Az elmúlt időszakban Magyarországon is egyre népszerűbbé vált az IUD spirál, mint fogamzásgátlási módszer. Az IUD, avagy méhen belüli fogamzásgátló eszköz nem véletlen lett nagyon hamar népszerű, ugyanis a fogamzásgátló módszerek egyik legjobbja – hatékony, hosszú távon véd és költsége a teljes használat idejére sokkal kedvezőbb, mint a többi módszeré. De mint minden újdonságnál, így az IUD spriál esetében is rengeteg kérdés merülhet fel benned az első használat előtt. Most választ kaphatsz a legtöbbre!

De miért is jobb az IUD spirál a többi módszernél?

Az IUD nem csak rendkívül hatékony védelmet biztosítanak, hanem emellett használatuk is rendkívül egyszerű – sőt, lényegében nem is kell „használni” őket! Egy rövid látogatás a nőgyógyásznál, aki felhelyezi és kész is: az elkövetkezendő akár 5 évre meg is feledkezhetsz a fogamzásgátlódról!

Ha még nem nagyon hallottál korábban a méhen belüli eszközökről, vagy akár ha éppen a felhelyeztetésén gondolkodsz, akkor bizonyára rengeteg kérdés felmerült benned. Ez teljesen érthető. Lássuk tehát, hogy mi az a 10 kérdés, amire titkon nagyon szeretnél választ kapni!

1. Fájdalmas egy IUD spirál felhelyezése? És ha igen, akkor mennyire?

Az interneten rengeteg horrorsztori kering szörnyen fájdalmas felhelyezésekről. Igen, valóban nem teljesen fájdalommentes (bár ritkán olyan is van, aki egyáltalán nem érzi), de az érzés inkább csak kellemetlen és csupán néhány percig tart. A felhelyezéskor az orvos az eszközt a méhnyakcsatornán keresztül tolja fel. A kellemetlen érzést tehát általában a méhnyak kitágulása okozhatja – tehát akinek alapvetően tágabb a méhnyaka (pl. már szült nőknek), azoknál jellemzően kevésbé érezhető a felhelyezés, de akár fájdalomcsillapító használata mellett is elvégezhető az eljárás – ne feledd, hogy egyszeri procedúráról van szó és utána 5 gondtalan év vár rátok pároddal! 🙂

2. Az orvos miért a menstruációs ciklus alatt akarja felhelyezni?

Egyrészt a nőgyógyász ezzel is megbizonyosodik arról, hogy az illető nem terhes – hiszen ha valaki terhes, akkor természetesen nem szabad felhelyezni IUD spirál fogamzásgátló eszközt. Másrészt, ha az IUD-t a menstruációs ciklus alatt helyezik fel, akkor a felhelyezés általában kevésbé fájdalmas, ugyanis a méhszáj ilyenkor sokkal nyitottabb.

3. A felhelyezés után mennyire normális a vérezgetés és a görcsölés?

A felhelyezés után körülbelül 30 perccel érezhetsz már görcsöket, amik pár napig lehetnek jelen. A felhelyezés után a görcsök mellett szabálytalan vérezgetés is jelentkezhet, ami akár 3-6 hónapig is fennállhat, ez még teljesen normális.

De akkor honnan tudhatod, hogy mi nem számít már normálisnak? Hát egyrészt, ha a felhelyezés után 3-6 nappal később is még nagyon erős fájdalmaid vannak, akkor érdemes lehet felkeresni az orvost. A kellemetlen, szokatlan szagú vérzés miatt is érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis az lehet fertőzés miatt. Valamint az sem normális, ha olyan erős vérzés jelentkezik, hogy óránként tampont vagy betétet kelljen cserélni.

4. Mennyi időt kell várni, mielőtt elkezd hatni? Mikortól lehetünk együtt?

Először is, nagyon fontos tény, hogy az IUD nem véd meg a nemi úton terjedő betegségektől, úgyhogy az óvszerhasználat gyakran váltogatott partnereknél továbbra is ajánlott! Ami pedig a fogamzásgátló hatásukat illeti: a réztartalmú eszközök a felhelyezés után azonnal elkezdik kifejteni fogamzásgátló hatásukat. A hormonális eszközöknél ez kicsit bonyolultabb. Ha a menstruációs ciklus első 7 napjában történt a felhelyezés, akkor a hormonos eszközök is azonnal elkezdenek védeni a nem kívánt terhességtől. Viszont ha máskor helyezik fel, akkor legalább 1 héten keresztül még nem hat, ezért mindenképpen használni kell más védekezési módszert is.

5. Használhatok tampont vagy menstruációs kelyhet továbbra is?

Igen! Nyugodtan használhatsz továbbra is tampont vagy menstruációs kelyhet. A tampon behelyezésével nem fogod elmozgatni sem az eszközt, sem az IUD eltávolítására szolgáló jelzőszálakat.

6. Érezni fogja a partnerem az eszközt vagy a jelzőszálakat az együttlétek közben?

Előfordulhat, hogy a partneredet zavarják a jelzőszálak. Ezek a szálak viszont idővel puhábbá válnak, illetve az orvosod is könnyedén meg tudja rövidíteni őket, hogy maximálisan kényelmesek legyenek az együttlétek. Ha tehát partnereddel kellemetlenségeket észleltek a jelzőszál miatt, ez még nem jelenti azt, hogy a termék rossz – javasoljuk, hogy keresd fel nőgyógyászod, aki biztosan tud majd segíteni. A legtöbb esetben a szálak rövidítését követően már nem tapasztalható semmi zavaró odalent. 🙂

7. Honnan tudhatom, ha az IUD spirál perforálja a méhemet?

A perforáció nagyon ritka: 1000 IUD felhelyezésből 1-nél szokott előfordulni. Perforációnak azt nevezzük, amikor az eszköz átmegy a méh falán, átlyukasztva a méhet vagy a méhnyakat. Ez általában erős alhasi fájdalmat okozhat, tehát egészen biztosan észrevehető – ez a fájdalom eltér egy szokványos görcstől. A perforáció a felhelyezés ideje alatt történhet meg, ha a felhelyező orvos nem elég tapasztalt – ezért is javasoljuk szakképzett felhelyezőorvosainkat. A perforáció azonnali kezelést igényel, szükségessé válhat akár az eszköz műtétileg történő eltávolítása is. A perforálódást te is tudod ellenőrizni, ha nem érzed a jelzőszálakat egyáltalán, akkor az ennek a lehetséges jele lehet.

8. Előfordulhat, hogy véletlenül kihúzom a helyéről az IUD-t?

Ezt szerencsére elég nehéz lenne kivitelezned. 🙂 Attól, hogy néha ellenőrzöd, hogy a helyén vannak-e a szálak, még nem fogod kihúzni az eszközt. Ha nem húzgálod, rángatod a szálakat, akkor nem lesz gond!

9. Befolyásolja az IUD a későbbi termékenységet?

NEM! Ez is egy olyan tévhit, mint az, hogy az IUD nem javasolt még nem szült nőknek. Ez sem igaz ugyanis. Az újabb, modernebb IUD-k nem okoznak fertőzést, gyulladást. Az IUD-k tehát nem befolyásolják a későbbi terhességet, sőt, a réztartalmú IUD esetében a levétel után szinte azonnal visszaáll a termékenység.

10. Honnan tudhatom, ha az IUD spirál nem működik megfelelően?

Az IUD-k az egyik legbiztonságosabb fogamzásgátlónak számítanak, viszont természetesen nem létezik egyelőre olyan fogamzásgátló, mely 100%-os védelmet nyújtana. A teherbeesés esélye az IUD spirál módszer alkalmazása mellett nagyon kicsi, de megeshet, mint bármilyen más fogamzásgátlónál. Mindenképpen érdemes figyelgetni a lehetséges tüneteket, mint például fáradékonyság, hányinger, duzzadt és érzékeny mellek, szabálytalan vérzés vagy a vérzés kimaradása.

Ez volt tehát az a 10 kérdés, amire korábban valószínűleg még nem kaptál választ az IUD-k kapcsán. Ha maradtak még benned kérdések, akkor ne habozz, vedd fel a kapcsolatot velünk, minden egyéb kérdésedre válaszolunk! További tudnivalókat találsz a gyakran ismételt kérdések menüpontban is. Reméljük, hasznosnak találtad cikkünket, és bízunk benne, hogy ennek segítségével már könnyebben megtalálod a számodra megfelelő módszert!

  • Nonó
    Válasz

    2019.12.04-én helyezték fel a mirena spirált . 2020.01.20.-ig csak pecsételő vérzésem volt… Azóta viszont folyamatos piros erősebb vérzéssm van … a nőgyógyászom szerint ez normális mert küzd a szervezetem a hormonokkal . Háromszor mentem.vissza de minden alkalommal azzal küldött el ,hogy a lelkemben kell rendet tenni , el kell fogadnom ezt a helyzetet , mert most ebben az esetben ez normális . Engem mégis aggaszt ezt az egész . Valóban normálisnak tekinthető ez az állapot ?

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Hölgyem!

      Ez sajnos valóban így lehet, azonban a hormonoknak semmi köze ehhez. Valójában a Miréna spirálban többek között azért is van hormon, hogy azok a lokális nyálkahártyán át felszívódva meggátolják a helyi vérzést és az irritációtól fellépő vérzést a méhnyálkahártyától. Alapvetően Miréna spirál használatával gyakorlatilag mindenkinek megszűnik a vérzése (menstruációs vérzés). A pecsételést nagy valószínűséggel az eszköz nagy méretéből adódó irritációs pecsételés okozhatja. A lelkében nem kell rendet tennie, ha a probléma továbbra is fennáll, akkor döntse el, hogy szeretné továbbra is használni az eszközt avagy sem.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

  • Anita
    Válasz

    Sziasztok.
    Nekem ma rakták fel az első hormonmentes spirált a méhembe és elképesztően fájdalmas volt, maga a behelyezés is és utána rögtön elkezdtem görcsölni. 2 órán át görcsöltem és majdnem elájultam. Vert a víz és olyan rosszullét volt rajtam mint még soha eddigi életem során. Egyedül mentem, mert nem mondták, hogy kísérőt érdemes hozni. Vissza akartam menni dolgozni, de nem tudtam, kényszerszabadságra kellett menjek és a páromnak is mert el kellett jönnie értem.
    Nem bírtam lábra állni, kiegyenesedni, össze voltam magzatpózba zsugorodva egy rendelő várótermében. Akik ott voltak szemtanúi lehettek életem eddigi legdurvabb szenvedésének. Kiszolgáltatottnak éreztem magam és szenvedtem mint egy kiherélt kutya. A valaha legfájdalmasabb dolog volt ez életem során, erre azt kaptam válaszul, hogy de jó nekem. Hát nem éppen volt jó nekem akkor. 2 és fél órán át sírva, izzadva, feszengtem és közben úgy görcsölt a hasam, mint még soha ezelőtt, pedig már mentő is vitt az ügyeletre hasi görcsök miatt. Ez annál sokkal sokkal durvább volt.
    Sehol nem olvastam ilyen jellegű kommentet, senki nem mondta, hogy ez ennyire drasztikus tud lenni. Ha tudom akkor nem vállalom be.
    Eddig is tisztában voltam azzal hogy nem akarok szülni, egyrészt a fájdalom miatt de most már biztosan tudom, hogy én ezt a kibaszott áldozatot nem fogom meghozni senki kedvéért. Konkrétan azon gondolkoztam, mivel ölhetném meg magam. Úgy hogy az apranax fájdalomcsillapító erősebbik fajtájából vettem be egyet rögtön a beavatkozás után.
    Egy lennék a rengeteg nő társaim közül aki ennyire megszenvedte ezt a fajta fogamzásgátlást? Ennyire durván alacsony lenne a fájdalom tűrésem?

    • Marsovszki Móni
      Válasz

      Mirena hurkot rakattam fel 2016ban. Letelt az 5 év le kell vetettnem vagy maradhat még? 51 múltam. Ha levetetem kell még újat felhelyeztetnem?

      • A Rézgyöngy Csapata
        Válasz

        Kedves Móni!

        A méhen belüli eszközök többségének esetében javasolt az 5 év utáni csere. Mi is azt tanácsoljuk, hogy egyeztessen a nőgyógyászával a cseréről, esetleges hormonmentes megoldásról. Az Ön nőgyógyásza, a kórtörténete alapján meg fogja tudni válaszolni, hogy érdemes-e még az Ön esetében más, hosszú-távú fogamzásgátló eszközt alkalmaznia.

        Üdvözlettel,
        A Rézgyöngy csapata

    • Melinda
      Válasz

      Sziasztok.
      Nekem 3 napja tették fel, és sajnos nekem is ilyen tüneteket produkált. Én is megilyedtem hogy ez mi. Egyedül voltam mikor jelentkeztek a tünetek, mert arra sikerült elhagynom a rendelőt , nagy sajnálatomra. Én se voltam figyelmeztetve az esetleges rosszullétre és egyedül abban a rossz állapotban kellett megtegyek egy 20 km utat.
      Kedves Hőlgy társaim figyeljetek magatokra és inkább ilyen esetbe vigyetek valakit magatokkal. Jószándékú figyelmeztetés.

      • Csilla Mészárosová
        Válasz

        Kedves Melinda!

        A felhelyezést követően átmeneti rosszullét jelentkezhet. A felhelyezést megelőzően ajánlott elolvasni a gyakran ismételt kérdéseket: https://rezgyongy.hu/gyakran-ismetelt-kerdesek/#mellekhatasok, ahol minden információt megtalál, így fel tud készülni minden lehetséges helyzetre és nem érhetik kellemetlen meglepetések 🙂

        Üdvözlettel,
        A Rézgyöngy Csapata

    • Peres Anikó
      Válasz

      Szia Anita. Nekem tegnap raktàk fel a Levosert nevű eszközt. A beavatkozàs elég kellemetlen volt de nem tartott sokàig. Viszont tegnap óta nekem is „mensis” görcseim vannak meg leszakad a derekam. Azt mondtàk legyek türelmes majd elmúlik…így vàrok…

      • Zsófia
        Válasz

        Szia.Nekem is ugyanez van .Csütörtökön tették fel .Most pecsételek és leszakad a derekam ugya ez a spirálom van .Akkor várjunk de tudd nem vagy egyedül!😊

    • Nagy Éva
      Válasz

      Sziasztok!
      2022.januarjaban rakták föl a levoser spirált.Azota kisebb szünetekkel hol barnazás,hol pecsételő vérzésem van . Kissé zavar,orvosom még fél évet adott,ha nem szűnik meg a tünet ,átálunk a tablettára.
      Kérdésem az lenne,hogy én lennék az az 1% – ék akinek nem vált be a spirál használata? Vagy mi lehet a baj? 47 éves vagyok. Köszönöm válaszát.

      • Kitti Országh
        Válasz

        Kedves Éva!

        A hormontartalmú fogamzásgátló eszközöknek számos mellékhatása lehet, egyénfüggő, kinél melyik jelentkezik.
        Az említett eszközről annak forgalmazóját és orvosát tudja megkérdezni.

        Üdvözlettel,
        a Rézgyöngy csapata

    • Zsu
      Válasz

      Kedves Anita!

      Nekem ez az ötödik évem hogy hordom a hurkot. Én örülök hogy kaptam, 3 női műtétem volt ciszta miatt, konkrétan ez mentette meg az életem, mert ha nem kapok hurkot, rákot kaptam volna. Most 2023-ban 41 éves lettem, de barátom, férjem nincs. Kellemetlen volt az elején a hurok, nagyon szokatlan volt, de ez nagy lecke volt.
      Többet kell pihennem- mondta az orvos. Én se tudom akarok e gyermeket, nem egyszerű az élet, de az biztos, hogy a gyógyulás, életben maradás most nekem a legfőbb célom!

    • Kriszti
      Válasz

      Szia! Nekem Jaydess spirál felrakása után pár órával iszonyat erős görcsök jöttek. Fél óránként vettem be (összesen 5 db) fájdalomcsillapítót, nem hatott, semennyire. Konkrétan elfáradtam a fájdalmakban és több óra után sikerült elaludni… Másnap már sokkal jobb volt. De sose éreztem én se ilyen erős görcsöket, nagyon durva volt.

  • Rozália
    Válasz

    Jó estét! Azt szeretném kérdezni milyen oka lehet annak hogy nem érzem a szállakat.Köszönöm a választ.

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Rozália!

      Köszönjük a kommentet. Orvosszakértőnk szerint ennek több oka is lehet a legvalószínűbb az, hogy a vezetőszálakat rövidre vágták, de az is elképzelhető, hogy a vezetőszál eltűnik a hüvelyboltozat redői között. Javasoljuk, hogy amennyiben ideje engedi nézesse meg a kezelőorvosával, vagy a következő menetrendszerinti ellenőrzés alkalmával.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

    • AnitaE
      Válasz

      Szia! Valamire nagyon rosszul reagált a szervezeted szerintem, vagy a dokid volt ügyetlen. Én ma vagyok túl az első ilyen beavatkozáson és annyira profin ment minden, hogy meg sem éreztem. Pedig rettegve mentem oda, mert a fájdalomküszöböm nagyon alacsony. A rákszűrést jobban meg lehetet érezni. Rettegve vártam mikor lesz az a fájdalom amit olvastam néhány hozzászólásban, és egyszer csak azt mondta a doki, hogy már kész is vagyunk. Azt hittem még csak előkészül. Remélem utána már sokkal jobban lettél és azóta már elégedett vagy vele.

      • a Rézgyöngy csapata
        Válasz

        Szia Anita!

        Nagyon örülünk, hogy a felhelyezés ilyen könnyen és fájdalommentes ment, és köszönjük szépen, hogy megosztottad a pozitív tapasztalataidat!
        Bízunk benne, hogy hosszútávon is ugyanilyen elégedett leszel majd az eszközzel 🤗

        Üdvözlettel:
        a Rézgyöngy csapata

  • Daniella
    Válasz

    Szép napot!
    Én több kérdéssel fordulnék Önökhöz, így végső simításként.
    A felhelyezés utáni esetleges fájdalmakra, ha olyan erősek lehet bevenni fájdalomcsillapítót?
    Másnap már mehetek dolgozni?
    Reptéren a kapukon ezzel nem fogok besípolni?
    Az intimgyantázás során a fájdalom miatti összeszorítások(?) miatt nem mozdulhat el?
    Mindenképp emelett döntöttem, a doktornő akihez mentem először (csak akkor nem menstruáltam így nem tudták megcsinálni) nagyon ajánlotta, kerestünk is másik időpontot, csak mindig vannak még újabb kérdések amik felmerülnek.
    Nagyon izgulok de nagyon várom már, remélem hogy minden rendben lesz és soha többet nem kell hormontartalmú gyógyszert szednem.
    Válaszukat előre is köszönöm.

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Daniella!

      Orvosszakértőnk válaszait tolmácsolom:

      Igen, lehet, sőt érdemes is néhány napig fájdalomcsillapitót használni az erősebb görcsök elkerülésére.

      Másnap nyugodtan mehet dolgozni.

      Nem fog besipolni a reptéren de egy esetlegesMRI vizsgálatnál vigyázni kell, részletesen le van irva a betegtájékoztatóban.

      A méhet nem vefolyásolha az intimgyantázás, sem egyéb fájdalom, úgyhogy ettől sem kell tartani.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

  • Ibke
    Válasz

    Jó napot!

    2021.01.11-én helyezték fel a Mirena spirált, egy egészségügyi kaparással egybekötve. Azóta pecsételő vérzések voltak enyhe alhasi görcsökkel. Az utóbbi 2 napban viszont erősödtek a görcsök, fájdalmak, illetve közepes vérzés indult. A korábbi számítások szerint éppen ezekben a napokban kezdődne a menzeszem is. Előfordulhat menstruáció a spirál felhelyezését követően 5 nappal?
    Üdvözlettel:
    Ibke

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Hölgyem!

      Orvosszakértőnk rövid válasza: Igen, előfordulhat.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

  • Petroczki Mónika
    Válasz

    Szép napot kivanok Mónika vagyok és azt szeretném kérdezni hogy 2020 December 31 én helyezték fel a Mirenda spirál és 3 napig volt egy kis barnás váladék utána 2 hétig semmi és azota kisebb vérzés van nem tudom hogy ez normalis vagy menyi idő kell hozzá hogy meg szüljön mert igy a partneremel sem tudunk együtt lenni köszönöm a választ.

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Mónika!

      Orvosszakértőnk válasza:
      Kisebb vérzés a felhelyezés után néhány hétig normális. Azt sajnos nem tudom pontosan megmondani, hogy mikor fog elmúlni.

      Üdvözlettel,
      A Rézgyöngy Csapata

  • Gosonovszki Mónika
    Válasz

    Szép napot!
    Rézgyöngyöt helyeztek fel nekem egy éve nagyjából, akkor tartós kapcsolatom volt, azonban már nincs, viszont el szeretnék kezdeni randizgatni. A kérdésem az lenne, hogy ha az új partneremmel használok óvszert (szeretnék az elején mindenképp, bármely esetleges fertőzés elkerülése végett), akkor a kihúzószál kilyukaszthatja-e az óvszert?
    Köszönöm a válaszukat előre is!

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Mónika!

      Orvosszakértőnk válasza alapján nem valószínű, hogy ilyen történhetne.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

    • Monika
      Válasz

      Kedves Doktornô!Kèt napja helyeztèk fel a rèz spiràlt a felrakàs nem fàjt.Màsnsp a mèhszàjam fàjt aztan 3 nap màr csak kicsit èrzem .A kèrdèsem az lenne ,hogy normàlis e,hogy van egy kis halvànybarna folyàsom ès kellemetlen a szaga.

      • a Rézgyöngy csapata
        Válasz

        Kedves Mónika!

        Az első napokban, sőt, akár az első hetekben is teljesen normálisak azok a tünetek, amiket leírt.
        Kell némi idő, amíg a szervezet hozzászokik a Rézgyöngyhöz.
        Akkor szoktuk javasolni, hogy keresse fel a felhelyező orvosát, ha nagyon erős a vérzés és/vagy a fájdalom, de az Ön esetében ezek szerencsére nem állnak fent.
        Bízunk benne, hogy a kellemetlen folyás is nemsokára elmúlik, és hamarosan teljes lesz a komfortérzete.

        Üdvözlettel:
        a Rézgyöngy csapata

  • Ági
    Válasz

    Jónapot. Érdeklődnék a pregna spirálról. 4 napja helyeztek fel a vérzés elmúlt. De néha görcsgetek. Ez normális? És az ha nem érzem a kihúzó szálat? Tampon használható emellett?

    Köszönöm Ági

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Ági!

      Alapvetően az Ön által említett hatások előfordulhatnak igen, időbe telik, míg a szervezete hozzászokik az eszközhöz.
      Mindazonáltal a „Pregna spirál”-t nem mi forgalmazzuk, így érdemes a magyarországi forgalmazót megkeresni ezzel kapcsolatban.

      Üdvözlettel,
      A Rézgyöngy csapata

  • Szilassi Beáta
    Válasz

    Szép napot
    2020.06.04 én helyezték fel a mirena spirált utolsó lehetőségként. Barnás pecsételés előfordult,de kb 4 hónapja semmi. Hétfőn elkezdtem vérezni 8 hónap után rendes menstruációm van.alhasi fájdalom de nem görcs inkább feszülés és olyan mintha a méhszáj fájdalmat éreznék. Mi lehet az oka?
    Köszönöm válaszát

    • Erna Répási
      Válasz

      Kedves Beáta!

      Köszönjük az érdeklődését.
      Sajnos mi csak a Rézgyöngy spirált illetően vagyunk kompetensek. Kérjük, hogy a Miréna spirállal kapcsolatos panaszaival keresse fel a Bayer Hungária Kft.-t, a termék gyártóját, illetve javasoljuk, hogy a nőgyógyászával is egyeztessen.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Ani
    Válasz

    Üdvözlöm!
    Február 1-jén helyeztek fel egy Gold T spirált, ezt követően az orvosom tanácsára még 2 hétig szedtem az Azalia tablettát (közel 6 hónapja szültem, szoptatok). A nőgyógyász elmondása szerint a tabletta befejezése után egy héten belül jelentkeznie kellett volna vérzésnek, de azóta már eltelt 2 hét is és még mindig nyoma sincs. Lehetséges, hogy nem állt még be rendesen a ciklusom (eddig 28-30naposak voltak) vagy induljak inkább terhességi tesztet venni? 😳 köszönöm!

    • Erna Répási
      Válasz

      Kedves Ani!

      Köszönjük az érdeklődését.

      A Gold T spirál a felhelyezés után technikailag azonnal véd.
      Az Azalia szedése nem volt szükséges fogamzásgáltási szempontból, a vérzészavart viszont vélhetően az okozza.
      Kérjük, legyen még egy kis türelemmel, a ciklusa várhatóan hamarosan helyre fog most már jönni.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Mazsola
    Válasz

    Kedves Rézgyöngy Csapat!
    Szeretnék spirált. Jelenleg fogamzásgátló tablettát szedek, szükséges szünetet tartani a tabletta szedése és a spirál felhelyezése között, vagy felhelyezhetö a megvonásos vérzés napjaiban?

    • a Rézgyöngy csapata
      Válasz

      Kedves Mazsola!

      Köszönjük az érdeklődését a Rézgyöngy iránt.
      Mivel a termék nem tartalmaz hormonokat, nem szükséges szünetet tartani, tehát miután abbahagyta a tabletta szedését, egyből fel is helyeztetheti magának a Rézgyöngy spirált.
      Nem kötelező, de valóban tanácsos a menstráció alatt felhelyezni.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

      • Tóth Andrea
        Válasz

        Kedves:Rèzgyöngy csapata!

        2021.04.07.-èn rakattam fel a rèzgyöngyöt,már szültem kètszer is,menszesz idejèben tettèk fel.Nekem felèrt egy úgy mond kisebb szülèsi fájdalommal.Mikor haza èrtem elkezdtem vèrezgetni ,görcsöltem,szúrt hasam alja,bevettem fájdalom csillapitott úgy jobb volt.De reggel felkeltem mint egy erös menstruacio görcs ès elöntött a vèr,nem pecsètelö.Vèrdarabok,nyálkás vères csíkok voltak,ha pisilek csöpög a vèr.De most már inkább tiszta piros vèr van,de minden felkelèsnèl elönt.Ez meddig normális?Mert hónapokig vèrezgetni nem jó ès párommal is kellemetlen lenne így együtt lennem.
        Köszönöm szépen elöre is válaszukat.

        • a Rézgyöngy csapata
          Válasz

          Kedves Andrea!

          Köszönjük, hogy megkeresett minket a panaszával.
          A felhelyezést követően néhány napig, sőt, akár hétig is előfordulhat vérzés és fájdalom, ám ha ezek ennyire erősek és kellemetlenek, mint írja, mindenképpp javasoljuk, hogy mihamarabb keresse fel a nőgyógyászát egy kontrollvizsgálatra.

          Mielőbbi jobbulást kívánunk!
          Üdvözlettel:
          a Rézgyöngy csapata

  • Andrea
    Válasz

    Kedves :Rèzgyöngy csapata!

    Nem règ tettem fel a rèzgyöngyöt,egy apró kèrdèsem lenne,meg vizsgáltam magam èrzem e a szálat (szálakat).Próbáltam èrtelmezni amit írtak erröl,az a kèrdèsem 🙉hány szálat kène találnom?😞Egyet találtam☹️.Elnèzèst kèrdèsemèrt,de ezèrt nem keresnèm orvosom,ezèrt az egy kèrdèsem miatt.Köszönöm megèrtèsüket ès válaszukat.

    • a Rézgyöngy csapata
      Válasz

      Kedves Andrea!

      Aggodalomra semmi ok, egy szálat kell, hogy érezzen.
      Bár technikailag valójában két szál van, de olyan vékonyak és annyira közel helyezkednek el egymáshoz, hogy teljesen normális, ha egynek érzi őket.

      Minden jót, üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Deák Zsuzsánna
    Válasz

    Jó napot. 3 éve van spirálom és 2 éve voltam felülvizsgálatra minden rendben volt. 3 hónapja vérezgetek,nem nagy mennyiség, nem sok,nincs görcsöm sem de nagyon zavaró.Mit tegyek vissza menjek a nőgyógyászomhoz vagy megszünik a vérezgetès?

    • a Rézgyöngy csapata
      Válasz

      Kedves Zsuzsanna!

      Első és legfontosabb kérdés: milyen típusú spirálja van? Mi a Rézgyöngy kapcsán tudunk segíteni.
      Ha Rézgyöngye van, akkor az éves kontroll már egyébként is esedékes, de egyébként ha bármilyen rendellenességet/kellemetlenséget érez, akkor is javasoljuk, hogy keresse fel a nőgyógyászát.
      Amennyiben már 3 hónapja tapasztalja a vérzést, mindenképpen fontos lenne, hogy lássa egy szakorvos, ugyanis a Rézgyöngynél ez inkább a felhelyezést követően jellemző.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Árnika
    Válasz

    Kedves Rézgyöngy Csapata!
    Olyan problémám lenne, hogy a ciklusom közepén 4 napig pecsételő vérzést tapasztaltam, előtte rendes menstruációm volt, utána viszont nem jött meg a menstruációm. Általában 30-33 naposak a ciklusaim, most vagyok a 35.napnál. 9 hónapja rakattam fel a Rézgyöngyöt, eddig semmi probléma nem volt a vérzésekkel. Mi lehet az oka?
    Köszönöm előre is válaszukat!

    • a Rézgyöngy csapata
      Válasz

      Kedves Árnika!

      A ciklusa felborulása nem feltétlen függ össze a Rézgyönggyel, de sajnos ezt szakorvosi vizsgálat nélkül nem lehet megítélni, így mindenképp javasoljuk, hogy keressen fel egy nőgyógyászt.
      Addig is fontos a kiegészítő védekezés, azaz óvszer használata.
      Bízunk benne, hogy nincs semmi komoly probléma, és megnyugtató választ kap majd az orvosától.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Noémi
    Válasz

    Jó napot!
    Még nem szült nő vagyok, a nőgyógyászom ajánlotta az IUD-t mivel fogamzásgátló tablettát nem szedhetek, és még gondolkozom rajta, és az lenne a kérdésem, hogy a párommal együttlét közben esetleg érezhetem-e, hogy ott van? Vagy az együttlét esetleg fájdalmas vagy más lehet a felhelyezés után?
    Válaszukat előre is köszönöm

    • a Rézgyöngy csapata
      Válasz

      Kedves Noémi!

      Nem, nem fogja érezni a Rézgyöngy spirált az intim együttlétek alatt.
      Ehhez az is fontos, hogy a nőgyógyásza kellően rövidre vágja a vezetőszálat.
      Közvetlenül a felhelyezés után azonban még lehet egy picit szokatlan/kellemetlen érzés, de ez teljesen egyénfüggő.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Ivett
    Válasz

    Kedves Rézgyöngy Csapata,

    A jelzőszálat én nem érzem tapintásra, ez gond? 3 hete van fent a rézgyöngy de nem találom a szálat 🙈🙄😁

    • a Rézgyöngy csapata
      Válasz

      Kedves Ivett!

      Nem feltétlenül utal problémára, ha nem érzi a jelzőszálat, de azért jobb, ha megnézeti ilyenkor, mert kétesélyes a dolog: 1. a helyén van, csak bepuhult, ezért nem érzi; 2. kilökődött.
      Figyelembe véve a másik üzenetét is, mindenképp célszerű lenne felkeresnie a felhelyező nőgyógyászát, hogy megnézze, minden rendben van-e a spiráljával.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Petra
    Válasz

    Szép napot! Érdeklődni szeretnék hogy a spirál levétele milyen időszakban lehetséges?? Kaptam időpontot de mint ki derült akkor pont a mensesem lesz… Ugye akkor helyezték fel… Akkor is le lehet venni? Vagy kérjek új időpontot? Válaszát előre is köszönöm!!

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Petra!

      A spirál levétele nincsen konkrét időponthoz kötve, ez teljesen az Ön és az orvosa döntésén múlik. Annyi csak talán, hogy menstruációkor a méhszáj kissé jobban nyitva van, viszont érzékenyebb is, javasoljuk, hogy egyeztessen orvosával.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy csapata

    • Marietta Genova
      Válasz

      Azt szeretném kérdezni nekem egy hónapja van spirálom most kellene megjonnie de csak pecsételő vérzésem van ez így is fog maradni ?

      • Csilla Mészárosová
        Válasz

        Kedves Marietta!

        Hozzászólásából sajnos nem derül ki egyértelműen, milyen típusú spirált használ. A hormontartalmú spirál minimálisra csökkentheti a menstruációs vérzést, vagy akár átmenetileg meg is szüntetheti.

        Üdvözlettel,
        a Rézgyöngy csapata

  • Nóra
    Válasz

    Jó napot!
    Tegnap helyezték fel a rézgyöngyöt, a menzeszem 2. napján.
    Ma fürdés közben ellenőríztem. A szálak teljesen a hüvelyembe lógnak, sőt, ki is lógnak. A méhszájamnál érzek valami kis idegen dolgot
    Se extra vérzésem, se fájdalmam nincs. Így is lehet baj, vagy ez rendben van?
    Köszönöm!

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Nóra!

      Az eszköz jelenlétét egyátalán nem szabadna éreznie és a hüvelyből kilógó jelzőszál szintén kilökődésre utaló jel. Mielőbbi kontroll vizsgálat/ultrahang elvégzése lenne javasolt.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Laura
    Válasz

    Kedves Rézgyöngy Csapat!
    Csütörtökön tették fel a rézgyöngyöt, akkor még nem mertem ellenőrizni a szálakat. Pénteken próbálkoztam megkeresni, de nem találom. Ennek mi lehet az oka?
    Ilyen rövid idő alatt elmozdulhatott?
    A felhelyezésnél minden rendben volt, ultrahangon is jó helyen volt.
    Köszönöm előre is.

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Laura!

      Köszönjük szépen a hozzászólást. Elképzelhető, hogy az Ön nőgyógyásza olyan rövidre vágta a vezetőszálat, hogy az csak egészen fent érezhető. Sajnos nem tudjuk megmondani, hogy milyen hosszúra hagyta a leírtak alapján. Ha Ön nem tapasztalt semmiféle fájdalmas reakciót, akkor kicsi az esélye, hogy az eszköze elmozdult, azonban ha mégis erre gyanakszik, javasoljuk, hogy az orvosával egyeztetve vizsgálják meg ultrahanggal, hogy megbizonyosodjon róla, jó helyen van az eszköz. Egyébiránt mi mindig azt javasoljuk a vásárlóinknak, hogy rendszeresen ellenőriztessék azt, hogy az eszköz megfelelő helyen van.

      Üdvözlettel,
      A Rézgyöngy Csapata

  • Dóra
    Válasz

    Jó napot!
    Nekem pénteken, 04.29-én tették fel a rézgyöngyöt. Nagyon erős fájdalmaim voltak után, még másnap is. Se ülni, se állni, sehogy sem volt jobb. Vasárnapi nap már jobban voltam, ma hétfő, és még mindig vannak fájdalmaim, bár ezek már tűrhetőek. Ami viszont jobban aggaszt, hogy a menstruáció 4. napján tették fel, viszont a mai nap 7. még mindig vérzek. Nem erős vérzés, de azért nem is pecsételő csak. Ez normális?
    Köszönöm a választ!

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Dóra!

      Pecsételő vérzés és menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalom előfordulhat a felhelyezést követően, de ahogy hozzászokik a méhe a Rézgyöngy jelenlétéhez, enyhülni fognak, (ahogy ezt a fájdalomnál is tapasztalta) majd teljesen megszűnnek.

      Üdvözlettel,
      A Rézgyöngy Csapata

  • Horváth Andrea
    Válasz

    Tisztelt Rézgyöngy Csapat!
    Spirál levételét (3 év eltelt) követően azonnal fel lehet-e helyeztetni az újat? Kell-e ismét egy negatív citológiai lelet? Mivel fent van a spirál, nem minden hónapban van vérzés – honnan tudom, hogy mikor érdemes levetetni ill. feltetetni?
    Üdvözlettel

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Andrea!

      A levételt követően nincs akadálya azonnali felhelyezésnek. A felhelyezés javasolt a menstruáció alatt, mert akkor tágabb a méhszáj és kisebb fájdalommal jár, de felhelyezhető fájdalomcsillapító használata mellett is.
      Évente egyszeri citológia egyébként is javasolt minden nőnek, méhen belüli eszköz használatától függetlenül.

      Üdvözlettel,
      A Rézgyöngy Csapata

  • Márk
    Válasz

    A kérdés még nem hangzott el szerintem de azért én felteszem.
    Mi gyakrak „dúrvulunk” közben. Hirtelen mozdulatok különféle játékok ujjak bent épp ott ahol a vezetőszál van.. mennyire biztonságos ez így és ezeket a dolgokat lehet e egyáltalán folytatni így a rézgyöngy mellett? Úgy látom mindenki kicsit szégyenlős ilyen kérdések terén?

    • Kitti Országh
      Válasz

      Kedves Márk!

      Bár nem pontosan érthető, mit értetek „durvulás” alatt, a lényeg talán annyi, hogy a jelzőszálat ne érje nagyobb behatás, huzogatás, hiszen a helyén kell maradnia 🙂 Ha a felhelyezőszál túl hosszú, érdemes rövidítést kérni a nőgyógyásztól.
      reméljük, segíthettünk!

      Üdvözlettel, Rézgyöngy-csapat

  • Tündér
    Válasz

    6 éve van hormonális spirálom, 37 évesen tették fel az elsőt. Semmi bajom, de a libidóm szinte teljesen megszűnt. Nőgyógyász irt fel Divigélt és Ovestin krémet is használok. Nem segít.
    Hüvely szárazság, nulla libidó.
    Most elvileg cserélni kellene, de lehet nem tetetem fel a harmadikat. Joydess márkájú, erős menses miatt ajánlották.

  • Mark
    Válasz

    A kérdésem az lenne, hogy aktus közben a hosszú hímvessző elmozdíthatja e helyéről a spirált, ha a mélyre hatolás egyébként nem okoz problémát?

    • Kitti Országh
      Válasz

      Kedves Márk!

      A helyesen felhelyezett, helyén lévő Rézgyöngynél nem lehet ilyen probléma.

      Üdvözlettel
      A Rézgyöngy csapata

  • Judit
    Válasz

    Kedves Rézgyöngy csapata!
    Nekem sajnos az első rézgyöngyöm lecsúszott, így a nőgyógyászom közbenjárásának és a rézgyöngy csapatnak köszönhetően 2 hete cseréltük és új eszközt kaptam. A mostani sokkal kevesebb problémát okoz. Az első után több héten keresztül görcsöltem, nehezen aludtam az idegentest és a szúró fájdalom miatt, 1 hónapon keresztül haspuffadassal indultam munkába. Most az első 2-3 nap után teljesen komfortos a pecsételő, barnás, olykor piros vérzésen kívül más probléma nincs. A 4.-5. napon elkezdtem sportolni is. Azelőtt egy kis jóga volt csak az esti menüm. A már megkezdett sporttal ugye nem fenyegetem az eszköz elmozdulását, itt gondolok alhasizom edzésre is? A másik kérdésem az, hogyha a most következő kontroll vizsgálaton kiderül, hogy ez az eszköz is lecsúszott érdemes még 1 próbát tennem, kaphatok új ingyenes csereeszközt, ha az oka rajtam kívülálló? Lehet valami oka (korai sport) a biológia felépítésen kívül (még nem szültem)? Illetve az egyik legfontosabb kérdésem, hogy az első eszközt a kontroll vizsgálatig nem mertem bevetni, és mellette megszakítással védekeztünk. Ha a mostani jó helyen van, teljesen elengedhetem magam és bízhatok a működésben és felesleges a megszakítás is?Ha a párom méretei elég nagyok hozzám, akkor sem mozdíthatja el aktus közben? Köszönöm előre is a segítséget és nagyon köszönöm a csereeszközt is!

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Judit!

      A testmozgás, nehéz fizikai aktivitás, úszás a felhelyezést követő 1 hétben mindenképp kerülendő, a későbbiekben nincs akadálya. A pecsételő vérzés enyhülni fog, majd teljesen megszűnik, ha már hozzászokott a méhe a Rézgyöngy jelenlétéhez. Azoknál a nőknél, akik még nem szültek, statisztikailag mérhetőbb a kilökődés aránya, de ez nem számít kizáró oknak és nem jelenti azt, hogy ne lennének köztük elégedett páciensek, akik már évek óta problémamentesen használják a Rézgyöngyöt. Amennyiben az új eszköz a felhelyezést követő 3 hónapon belül kilökődik, fenntartjuk a lehetőséget a csere-eszköz igénylésére. Az első hónap során ajánlott az óvszer használata, amíg az első ultrahang meg nem erősíti, hogy jó helyen van az eszköz.

      Üdvözlettel,
      a Rézgyöngy csapata

  • K V Viktória
    Válasz

    Tegnap rakták fel a rézgyöngyöt nem volt különösebben rossz érzés picit görcsöl csak a hasam
    Menstruációs kelyhet mikortól használhatok?

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Viktória!

      Köszönjük, hogy megosztotta velünk a felhelyezéssel kapcsolatos tapasztalatát.

      A következő menstruáció alkalmával már lehetséges a kehely használata, amennyiben megfelelő méretű vákuum-csökkentő nyílások vannak rajta (kellő óvatossággal a jelzőszál jelenléte és a keletkező vákuum miatt).

      Üdvözlettel,
      a Rézgyöngy csapata

  • Jozsa Judit
    Válasz

    Sziasztok! Én azt olvastam, hogy a spirál steril gyulladást hoz létre a méhen belül, ezzel érhető el a fogamzásgátló hatás. Ez a gyulladás akkor állandó a szervezetben, amíg a spirál bent van? Kihat ez másra is a szervezetünkben?

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Judit!

      Ez az egyik legnépszerűbb tévhit, ami a régi T-alakú rézspirálok miatt tartja magát. Ezek a méhen belüli eszközök valóban steril gyulladásban tartják a méhet, így is meggátolva a fogamzást, a Rézgyöngy azonban NEM okoz steril gyulladást a méhen belül, viszont gátolja a spermiumok mozgását, és a petesejt megtermékenyülését, réztartalmának köszönhetően. https://rezgyongy.hu/2021/06/29/11-mitosz-a-rezgyongyrol-amit-tenyekkel-cafolunk/

      Üdvözlettel,
      A Rézgyöngy Csapata

  • Regina
    Válasz

    Kedves Rézgyöngy Csapat,
    Ma azt tapasztaltam, hogy a vezetőszálam jóval hosszabb, mint általában. Ez azt jelenti, hogy elmozdult?
    Köszönöm

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Regina!

      Jelentheti akár azt is, mielőbbi kontroll vizsgálat javasolt.

      Üdvözlettel,
      A Rézgyöngy Csapata

Hagyj egy üzenetet!