A hormonális fogamzásgátlás bár valójában egyszerű napi rutin, mégis jó tudnod, hogy mivel is jár, milyen hatással van a testedre.

Amennyiben hormontartalmú fogamzásgátló módszer alkalmazása mellett döntesz, bármelyik fajtát is választod, tisztában kell lenned azzal, hogy a használat ideje alatt felborul szervezeted hormonháztartása.  
Így ciklusaid természetes rendszere is, mivel a fogamzásgátlókban található hormonok átveszik az irányítást a ciklus felett. Ezért fordulhat elő ugyanakkor az is, hogy olyan nőknél, akik menstruációja rendszertelen, a hormonális fogamzásgátlók használatától kezdve kiszámíthatóvá válik. De megeshet, hogy valaki hormontartalmú fogamzásgátló használata során is szokatlan vérzést tapasztal.

Menstruáció

A hatásmechanizmust tekintve a hormonok megakadályozzák a peteérést (ovulációt), és megváltoztatják a méhnyálkahártyát is. Viszont ezáltal a menstruáció sem természetes módon jelentkezik, hanem a hormonhiány miatt kezdődik el a vérzés.

Pecsételő vérzés

A tablettaszedő nők fele tapasztal a menstruációk között vérezgetést, főleg az első három hónapban, mivel a szervezetnek időre van szüksége az alkalmazkodáshoz. Azonban, ha napokig húzódó vérzés lép fel, akkor mindenképp fel kell keresni egy nőgyógyászt.

Az ilyen fajta vérzés oka, hogy a hormont tartalmazó fogamzásgátlóból nem jut el megfelelő mennyiségű hormon a méhnyálkahártyáig. Ilyenkor a méhnyálkahártya nem tud rendesen felépülni, ezért tapasztalható vérzés.

Tabletta szedése esetén vérzést okozhat más gyógyszerek szedése, mint például az antibiotikumok. Rendellenes vérzést lehet még tapasztalni esetleg kimaradt pirulák esetén, vagy ha a tabletta bevétele után hányás lép fel.

Kimaradó menstruációs ciklus

A havi vérzés esetleg akkor is kimaradhat, ha megfelelő módon alkalmazod az adott hormonális fogamzásgátlót. Ilyenkor is érdemes orvoshoz fordulni.

A tabletták mellékhatásaként súlyosabb esetekben szív-és érrendszeri problémák lépjenek fel. A hormonális fogamzásgátlók használatát nem javasolják szív-és érrendszeri betegségben szenvedő nőknél, illetve akiknél májprobléma áll fenn, esetleg vérnyomás-problémákkal vagy méh-, vagy emlőrákkal küzdenek. Ilyen esetekben érdemes áttanulmányozni a hormonmentes fogamzásgátlás lehetőségeit.

Ha májbetegségben szenvedsz, vagy ismersz valakit, aki életét ilyen probléma nehezíti, akkor ehhez kapcsolódóan ajánljuk, hogy olvasd el a Májbetegekért Alapítvány legújabb pályázati kiírását!

Minden esetben szakorvos általi vizsgálat adhat magyarázatot a vérzés okára, ezért ha bármilyen rendellenességet tapasztalsz, ne várj sokáig az időpontkéréssel!

Forrás: 1, 2, 3, 4

Kommentek
pingbacks / trackbacks

Hagyj egy üzenetet!