Ilyen is van: a kiváló minőség árban is verhetetlen!

A fogamzásképes, szexuálisan aktív nők, ha nem a naptárszámolós vagy hőmérőzős módszert választják, kénytelenek anyagiak szempontjából is áldozni a családtervezésre. A legtöbb hölgynek pedig nem mindegy, mekkora ez az összeg.

De milyen anyagiak? Tampon. Hajfesték. Arckrém. Sminkfelszerelés. Fodrász. Kozmetikus. Öltözködés. Testedzés. Nyugdíjbiztosítás. Közlekedés. Szórakozás. Családtagok, barátok szülinapja. Szemüveg vagy kontaktlencse. Lehetőségek szerinti egészségesebb táplálkozás, rendszeres zöldség- és gyümölcs-fogyasztás, vitaminok.  Felsorolásunk csupán néhány állandó költséget említ egy középosztálybeli nő életéből. Nehéz annyit keresni, hogy mindezeken felül az ember félre is tudjon tenni nyaralásra, lakásfelújításra, új autóra, az elamortizálódott ruhák lecserélésén túl egy kis „divatozásra”, szükség esetén az egész életükben tisztességesen is értünk dolgozó szüleink anyagi támogatására. Hát hogy is volna mindegy, hogy mennyit költünk minden hónap minden napján a szabad szexuális életre?

a képen egy kéz látható, amint tízezreseket számol le az asztalra. anyagiakLehetne olcsó is?

Az első kérdés természetesen az, hogy vajon valóban hatásos és biztonságos-e a módszer, amit a tudatos családtervezés reményében választunk. Bár a különböző fogamzásgátlók nem egyformák ebből a szempontból sem, számos, napjainkban a nőgyógyászok által is ajánlott alternatíva áll a nők rendelkezésére. Érdemes tehát pusztán anyagiak szempontjából is megvizsgálni, vajon melyik lehet a legideálisabb, illetve legolcsóbb, biztonságos választás.

 

Mi mennyi?

A fogamzásgátló tabletták hozzávetőleg 3.000-10.000 forint/hó között mozognak, és általában a korszerűbb készítmények még drágábbak. A közismert márkájú, jó minőségű óvszerek 3.000-4.000 forint körül szerezhetőek be, és ez az ár jellemzően 12-16 db-ot tartalmazó csomagra vonatkozik. Az elvárható mértékben biztonságos, korszerű spirálok átlagosan 40.000 forintba kerülnek, öt év, amíg nem szükséges újat venni ezekből az eszközökből. A kevésbé modern változatok már 10.000-12.000 forintért is megvásárolhatóak, ezek élettartama 2-3 év. Egy jó minőségű pesszárium vagy méhszájsapka 15-19 ezer forintot kóstál és 1-2 évig nem kell lecserélni. A 72 órán belüli, esemény utáni tabletták egészségügyi okokból nem alkalmasak általánosan használt fogamzásgátló szernek – nem is az a szerepük, hogy valaki ezek alkalmazása mellett éljen rendszeres szexuális életet – de az áruk alapján sem volnának dobogósak – 6.000-7.000 forintért lehet hozzájuk jutni. A tizenkét alkalomra elegendő készítményt tartalmazó spermicid anyagok 2.000-3.000 forint/doboz áron is kaphatóak, egy három hétig ható hüvelygyűrűt pedig körülbelül 5.000 forintért árulnak.

a képen egy animált figura látható, miközben egy vele azonos méretű számológépet tart. A kijelzőn a 0 szám látható anyagiak.Egy kis kalkuláció

Mind hatásfokát, mind egészségügyi kockázatát illetően kiemelkedően biztonságos rézgyöngy; ára tekintetében is verhetetlen. Egy eszköz ára 30.480 forint, élettartama pedig öt év, vagyis 1825 nap. Ez azt jelenti, hogy mindössze 17 forintba kerül egy napra a családtervezés azon hölgyek számára, akik ezt a módszert választják.  Ez már kedvezőbb az anyagiak szempontjából, hosszútávon is. Ha egy átlagos árú tablettát veszünk és 6.000 forinttal számolunk, 200 forintra jön ki a napi költség. Ez így szintén nem tűnik nagy összegnek, ám érzékelhető a nagyságrendbeli különbség: a gyógyszer napi ára több,mint tízszerese a réz hatásán alapuló megoldás napi árának. A szintén öt évig tartó spirál a rézgyöngy árának egyharmadával kerül többe annál, az egyéb méhen belüli eszközök pedig élettartamuk és áruk arányában drágábbak a gyöngysornál.

A képen az IUB™ Rézgyöngy található, díszcsomagolásban. Mellette balra felirat: Hatékony, Hormonmentes, Hosszútávú. anyagiak

Talán meg is érdemeljük…

A családtervezés egy tudatos nő életében a legfontosabb dolgok közé tartozik. A fontos dolgokban pedig, mindenki a lehetőségeihez képest, de nem akar a minőségből engedni. A fogamzásgátlásban pedig mit jelent a minőség? Hasson a lehető legmegbízhatóbban, de ne károsítsa az egészségünket. Akadályozza meg a nem kívánt teherbeesést, de ne akadályozza a gyermekáldást egy percig sem, amikor úgy érezzük, készen állunk rá. Előzze meg a fogantatást, de a későbbiekben semmiképpen ne legyen hatással magzatunk fejlődésére. A minőségért az élet számos területén többet kell fizetni. Talán meg is érdemeljük: a szabad szexualitás, a tudatos családtervezés terén ettől a dilemmától mentesülünk.

Hagyj egy üzenetet!