Köztudott tény, hogy a különböző fogamzásgátló módszerek hatással lehetnek a nők menstruációs ciklusára. A menstruáció ideje lehet hosszabb, rövidebb, erősebb vagy gyengébb a fogamzásgátló módszer függvényében. Emellett pecsételő vérzés és szabálytalan vérzés is előfordulhat. Cikkünkben összegyűjtöttük a különböző módszerek hatását a menstruációra.

Menstruáció és fogamzásgátló tabletta

Ha valaki olyan fogamzásgátlási módszert alkalmaz, amely hormonokat tartalmaz, a ciklus feletti irányítást a tablettával a szervezetbe juttatott hormonok veszik át. A legtöbb fogamzásgtáló esetén 21 napig kell szedni a tablettát, majd 7 nap szünetet kell tartani. Általában a tabletta szedés szünetének 3-4. napján jön meg a menstruáció. A tablettánál kifejezetten fontos, hogy minden nap a megfelelő időpontban vegyük be. Amennyiben csak egy-két órával később juttatjuk szervezetünkbe, könnyen előfordulhat pecsételő vérzés.

Ha nem jut el megfelelő mennyiségű hormon a méhnyálkahártyáig, kitartó, nem múló pecsételő vérzés állhat fenn. Ezt áttöréses vérzésnek is nevezzük. Fontos, hogy ilyenkor meglátogassuk nőgyógyászunkat és megoldást keressünk a problémára.

menstruáció és fogamzásgátló

Fogamzásgátló injekció

A fogamzásgátló injekció is befolyásolja a menstruációt. Az első injekció után szabálytalan, hosszabb ideig tartó vagy pecsételő vérzés léphet fel, míg a kezelés folytatása során a menstruáció rövidülése vagy teljes megszűnése várható. A módszer abbahagyása esetén bizonyos idő kell a fogamzóképesség és a menstruáció visszatéréséhez. A fogamzásgátló implantátum is hasonló módon befolyásolja a menstruációt.

menstruáció és fogamzásgátlás

Méhen belüli fogamzásgátló eszközök

A méhen belüli fogamzásgátlók (IUD-k) is hatással lehetnek a menstruációra. A hormonális IUD-k felhelyezését követően általálában enyhébb ciklus jellemző, sokszor a menstruáció teljes elmaradása is előfordulhat. A hormonmentes eszközök esetén jellemzőek lehetnek erősebb, hosszabb ciklusok, azonban ezek többsége 2-3 hónap után elmúlik, csupán időre van szükség, hogy a méhünk hozzászokjon az eszközhöz. Az IUD-k számos olyan előnnyel rendelkeznek, ami miatt érdemes ezt a módszert választani. A IUB Rézgyöngy hormonmentes fogamzásgátló 5 éven át nyújt több, mint 99%-os védelmet. Hosszú távon tehát megéri méhen belüli eszköz alkalmazása, hiszen – bár a felhelyezést követő 2-3 hónapban felmerülhetnek kellemetlenebb ciklusok – hosszú távon gondtalan és aggodalommentes mindennapokat garantál.

menstruáció és IUB

Forrás: Yourperiod

Hagyj egy üzenetet!