak kellemetlen és csupán néhány percig tart. A felhelyezéskor az orvos az eszközt a méhnyakcsatornán keresztül tolja fel. A kellemetlen érzést tehát általában a méhnyak kitágulása okozhatja.

2. Az orvos miért a menstruációs ciklus alatt akarja felhelyezni?

Egyrészt a nőgyógyász ezzel is megbizonyosodik arról, hogy az illető nem terhes. Hiszen ha valaki terhes, akkor természetesen nem szabad felhelyezni fogamzásgátló eszközt. Másrészt, ha az IUD-t a menstruációs ciklus alatt helyezik fel, akkor a felhelyezés általában kevésbé fájdalmas, ugyanis a méhszáj ilyenkor nyitottabb.

3. A felhelyezés után mennyire normális a vérezgetés és a görcsölés?

A felhelyezés után körülbelül 30 perccel érezhetsz már görcsöket, amik pár napig lehetnek jelen. A felhelyezés után a görcsök mellett szabálytalan vérezgetés is jelentkezhet, ami akár 3-6 hónapig is fennállhat, ez még teljesen normális.

De akkor honnan tudhatod, hogy mi nem számít már normálisnak? Hát egyrészt, ha a felhelyezés után 3-6 nappal később is még nagyon erős fájdalmaid vannak, akkor érdemes lehet felkeresni az orvost. A kellemetlen, szokatlan szagú vérzés miatt is érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis az lehet fertőzés miatt. Valamint az sem normális, ha olyan erős vérzés jelentkezik, hogy óránként tampont vagy betétet kelljen cserélni.

4. Mennyi időt kell várni, mielőtt elkezd hatni?

Először is, nagyon fontos tény, hogy az IUD nem véd meg a nemi úton terjedő betegségektől, úgyhogy az óvszerhasználat továbbra is ajánlott. Ami pedig a fogamzásgátló hatásukat illeti: a réztartalmú eszközök a felhelyezés után azonnal elkezdik kifejteni fogamzásgátló hatásukat. A hormonális eszközöknél ez kicsit bonyolultabb. Ha a menstruációs ciklus első 7 napjában történt a felhelyezés, akkor a hormonos eszközök is azonnal elkezdenek védeni a nem kívánt terhességtől. Viszont ha máskor helyezik fel, akkor legalább 1 héten keresztül még nem hat, ezért mindenképpen használni kell más védekezési módszert is.

IUD fogamzásgátlás hamar kifejti a hatását

5. Használhatok tampont vagy menstruációs kelyhet továbbra is?

Igen! Nyugodtan használhatsz továbbra is tampont vagy menstruációs kelyhet. A tampon behelyezésével nem fogod elmozgatni sem a jelzőszálakat, sem az eszközt.

6. Érezni fogja a partnerem a jelzőszálakat az együttlétek közben?

Előfordulhat, hogy a partneredet zavarják a jelzőszálak. Ezek a szálak viszont idővel puhábbá válnak, illetve az orvosod is könnyedén meg tudja rövidíteni őket, hogy maximálisan kényelmesek legyenek az együttlétek.

7. Honnan tudhatom, ha az IUD perforálja a méhemet?

A perforáció nagyon ritka: 1000 IUD felhelyezésből 1-nél szokott előfordulni. Perforációnak azt nevezzük, amikor az eszköz átmegy a méh falán, átlyukasztva a méhet vagy a méhnyakat. Ez általában erős alhasi fájdalmat okozhat. A perforáció a felhelyezés ideje alatt történhet meg, ha a felhelyező orvos nem elég tapasztalt. A perforáció azonnali kezelést igényel, szükségessé válhat akár az eszköz műtéttel történő eltávolítása. A perforálódást te is tudod ellenőrizni, ha nem érzed a jelzőszálakat egyáltalán, akkor az ennek a lehetséges jele lehet.

8. Előfordulhat, hogy véletlenül kihúzom a helyéről az IUD-t?

Ez elég nehéz lenne. Attól, hogy néha ellenőrzöd, hogy a helyén vannak-e a szálak, még nem fogod kihúzni az eszközt. Ha nem húzgálod, rángatod a szálakat, akkor nem lesz gond!

9. Befolyásolja az IUD a későbbi termékenységet?

NEM! Ez is egy olyan tévhit, mint az, hogy az IUD nem javasolt még nem szült nőknek. Ez sem igaz ugyanis. Az újabb, modernebb IUD-k nem okoznak fertőzést, gyulladást. Az IUD-k tehát nem befolyásolják a későbbi terhességet, sőt, a réztartalmú IUD esetében a levétel után szinte azonnal visszaáll a termékenység.

10. Honnan tudhatom, ha az IUD nem működik megfelelően?

Az IUD-k az egyik legbiztonságosabb fogamzásgátlónak számítanak, viszont természetesen nem létezik egyelőre olyan fogamzásgátló, mely 100%-os védelmet nyújtana. A teherbeesés esélye az IUD módszer alkalmazása mellett nagyon kicsi, de megeshet, mint bármilyen más fogamzásgátlónál. Mindenképpen érdemes figyelgetni a lehetséges tüneteket, mint például fáradékonyság, hányinger, duzzadt és érzékeny mellek, szabálytalan vérzés vagy a vérzés kimaradása.

A képen egy fiatal nő és fiatal férfi látható, miközben összebújva, csukott szemmel fekszenek virágok között

Ez volt tehát az a 10 kérdés, amire korábban valószínűleg még nem kaptál választ az IUD-k kapcsán. Ha maradtak még benned kérdések, akkor ne habozz, vedd fel a kapcsolatot velünk! Reméljük, hasznosnak találtad a cikkünket, és bízunk benne, hogy ennek segítségével már könnyebben megtalálod a számodra megfelelő módszert!

Forrás: TheCopperPearls

 • Nonó
  Válasz

  2019.12.04-én helyezték fel a mirena spirált . 2020.01.20.-ig csak pecsételő vérzésem volt… Azóta viszont folyamatos piros erősebb vérzéssm van … a nőgyógyászom szerint ez normális mert küzd a szervezetem a hormonokkal . Háromszor mentem.vissza de minden alkalommal azzal küldött el ,hogy a lelkemben kell rendet tenni , el kell fogadnom ezt a helyzetet , mert most ebben az esetben ez normális . Engem mégis aggaszt ezt az egész . Valóban normálisnak tekinthető ez az állapot ?

  • A Rézgyöngy Csapata
   Válasz

   Kedves Hölgyem!

   Ez sajnos valóban így lehet, azonban a hormonoknak semmi köze ehhez. Valójában a Miréna spirálban többek között azért is van hormon, hogy azok a lokális nyálkahártyán át felszívódva meggátolják a helyi vérzést és az irritációtól fellépő vérzést a méhnyálkahártyától. Alapvetően Miréna spirál használatával gyakorlatilag mindenkinek megszűnik a vérzése (menstruációs vérzés). A pecsételést nagy valószínűséggel az eszköz nagy méretéből adódó irritációs pecsételés okozhatja. A lelkében nem kell rendet tennie, ha a probléma továbbra is fennáll, akkor döntse el, hogy szeretné továbbra is használni az eszközt avagy sem.

   Üdvözlettel,

   A Rézgyöngy Csapata

 • Anita
  Válasz

  Sziasztok.
  Nekem ma rakták fel az első hormonmentes spirált a méhembe és elképesztően fájdalmas volt, maga a behelyezés is és utána rögtön elkezdtem görcsölni. 2 órán át görcsöltem és majdnem elájultam. Vert a víz és olyan rosszullét volt rajtam mint még soha eddigi életem során. Egyedül mentem, mert nem mondták, hogy kísérőt érdemes hozni. Vissza akartam menni dolgozni, de nem tudtam, kényszerszabadságra kellett menjek és a páromnak is mert el kellett jönnie értem.
  Nem bírtam lábra állni, kiegyenesedni, össze voltam magzatpózba zsugorodva egy rendelő várótermében. Akik ott voltak szemtanúi lehettek életem eddigi legdurvabb szenvedésének. Kiszolgáltatottnak éreztem magam és szenvedtem mint egy kiherélt kutya. A valaha legfájdalmasabb dolog volt ez életem során, erre azt kaptam válaszul, hogy de jó nekem. Hát nem éppen volt jó nekem akkor. 2 és fél órán át sírva, izzadva, feszengtem és közben úgy görcsölt a hasam, mint még soha ezelőtt, pedig már mentő is vitt az ügyeletre hasi görcsök miatt. Ez annál sokkal sokkal durvább volt.
  Sehol nem olvastam ilyen jellegű kommentet, senki nem mondta, hogy ez ennyire drasztikus tud lenni. Ha tudom akkor nem vállalom be.
  Eddig is tisztában voltam azzal hogy nem akarok szülni, egyrészt a fájdalom miatt de most már biztosan tudom, hogy én ezt a kibaszott áldozatot nem fogom meghozni senki kedvéért. Konkrétan azon gondolkoztam, mivel ölhetném meg magam. Úgy hogy az apranax fájdalomcsillapító erősebbik fajtájából vettem be egyet rögtön a beavatkozás után.
  Egy lennék a rengeteg nő társaim közül aki ennyire megszenvedte ezt a fajta fogamzásgátlást? Ennyire durván alacsony lenne a fájdalom tűrésem?

Hagyj egy üzenetet!