Vazektómia: sok férfi érzi úgy, ha vállalná a fogamzásgátlás véglegesnek (igazából 99%-os megbízhatóságú) mondott verzióját, azzal “veszítene a férfiasságából”, míg mások lelkesen vágnak bele a procedúrába, ezzel is nagyfokú szabadságot biztosítva a szexuális életüknek. Sok a tévhit az eljárás körül, most összeszedtük a legfontosabb tudományos tényeket, ezekből pedig kiderül: mára az egyik legbiztonságosabb eljárásnak számít a férfiak művi meddővé tétele.

Photo by Deon Black on Unsplash

Sajnos Magyarországon vazektómiát kérni az egészségügyben kizárólag 40 év fölött, vagy 3 gyermek megléte után lehetséges, és még ezek után is egy éves várakozás szükséges, a szándékunk komolyságát megerősítő nyilatkozat előtt. Az eljárás elvégzéséért éppen ezért sokan külföldre utaznak, ahol sokkal egyszerűbben igényelhető a beavatkozás, természetesen saját költségen. 

Mi a vazektómia?

A vazektómia olyan rutinműtét, mely során az orvos elvágja az ondóvezetéket, ami a férfi hímivarsejtjeit hordozza, ezzel a módszerrel pedig megakadályozza, hogy a sperma elhagyja a férfi testét, és terhességet okozzon. Az egyik leghatékonyabb fogamzásgátló módszer ez, csaknem 100%-os (99), a teljes biztonság kedvéért pedig a másik leghatékonyabb módszer ajánlható a pár nőtagjának, pédául a Rézgyöngy. Nőknél a művi meddővé tétel jóval bonyolultabb, körülményesebb eljárás. 

A vazektómia alapjában véglegesnek szánt megoldás, a refertilizációra külföldi centrumokban viszont már van lehetőség. Létezik vágásos és vágás nélküli módszer, sok helyen már az utóbbi módszert preferálják a szakemberek. 

A vazektómia után a spermiumok a herékben maradnak, lényegében felszívódnak a testben – a beavatkozás nincs hatással a libidóra vagy a tesztoszteronszintre sem, és három hónapot kell várni az elvégzése után, hogy megbízható legyen a vazektómia eredménye. 

Vazektómia – mi benne a legjobb?

A magas megbízhatósága miatt (különösen, ha a pár nőtagja is alkalmaz valamilyen különösen hatékony módszert, például Rézgyöngyöt) alkalmas a nem kívánt terhességek elkerülésére, a női oldalon alkalmazott méhen belüli fogamzásgátlással pedig minimálisra szorítható a fogantatás esélye. 

A nemi úton terjedő betegségek ellen a vazektómia nem véd, az ellen kizárólag az óvszer nyújt biztonságot. 

Mennyire biztonságos a vazektómia?

A műtét magasan az egyik legbiztonságosabban végezhető eljárás, azonban nagyon fontos, hogy saját, önálló döntésből, nem pedig mások nyomására szülessen meg a páciensben az elhatározás. 

Az eljárás méltatlanul kevés figyelmet kap a nyilvánosságban, a női művi meddővé tétel pedig jóval bonyolultabb: a petevezetők elzárásával akadályozzák meg a megtermékenyülést, laparoszkópiás vagy nagy hasi műtéttel. 

Ismersz olyan férfit, aki vállalta a vazektómiát? 

via Plannedparenthood

Kommentek
  • Ferenc
    Válasz

    Nálam a vazektómiát már több éve elvégezték. Minden panaszmentes azóta is.
    Sőt sok szempontból még jobb is lett. Ha valakit érdekel szívesen válaszolok.

    • Feri
      Válasz

      Helló, engem az érdekelne, hogy a műtét után mennyire változott az ejakulátum mennyisége, mert nálam nem is olyan mint szokott, meg kevesebb is. Februárban volt a műtét. Köszi

  • Pálmai Ferenc
    Válasz

    Ha még nem késő a válaszom, akkor ismét nyugodtan mondhatom hogy nem csökkent a mennyisége. Sőt az állaga színe, szaga sem. Más módszerekkel viszont lehet emelni a mennyiséget, de az egy másik történet. Alapesetben biztos hogy jelentős változás nem lesz. Nálam a herék kellemesen teltek egyéb mellékhatás nélkül.

Hagyj egy üzenetet!