Óvszer mellé miért döntsetek az IUD fogamzásgátlás mellett?

Manapság már rengeteg fogamzásgátló módszer létezik, és ezek közül kiválasztani a legmegfelelőbbet bizony nehéz feladat. Mindegyik módszernek vannak előnyei, de hátrányai is – ezeket körültekintően kell mérlegelni. Egy párkapcsolatban a férfi számára is fontos lehet, hogy melyik módszert alkalmazzák, hiszen a fogamzásgátlás valamilyen szinten őt is érinti mind fizikailag, mind lelkileg – gondoljunk csak az óvszer használatára.

Egyre népszerűbbé válnak az IUD-k, vagyis a méhen belüli fogamzásgátló eszközök, és bizony sok esetben hatékonyabbnak, kényelmesebbnek, biztonságosabbnak bizonyulnak a többi módszernél. Itt van pár ok, amiért érdemes lehet a pároddal IUD-t választani.

Mi is a méhen belüli eszköz?

Egy korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, hogy a méhen belüli eszköz (intrauterine device – IUD) egy olyan apró eszköz, amit a méhbe helyeznek fel a terhesség megakadályozásának érdekében. A legismertebb méhen belüli eszköz a T-alakú spirál, de létezik már innovatívabb gömb-formájú is, ami jobban alkalmazkodik a méh formájához.

Az IUD-k lehetnek hormonosak vagy hormonmentesek – ez utóbbi esetben például réztartalmúak. A felhelyezés után közvetlenül a méhre hatva akár 99%-os hatékonysággal fejtik ki fogamzásgátló hatásukat, típustól függően akár 3-10 éven keresztül.

óvszer

 

És most lássuk, hogy mégis miért jó Neked is, ha a barátnőddel ezt a módszert választjátok!

Kényelem

Az IUD nem igényel a barátnődnek sok figyelmet a felhelyezés után, csak azt kell néhány havonta ellenőrzni, hogy még a megfelelő helyen van-e. Az IUD mellett nincs szükség folyamatosan újabb receptekre és patikába járkálásra. Azért sem kell nap mint nap aggódnod, hogy a barátnőd nehogy véletlenül elfelejtse bevenni a tablettát. Nem ritka ugyanis, hogy a nők elfelejtenek 1-1 nap bevenni egy tablettát, vagy túl sokat várnak a következő pirula beszedéséig, ami átlagosan 9%-ra növeli a teherbeesés esélyét.

A hormonmentes méhen belüli eszközöknél az is kényelmet és előnyt jelent, hogy ha később babát szeretnétek a pároddal, akkor az eszköz eltávolítása után a termékenység szinte azonnal visszaállhat. Más hormonos módszereknél akár hónapokat is kell várni ehhez.

Költséghatékonyság

óvszer helyett spórolás

Vannak párok, akik felezik a fogamzásgátlás költségeit, és ez általában így is fair. Ha a barátnőd a spirál mellett dönt, akkor hónapokra lebontva jóval kevesebbe kerül a fogamzásgátlás. A közismert márkájú, minőségibb óvszerek 3.000-4.000 Ft körül vannak, és ez az ár jellemzően a 12-16 darabot tartalmazó csomagra vonatkozik. A fogamzásgátló tabletták hozzávetőleg 3.000-10.000 Ft/hó között mozognak. Egy elvárható mértékben biztonságos, korszerű spirál átlagosan 30.000-40.000 Ft-ba kerül és akár 5 évig nem szükséges lecserélni. Ez azt jelenti, hogy például egy 35.000 Ft-os spirál havonta csak 583 Ft-ba kerül! Ez azért mérföldekkel olcsóbb a többi módszernél!

Ha részletesebben is belemélyednél a fogamzásgátlásba az anyagiak szempontjából, akkor olvasd el ezt a korábbi cikkünket.

Óvszer mentes együttlétek

Sok férfi nagyon nem szeret óvszert használni, hiszen kényelmetlen, szorít és jócskán csökkentheti a szexuális élményt is. Hasonló indokok miatt a barátnőd sem feltétlenül rajong érte. A legforróbb pillanatokban valóban nem túl romantikus, sőt lankasztó gumi után kotorászni. Ráadásul a biztonság kérdését is figyelembe kell venni, ugyanis a gumi lecsúszhat, kiszakadhat, stb. Ha a barátnőddel méhen belüli eszköz segítségével védekeztek, akkor az együttlétekkor maximális lehet az élvezet, az intimitás és a kényelem.

Természetesen nem ajánlott, hogy ne használjatok óvszert is, hiszen az az egyetlen módszer, ami a nemi betegségek ellen is véd. Azonban ha nem sűrűn váltotok partnert, akkor nagyobb nyugalommal élvezhetitek az óvszer mentes együttléteket.

Bizonyos mellékhatások elkerülése hormonmentes IUD-val

Sajnos a hormonális fogamzásgátlás számos kellemetlen mellékhatással járhat együtt. Egyénfüggő, hogy kinél mi és hogyan jelentkezik, de az biztos, hogy ha hormonmentes IUD mellett döntötök, akkor nagy valószínűséggel ezeket a mellékhatásokat megelőzitek:

  • hangulatingadozás
  • csökkent szexuális vágy
  • trombózis
  • sztrók
  • szívroham
  • émelygés
  • mellérzékenység
  • fejfájás

Ha hormonmentes fogamzásgátló módszert választ a barátnőd, akkor pedig a fogamzásgátló miatti nem kívánatos hízástól sem kell tartania. A hormontartalmú fogamzásgátlók – például a tabletta – sajnos okozhatnak néhány kg-os súlynövekedést, ugyanis a hatásukra a női hormonok visszatartják a sót és a vizet a szervezetben. A hormonmentes módszerek – így például egy réztartalmú IUD – ezzel ellentétben nem okozhatnak testsúlynövekedést!

 

A hormonmentes méhen belüli eszközök közül kiemelkedő az innovatív Rézgyöngy!
Tudj meg róla többet ITT és mutasd meg a párodnak!

Hagyj egy üzenetet!