A méhen belüli fogamzásgátló eszköz a 20. század előtt ismeretlen fogalom volt.

Az ötlethez kötött első dokumentáció 1909-es datálású és Dr. Richard Richter nevéhez fűződik. Ő egy selyemhernyó bélből készített, méhbe helyezhető gyűrűt képzelt el és valósított meg.

Egy pár évvel később, az 1920-as évek közepén  Karl Prust és Ernest Graefenberg hasonló elképzelésen alapuló módszereket mutattak be. Prust szintén selyemhernyóhoz kapcsolódó megoldást javasolt egy merevítőszál kiegészítéssel és egy üveg gombbal, ami takarja a méhnyakat. Graefenberg egy ezüst drótra cserélte a Prust-féle merevítőszálat. Később a gyűrűt is ezüst borítással vonta be. Az ezüst azonban nem bizonyult hatásos módszernek, ezért Graefenberg egy különböző fémekből, többek között rézből készült „Német ezüst”-nek nevezett anyaggal helyettesített azt. Ennek köszönhetően a terhességi arány az eszközt használók körében 1.6%-ra csökkent és ennek köszönhetően a módszer elterjedt Nagy-Britanniában és a brit gyarmatokon.

IUD

A második világháború alatt a fogamzásgátlás fejlesztése lelassult. Németország és Japán egyenesen megtiltotta a háború alatt a fogamzásgátlás használatát.  

1949-ben azonban színre lépett Dr. Mary Haloton, aki folytatta a selyemhernyókhoz köthető fogamzásgátlók vizsgálatát és fejlesztését. Ő az ujja köré csavarta az eszközt és belenyomta egy zselatin kapszulába, amit aztán a méhébe helyezett, ahol a zselatin folyékonnyá vált és feloldódott. A módszert használók körében a terhességi arány csupán 1.1%-os volt.

A következő években különböző orvosi feljegyzések voltak az eszközök sikersségéről, azonban mivel az eltávolító drótok sokszor okoztak fertőzést, az eszközöket e nélkül helyezték fel a nőknek, ami megnehezítette az eltávolítását, illetve nem volt egyszerű megmondani, hogy az eszköz még a méhben van-e.

confused woman

1960-ban Dr. Lazar Margulies egy tekercs alakú, polietilénből készült, új típusú eszközt hozott létre. Ez a módszer megoldotta az eltávolíás kérdését, mert a tekercs alaknak köszönhetően az eszközt egyszerűbb volt kivenni a méhből.

1962-ben Dr. Jack Lippes bemutatta a saját fejlesztésű méhen belüli fogamzásgátló eszközét, ami később Lippes Loop néven vált ismertté. Ez egy egyszerű műanyag eszköz volt, amit különböző méretekben gyártottak. Hogy kinek milyen méretet javasoltak, azt annak függvényében tették, hogy a nő hányszor szült már. Az eszköz nem volt drága, a felhelyezése és eltvolítása pedig egyszerű volt, ezért hamar a legnépszerűbb méhen belüli fogamzásgátló eszköz lett. Egy pár éven belül mások is próbáltak hasonló eszközöket létrehozni, némelyik sikeresen használhatók voltak, míg másoknál komplikációk léptek fel.

1969 ismét egy fontos év volt az IUD-k történetében.

Annak hallatán, hogy egyes nőknél a méhen belüli eszköz vérzésekhez vezet, Dr Howard Tatum azon kezdett el dolgozni, hogy lecsökkentse ezen eszközök méretét, így hozva létre a T alakú fogamzásgátló eszközt, amely, bár a szervezet számára tolerálható volt, a használók terhességi rátája a maga 18%-val magasnak számított.

Ugyanebben az évben Dr. Jamie Zipper egy nyúlon kísérletezve fedezte fel, hogy ha az eszközt kiegészíti egy rézdróttal az egyik petevezetőben, akkor a rézdróttal elállott oldal hatékonyan védett a terhesség ellen, míg a másik oldalt nem.

Ez a felfedezés bizonyította, hogy a réz fontos szerepet játszik a fogamzásgátlásban.

Dr. Antonio Scommegne 1970-ben kidolgozott egy olyan T alakú eszközt, ami egy félig áteresztő kapszulában progeszteront tartalmazott.

1971-ben az A.H. Robins Company piacra dobott egy Dalkon Shield nevű IUD-t, amit 3 évvel később bevontak, mert az eltávolító szála rosszul volt megtervezve, ami kismedencei gyulladáshoz, majd meddőséghez is vezethetett. Az eset hallatán az IUD népszerűsége visszaesett, sok terméket bevontak a piacról, csak a Scommegne-féle T alakú maradt meg az az USA-ban.

1988-ban egy új IUD jelent meg, a Copper T 380A, ami effektívnek bizonyult.

A hatékony információáramlásnak és az egyre inkább egészségtudatos magatartásnak köszönhetően a nők ma már könnyen tájékozódhatnak a különböző fogamzásgátló módszerekről. Ennek köszönhetően pedig ma már nem rettennek el a nők a méhen belüli eszközöktől sem. A 21. századdal egyre több féle méhen belüli fogamzásgátló eszköz került piacra, amik már hatékonyan védenek a nem kívánt terhesség ellen. Ilyen többek között a Rézgyöngy hormonmentes méhen belüli fogamzásgátló eszköz is. 

IUB

Forrás link

Hagyj egy üzenetet!