Az utóbbi időben több vásárlónk is megkeresett minket azzal, hogy a nőgyógyásza a lelkére kötötte, hogy MINI méretben rendelje meg az IUB-t, illetve előfordult, hogy valaki a MIDI-t vissza akarta küldeni, mondván, hogy „az neki túl nagy”.
 
Éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy eloszlassuk a méret körül keringő tévhiteket.
 
Tehát Magyarországon (és Európa számos más országában is) jelenleg egy méretben kapható a Rézgyöngy, ez pedig az ún. „MIDI” változat. Az eszköz 15 mm átmérőjű, amelyet kifejlesztésekor elsősorban az európai nők fiziológiájához illesztették. 3D-s, gömbalakú, méhbarát kialakításának köszönhetően az IUB esetében valóban érvényes a „one-size-fits-all” megközelítés, ellentétben a T-alakú spirálokkal.

Háttérinformációként lényegesnek tartjuk még megemlíteni, hogy a MINI méret egyébként létezik, és ezzel folytak eredetileg az első körös klinikai vizsgálatok is, ám a felhelyezést követően a rendkívül pici, 13 mm átmérőjű méret miatt túlságosan gyakori volt a kilökődés, még a szült nők esetében is. Ennek oka, hogy nem igazán tudott sehol sem megkapaszkodni a méhfalban. Emiatt növelte meg az eszköz méretét 2 mm-el a gyártó.

Pillanatnyilag továbbra is fejlesztés és tesztelés alatt áll a MINI, elsősorban még nem szült, fiatalabb, részben tinédzserkorú hölgyek körében, akik önkéntesen vállalták a részvételt a vizsgálatban. Hosszú távon ugyanis az a terv, hogy Európában a 18-22 éves korosztály részére teszik majd elérhetővé ezt a kisebb méretű eszközt, valamint az ázsiai piacra vezetnék be, ahol átlagosan apróbb termetűek a nők, és ily módon a méhük is kisebb.
 
Szeretnénk azonban hangsúlyozni, hogy a közeljövőben még nem várhatók újabb méretváltozatok az IUB-ből, tehát az elkövetkező néhány években hazánkban továbbra is csak a MIDI lesz kapható kereskedelmi forgalomban, MINI és/vagy MAXI nem.
 

 • Monika
  Válasz

  Ok ! És mi van a nem szült 40+ os korosztalyal..???

  • A Rézgyöngy Csapata
   Válasz

   Kedves Mónika!

   A Rézgyöngynek csak minimum korhatára van, 16 év, maximum korhatára csak attól függ, hogy az Ön nőgyógyásza mit mond. A méretet illetően nincsen különbség, a gyártó az európai nők fiziológiájának megfelelően került kifejlesztésre, mindenki számára elégséges a MIDI méret.

Hagyj egy üzenetet!