Köztudott tény, hogy a különböző fogamzásgátló módszerek hatással lehetnek a nők menstruációs ciklusára. A menstruáció ideje lehet hosszabb, rövidebb, erősebb vagy gyengébb a fogamzásgátló módszer függvényében. Emellett pecsételő vérzés és szabálytalan vérzés is előfordulhat. Cikkünkben összegyűjtöttük a különböző módszerek hatását a menstruációra.

Menstruáció és fogamzásgátló tabletta

Ha valaki olyan fogamzásgátlási módszert alkalmaz, amely hormonokat tartalmaz, a ciklus feletti irányítást a tablettával a szervezetbe juttatott hormonok veszik át. A legtöbb fogamzásgtáló esetén 21 napig kell szedni a tablettát, majd 7 nap szünetet kell tartani. Általában a tabletta szedés szünetének 3-4. napján jön meg a menstruáció. A tablettánál kifejezetten fontos, hogy minden nap a megfelelő időpontban vegyük be. Amennyiben csak egy-két órával később juttatjuk szervezetünkbe, könnyen előfordulhat pecsételő vérzés.

Ha nem jut el megfelelő mennyiségű hormon a méhnyálkahártyáig, kitartó, nem múló pecsételő vérzés állhat fenn. Ezt áttöréses vérzésnek is nevezzük. Fontos, hogy ilyenkor meglátogassuk nőgyógyászunkat és megoldást keressünk a problémára.

menstruáció és fogamzásgátló

Fogamzásgátló injekció

A fogamzásgátló injekció is befolyásolja a menstruációt. Az első injekció után szabálytalan, hosszabb ideig tartó vagy pecsételő vérzés léphet fel, míg a kezelés folytatása során a menstruáció rövidülése vagy teljes megszűnése várható. A módszer abbahagyása esetén bizonyos idő kell a fogamzóképesség és a menstruáció visszatéréséhez. A fogamzásgátló implantátum is hasonló módon befolyásolja a menstruációt.

menstruáció és fogamzásgátlás

Méhen belüli fogamzásgátló eszközök

A méhen belüli fogamzásgátlók (IUD-k) is hatással lehetnek a menstruációra. A hormonális IUD-k felhelyezését követően általálában enyhébb ciklus jellemző, sokszor a menstruáció teljes elmaradása is előfordulhat. A hormonmentes eszközök esetén jellemzőek lehetnek erősebb, hosszabb ciklusok, azonban ezek többsége 2-3 hónap után elmúlik, csupán időre van szükség, hogy a méhünk hozzászokjon az eszközhöz. Az IUD-k számos olyan előnnyel rendelkeznek, ami miatt érdemes ezt a módszert választani. A IUB Rézgyöngy hormonmentes fogamzásgátló 5 éven át nyújt több, mint 99%-os védelmet. Hosszú távon tehát megéri méhen belüli eszköz alkalmazása, hiszen – bár a felhelyezést követő 2-3 hónapban felmerülhetnek kellemetlenebb ciklusok – hosszú távon gondtalan és aggodalommentes mindennapokat garantál.

menstruáció és IUB

Forrás: Yourperiod

Kommentek
  • Tóth Andrea
    Válasz

    Üdvözlöm önöket!
    Nekem április 7.-èn lett felhelyezve a rèzgyöngy.Mensztruáciom sokkal erösebb volt az elsö ,utána pecsètelö vèrzèsek jöttek a következő menszruáciomig.Az után már folyamatosan vèrzès a következö mensztruáciomig,meg vizsgált az orvos minden rendben talált.Irt fel vèrzès csillapitot,de ugyan úgy vèrezgetek ès elèg kellemetlen mindig betèttel lenni.Olvastam,hogy ez ezzel jár,de meddig mèg?Jó helyen van a gyöngy.Semmi rendelemeset nem talált.Esetleg valamit tudnak e ajánlani,hogy ne vèrezek mindig?Juniust írunk itt a nyár ès fürdeni is szeretnèk,de így nem merek.Tampont nem használhatók.Köszönöm mihamarabbi válaszukat.Tóth Andrea

    • a Rézgyöngy csapata
      Válasz

      Kedves Andrea!

      Abszolút egyénfüggő, hogy kinek mennyi idő alatt fogadja be a szervezete a Rézgyöngyöt.
      Az mindenesetre jó hír, hogy már voltál kontrollvizsgálaton, és ott nem talált az orvosod semmilyen rendellenességet.
      Viszont nem tudjuk, hogy ez mikor történt, de ha esetleg már lassan 1 hónapja, akkor érdemes lenne újból felkeresned a dokidat.
      Amennyiben szeretnél másodvéleményt kérni, jó szívvel ajánljuk a Rézgyöngy felhelyező nőgyógyászainkat: https://rezgyongy.hu/felhelyezest-vallalo-orvosok/

      Reméljük, hamarosan megoldódik a problémád!

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Szau D
    Válasz

    Üdvözlöm!

    Lassan 2,5 éve boldog tulajdonosa vagyok a Rézgyöngynek, viszont most a menstruációm legerősebb napján észre vettem, hogy a jelzőszálat kb 4 cm-re felnyúlva érzem és biztosan kitapintható. Nem erősebb a görcs semmivel sem mint az utóbbi hónapokban. Esetleg ez gond lehet illetve szükséges emiatt egyből nőgyógyászhoz fordulnom? Köszönöm előre is válaszulat!

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Rézgyöngy IUB™ felhasználó!

      Amennyiben a jelzőszál jelenlétét idáig egyáltalán nem érzékelte, lehet akár kilökődésre utaló jel is, ezért mielőbbi kontroll vizsgálat javasolt. Ha nincs szó kilökődésről, de a jelzőszál hossza zavarónak bizonyul, a nőgyógyász tud rajta rövidíteni.

      Üdvözlettel,
      A Rézgyöngy Csapata

Hagyj egy üzenetet!