Az utóbbi időben több vásárlónk is megkeresett minket azzal, hogy a nőgyógyásza a lelkére kötötte, hogy MINI méretben rendelje meg az IUB-t, illetve előfordult, hogy valaki a MIDI-t vissza akarta küldeni, mondván, hogy „az neki túl nagy”.
 
Éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy eloszlassuk a méret körül keringő tévhiteket.
 
Tehát Magyarországon (és Európa számos más országában is) jelenleg egy méretben kapható a Rézgyöngy, ez pedig az ún. „MIDI” változat. Az eszköz 15 mm átmérőjű, amelyet kifejlesztésekor elsősorban az európai nők fiziológiájához illesztették. 3D-s, gömbalakú, méhbarát kialakításának köszönhetően az IUB esetében valóban érvényes a „one-size-fits-all” megközelítés, ellentétben a T-alakú spirálokkal.

Háttérinformációként lényegesnek tartjuk még megemlíteni, hogy a MINI méret egyébként létezik, és ezzel folytak eredetileg az első körös klinikai vizsgálatok is, ám a felhelyezést követően a rendkívül pici, 13 mm átmérőjű méret miatt túlságosan gyakori volt a kilökődés, még a szült nők esetében is. Ennek oka, hogy nem igazán tudott sehol sem megkapaszkodni a méhfalban. Emiatt növelte meg az eszköz méretét 2 mm-el a gyártó.

Pillanatnyilag továbbra is fejlesztés és tesztelés alatt áll a MINI, elsősorban még nem szült, fiatalabb, részben tinédzserkorú hölgyek körében, akik önkéntesen vállalták a részvételt a vizsgálatban. Hosszú távon ugyanis az a terv, hogy Európában a 18-22 éves korosztály részére teszik majd elérhetővé ezt a kisebb méretű eszközt, valamint az ázsiai piacra vezetnék be, ahol átlagosan apróbb termetűek a nők, és ily módon a méhük is kisebb.
 
Szeretnénk azonban hangsúlyozni, hogy a közeljövőben még nem várhatók újabb méretváltozatok az IUB-ből, tehát az elkövetkező néhány években hazánkban továbbra is csak a MIDI lesz kapható kereskedelmi forgalomban, MINI és/vagy MAXI nem.
 

Kommentek
 • Monika
  Válasz

  Ok ! És mi van a nem szült 40+ os korosztalyal..???

  • A Rézgyöngy Csapata
   Válasz

   Kedves Mónika!

   A Rézgyöngynek csak minimum korhatára van, 16 év, maximum korhatára csak attól függ, hogy az Ön nőgyógyásza mit mond. A méretet illetően nincsen különbség, a gyártó az európai nők fiziológiájának megfelelően került kifejlesztésre, mindenki számára elégséges a MIDI méret.

 • Kati
  Válasz

  Hány éves kortól lehet rézgyöngyöt felhelyeztetni? 14 éves vagyok egy hónap múlva leszek 15. Nem szeretnék tablettát sem hormontartalmú fogamzásgátlót, ezért gondoltam a rézgyöngyre. 2 és fél éve van rendszeres menstruációm.

  • Csilla Mészárosová
   Válasz

   Kedves Kati!

   A hormonmentes Rézgyöngy fogamzásgátló spirál használata 15 éves kor felett javasolt, viszont fiatalabb korban gyakoribb a kilökődés aránya a statisztikai adatok alapján. A felhelyezést megelőzően érdemes ultrahangos vizsgálatot végezni, hogy nőgyógyásza megbizonyosodhasson róla, hogy az Ön méhének formája és mérete alkalmas az IUB™ Rézgyöngy befogadására. A felhelyezésre a legjobb időpont a menstruáció utolsó pár napja, mert akkor tágabb a méhszáj, és kevésbé fájdalmas a felhelyezés.

   Üdvözlettel:
   a Rézgyöngy csapata

 • Cserhát Mónika
  Válasz

  Szia most szültem 6hete, és a rézgyöngyön gondolkodunk a férjemmel. Szoptatóskismama vagyok, így hogy nincs menstruációm ígyis fel lehet helyezni?

  • Csilla Mészárosová
   Válasz

   Kedves Mónika!

   Elméleti akadálya nincs a felhelyezésnek, de mindenképp megelőzi a nőgyógyásszal folytatott személyes konzultáció/vizsgálat, ahol többek között erre a kérdésre is választ kap majd. A felhelyezés azért javasolt a menstruáció alatt, mert akkor tágabb a méhszáj, és kevésbé fájdalmas a felhelyezés.

   Üdvözlettel:
   a Rézgyöngy csapata

   • B. Zsuzsanna
    Válasz

    Szép napot! Bő egy éve van rézgyöngyöm, viszont úgy néz ki idén először úgy alakul a nyaralás, hogy pont akkor lesz menstruációm, és úgy tudom tampont nem szabad használni rézgyöngy mellett. Van más alternatíva amit javasolnak? Kehely? ( A kehely vákuumja nem mozdítja el a gyöngyöt? ) Menstruációs szivacs?
    Szeretném élvezni a balatont gyöngy mellett is.

    • A Rézgyöngy Csapata
     Válasz

     Kedves Zsuzsanna!

     Köszönjük szépen a hozzászólást! Trükkös kérdést tett fel, mert alapvetően igaz, amit ír, viszont a nyaralás végett szüksége lenne valamilyen megoldásra. Véleményünk szerint a vezetőszál hossza lehet a megoldás kulcsa, ha az hosszúra van hagyva akkor nem javasoljuk a kehely használatát, amennyiben viszont rövidre van vágva, akkor működhet a megoldás biztonságosan, amennyiben megfelelő méretű vákuum-csökkentő nyílások vannak a kelyhen.

     Üdvözlettel,
     A Rézgyöngy csapata

 • Cserhát Mónika
  Válasz

  Szia.!
  Három gyermekem után is jó lenne számomra?
  Mert ez az egy spirál amit szívesen meg próbálnék. 😉

  • Csilla Mészárosová
   Válasz

   Kedves Mónika!

   A szülések számától függetlenül használható a Rézgyöngy, amennyiben hormonmentes megoldást keres 🙂

   Üdvözlettel,
   A Rézgyöngy Csapata

 • Bernadett
  Válasz

  Jó napot!

  Érdekelne ez a rézgyöngy. Csak nem találtam vas megyében orvost, aki fel helyezné nekem az oldalon. Spirálnál jobbnak tűnik. Csak nem tudom így hova fordulhatok

  • Csilla Mészárosová
   Válasz

   Kedves Bernadett!

   Zalaegerszegen vagy Sopronban talál Önhöz legközelebb felhelyező orvost.

   Üdvözlettel,
   A Rézgyöngy Csapata

 • Brigitta
  Válasz

  Udvozletem!
  Az igaz, hogy rezgyongy mellett nem szabad tampont hasznalni? Ha igen, mi ennek az oka?
  Volt mar sima es hormonos spiralom, ott sose mondtak, hogy a tampon tilos.
  Koszonom!

  • Csilla Mészárosová
   Válasz

   Kedves Brigitta!

   A tampon használata kellő óvatossággal javasolt, ugyanis beleakadhat a jelzőszálba.

   Üdvözlettel,
   a Rézgyöngy csapata

 • Brigitta
  Válasz

  Udv! Az elobb elfelejtettem megkerdezni, hogy myomak eseten fel lehet tenni a rezgyongyot, vagy ez a myomak meretetol es elhelyezkedesetol fugg?
  Koszonom!

  • Csilla Mészárosová
   Válasz

   Kedves Brigitta!

   A felhelyezést megelőzően mindenképp szükséges orvosi konzultáció, illetve ultrahangos vizsgálat/rákszűrő, hogy nőgyógyásza megbizonyosodhasson róla, felhelyezhető-e Önnek a Rézgyöngy.

   Üdvözlettel,
   a Rézgyöngy csapata

Hagyj egy üzenetet!