Először is szeretnénk leszögezni: a menstruáció egy természetes élettani jelenség, nem pedig betegség.
Szerencsére manapság már nem számít tabutémának, így a nők is könnyen jutnak több információhoz, bármilyen platformon, illetve a férfiaknak is adott a lehetőség, hogy egyszerűbben megértsék a nőkben zajló változásokat.

Mi is a menstruációs ciklus?

A mensturációs vérzés első napjától a következő vérzés első napjáig tartó időszakot nevezik így. A ciklus során – mely átlagosan 28 napig tart – olyan folyamat megy végbe a nők testében (a méhnyálkahártya megvastagodásával), ami felkészíti a szervezetet arra, hogy esetleges megtermékenyülés esetén a petesejt beágyazódhasson. A menstruáció során a megvastagodott méhnyálkahártya lelökődik, és vérzéssel távozik. A ciklus a serdülőkortól a menopauzáig tart.

A menstruációs váladék szövettörmelékből, vérből és váladékból áll, mennyisége átlagosan 30-50 ml. Ennek felfogására betét, tampon vagy menstruációs kelyhek használhatók. A menstruációs kehely használatával könnyebben követhető a menses mennyisége, a vérzés erőssége.

Érdekesség:

Tényleg összehangolódhat nők menstruációs ciklusa?

Biztosan több hölgy is tapasztalta már, hogy legjobb barátnőikkel, vagy nőkkel, akikkel együtt élnek, egyszerre jön meg a menstruációjuk. Bár számos kutatás irányult ennek szakmai hátterét boncolgatva, mégsem sikerült tudományos bizonyítékkal alátámasztani a sokak által tapaszalt tényt.

Rendellenességek

  • Ha a vérzést megelőzően olyan tünetek lépnek fel, mint a feszülő érzés a mellekben, bőrproblémák, hányinger, ingerlékenység, szorongás, premenstruációs szindrómáról (PMS) beszélhetünk. A menstruáló nők közel 80%-a tapasztalja ezeket, 20-40%-ban a panaszok jelentősek, sőt rontják az életminőséget.
  • A vérzés mennyiségét tekintve kórosnak mondható a 80 ml feletti a vérvesztés.
  • Ha korábban már jelentkezett a menstruációs vérzés, de hónapokig kimarad, és ezután sem jelentkezik újra, továbbá a terhességi teszt is negatív, probléma állhat a háttérben.
  • Ha 40 évesnél fiatalabb korban jelentkeznek a változókor tünetei, szintén probléma feltételezhető.

A felsorolt rendellenességek fellépése esetén mindenképpen javasoljuk nőgyógyász felkeresését!

Menstruáció és fogamzásgátlás

A különböző fogamzásgátló módszerek hatással lehetnek a menstruációs ciklus idejére, erősségére, szabályosságára. Fogamzásgátlók alkalmazása mellett a menstruáción kívüli pecsételő is előfordulhat.

További érdekes információkat olvashatsz a fogamzásgátlók és a menstruáció kapcsolatáról ezen a linken. https://rezgyongy.hu/2019/04/23/menstruacio-es-fogamzasgatlas/

Akár rendszeres, akár rendszertelen a ciklus, fontos, hogy képesek legyünk olvasni a testünk jelzéseiből, hogy éppen hol tartunk a ciklusunkban.

Menstruációkövetés

A ciklusoddal törődni annyit jelent, hogy érdemes minden hónapban lejegyezni a testeden érzékelt változásokat. Ilyen például a vérzés kezdetének és végének dátuma, a vérzés folyamatára vonatkozó leírás, a fájdalmak vagy akár a viselkedés megváltozása, hangulatingadozás.

Azért is fontos a menstruáció nyomonkövetése, mert ha valamiféle rendellenesség lép fel, azonnal látjuk, hogy érdemes nőgyógyászhoz fordulni, akinek pedig adatokkal együtt tudunk beszámolni.

Segítségül összegyűjtöttünk néhány menstruáció követő telefonos applikációt, hogy egyszerűbben nyomon tudd követni ciklusod, és minden változást:

Period Tracker Lite – hogyha csupán követni szeretnéd ciklusodat, hogy el ne felejtsd, mikor jön meg legközelebb.

Period Tracker! App – hogyha minden tünetedet szeretnéd rendszerben látni.

Kindara – fejlettebb applikáció, ahol az alkalmazás első megnyitásakor eldöntheted, hogy mire szeretnéd használni azt: babát tervezel, terhességet szeretnél elkerülni vagypedig csak figyelemmel kísérnéd a periódusod.

Clue – a toplisták élén szereplő, letisztult, minimalista dizájnú applikáció, ami a várható tüneteket is előre jelzi a múltbeli adatokból kalkulálva.

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Kommentek
  • Kiliánné Benke viktoria
    Válasz

    Jó napot! Van egy kérdésem Önökhöz: minden hónapban kétszer jön meg. Ez miért van?

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Hölgyem!

      A teste hormon-háztartásának problémájából adódhat ilyen helyzet. Azt tanácsoljuk, hogy probálja meg elérni nőgyógyászát és kérjen tőle tanácsot ebben az ügyben. Illetve, lépjen be a Facebookon a Minden ami nőgyógyászat csoportba, hátha ott is talál megoldást a gondjára!

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy csapata

  • Monika
    Válasz

    Tisztelt Holgyem!
    Kerdezni szeretnem mennnyi ideig erezheto fajdalom a rezgyongy felhelyezese utan?
    Valaszukat elore is koszonom.

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Mónika!

      A felerősödött vérzés és menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalom előfordulhat a felhelyezést követően (https://rezgyongy.hu/gyakran-ismetelt-kerdesek/#mellekhatasok), viszont amennyiben a eszköz a megfelelő helyen van, ezek a tünetek csillapodnak, majd teljesen megszűnnek, ahogy a méhe hozzászokik az eszköz jelenlétéhez. Ennek ideje szervezetfüggő, ezért nem lehet pontosan behatárolni.

      Üdvözlettel,
      a Rézgyöngy csapata

Hagyj egy üzenetet!