Rövid távú  vs  Hosszú távú hormonmentes fogamzásgátlás

Manapság már egyre többféle fogamzásgátlási módszer áll rendelkezésre, így a nők kiválaszthatják a nekik éppen megfelelőt az igényeik alapján. Vannak ugyebár hormonmentes módszerek, illetve léteznek egyféle vagy kétféle (kombinált) hormont tartalmazó fogamzásgátlók. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A nők fogamzásgátlóval kapcsolatos igényei pedig bizonyos időközönként, a különböző életszakaszokban (például szülés után) megváltozhatnak, így mindig más módszer válhat optimálissá.

Ebben a cikkünkben a hormonmentes fogamzásgátló módszerekre helyezzük a hangsúlyt, lássuk tehát, hogy milyen rövid távú (átmeneti) és milyen hosszú távú hormonmentes módszerek léteznek, illetve hogy milyen előnyeik és hátrányaik vannak!

Hormonmentes fogamzásgátló módszerek

Ideiglenes, átmeneti hormonmentes módszerek

Ezek a módszerek ahelyett, hogy szintetikus hormonokat használnának a szervezet működésének megváltoztatásához, egyszerűen megakadályozzák a spermiumok méhbe történő bejutását. Ilyen fogamzásgátló például az óvszer, a méhszájsapka illetve a pesszárium.

  • Óvszer – Az óvszer ugyebár férfiaknak szánt, latexből vagy egyéb hasonló gumis anyagból készült fogamzásgátló. Ez az egyetlen olyan módszer, ami megvéd a nemi úton terjedő betegségektől. Ezért lényegében minden fogamzásgátló módszer használata mellé ajánlott az óvszer, különösen friss kapcsolatokban. Előnye még továbbá, hogy nincs semmilyen mellékhatása (leszámítva az esetleges allergiás reakciót a latexre – de léteznek latex-mentes óvszerek is). Hátránya viszont, hogy ha nem alkalmazzuk teljesen megfelelően, akkor rendkívül megnő a teherbeesés kockázata.
  • Méhszájsapka – A méhszájsapka egy kisméretű, tengerész sapka formájú eszköz, ami a méhszájra tapad fel. Minden együttlét előtt fel kell helyezni, ez azonban – főleg a kezdőknek – nem annyira egyszerű, hiszen pontosan kell illeszkednie. Hatékonysága ugyebár a méhnyak és a hüvelyboltozat teljes átfedéséből ered, de a hüvelyfalak szabadon maradnak, tehát együttlét közben nem zavaró. A méhszájsapka főleg azoknak a nőknek ajánlott, akik még nem szültek. Hátrány, hogy mivel önmagában ez az eszköz nem elég hatékony, érdemes együtthasználni spermicid szerekkel.
  • Pesszárium – A pesszárium nagyon hasonló a méhszájsapkához, felhelyezve befedi a méhszájat, de kicsit nagyobb méretű és kupola formájú. Mindkét eszközből létezik különböző méret. A pesszáriumot is érdemes spermicid szerekkel együttesen használni a jobb hatékonyság érdekében.

Hormonmentes fogamzásgátló módszerek

Sem a méhszájsapka, sem a pesszárium nem tartalmaz tehát hormonokat, ebből következik, hogy nem befolyásolják a ciklust és egyéb mellékhatásaik sem nagyon vannak. Viszont a velük együtt használt spermicid készítmények általában tartalmaznak egy olyan összetevőt (nonoxynol-9), ami irritációt okozhat a hüvelyben. Az irritáció miatt pedig megnövekszik a nemi úton terjedő betegségek elkapásának kockázata, különösen a HIV-fertőzésé.

Továbbá a méhszájsapka és a pesszárium használata mellett nagyobb az esély a húgyuti fertőzésekre is, főleg, ha nem megfelelő a fogamzásgátló eszköz mérete. Amennyiben az eszköz kényelmetlen, vagy a hüvelyben fájdalmat, viszketést, vagy vizelés közben égő érzést tapasztal, mindenképpen keresse fel orvosát.

Hosszú távú hormonmentes módszerek

A hosszú távú, de visszafordítható fogamzásgátló módszerek körébe tartoznak például a méhen belüli eszközök, az implantátumok és az injeckiók. Bejegyzésünkben most csak a méhen belüli eszközökről (más néven IUD vagy spirál) lesz szó, ugyanis csak ezekből létezik hormonmentes verzió is.

Egy korábbi cikkünkben már részletesen kifejtettük, hogy mi is az az IUD, úgyhogy ha még egyáltalán nem hallottál róla, akkor olvasd el azt a cikkünket is ide kattintva.

Az IUD-k legnagyobb előnye abból származik, hogy a felhelyezés után lényegében teljesen el lehet felejteni a fogamzásgátlás gondolatát, ugyanis szinte egyáltalán nem kell vele foglalkozni akár 5 éven keresztül. Elegendő, ha félévente-évente megbizonyosodik róla a nőgyógyász, hogy minden rendben van vele. Ellenben például a fogamzásgátló tablettánál minden nap emlékezni kell rá, hogy bevegyük, illetve havi – 3 havi szinten receptért és patikába kell rohangálnunk, hogy kiválthassuk.

A hormonmentes IUD-k általában valamilyen fémből készülnek – réz, arany, ezüst – és a méhbe felhelyezve fejtik ki fogamzásgátló hatásukat. Vannak eszközök, melyek 3 évig hatékonyak, de vannak, melyek tovább. Az IUB™ Rézgyöngy például 5 évig használható, innovatív gömb formájának köszönhetően pedig sokkal jobban alkalmazkodik a méh formájához, így nem okoz irritációt sem.

Hormonmentes IUD

Nagyon sok nő egészségügyi okok miatt nem használhat hormont tartalmazó módszereket, és sokan egyszerűen csak szeretnék elkerülni a szintetikus hormonok által okozott mellékhatások tömkelegét. Természetesen egyik fogamzásgátló sem tökéletes, és az IUD-knak is vannak mellékhatásai. Ezek többsége azonban 3-6 hónap alatt (mialatt a méh hozzászokik az eszközhöz) teljesen megszűnik. Ilyen mellékhatás például: felhelyezés utáni görcsök, hátfájás, rendszertelen és/vagy erősebb menzesz, vérezgetés, folyás.

Reméljük hasznosnak találtad ezt a kis összefoglalót a rövid- és a hosszú távú hormonmentes fogamzásgátló módszerekről.

A teljes eredeti, angol nyelvű cikk IDE kattintva olvasható.

Hagyj egy üzenetet!