Széles körben terjed a mítosz, miszerint a szoptatás fogamzásgátló hatással bír, így nem kell védekeznünk rögtön a szülés után. Ez viszont nem igaz, igenis gondoskodnunk kell róla, ha nem szeretnénk szülés után túl hamar teherbe esni. Cikkünkből megtudhatod, mi történik a hormonokkal szülés után és milyen lehetőségeid vannak a fogamzásgátlásra.

Mi történik a hormonokkal szülés után?

A szülés után teljesen megváltozik a hormontermelésünk, mivel a méhlepény távozik, mely a terhesség időszakában többféle hormont is termelt. A szülés után új korszak kezdődik: egy prolaktin nevű hormont kezdünk termelni, amely az anyatej termelődésében segít. Ennek a hormonnak a szintje nagyon magas a szoptatás első időszakában, később hónapok alatt visszacsökken a normális szintre. Addig viszont, amíg magas a szintje, a terhesség esélye is kevesebb. Fontos viszont megjegyezni, hogy a szoptatás nem minősül fogamzásgátlásnak! Akinek pedig nincs lehetősége a szoptatásra, annak a szülés után nagyon gyorsan visszacsökken a prolaktin értéke a normálisra.

család kisbabával

Szülés után: első 6 hét

A szülés utáni első 6 hét a regeneráció időszaka, ekkor húzódik vissza a méh az eredeti állapotába, gyógyulnak a medencefenéki izmok is. Ekkor nem ajánlott a szexuális együttlét, csak esetleg gumióvszer használatával. Más fogamzásgátló módszer nem javasolt ebben az időszakban annak érdekében, hogy a gyógyulás megfelelően menjen.

Szoptatás alatt fogamzásgátlás

Kezdjük is ott, hogy mi nem ajánlott. Mivel a hormonális fogamzásgátlókban található ösztrogén negatív hatással van az anyatej termelődésére, az ösztrogén tartalmű tablettákat nem ajánlják a nőgyógyászok ilyenkor. Hatásukra kevesebb és rosszabb minőségű tejet termel a női szervezet.

Sokan félnek attól, hogy a hormontartalmú készítmények rossz hatással vannak a babára szoptatáskor. Ezt viszont klinikailag nem bizonyított, nem ismert semmilyen negatív hatás a babákra nézve. Szerencsére a kismamák ma már bőven válogathatnak hormonális és hormonmentes fogamzásgátló eszközök közül.

kismama kisbabával

Hormonális fogamzásgátlás szoptatás alatt

Ha hormonális megoldást szeretnél, az alábbiak a legnépszerűbbek szülés után:

Csak progeszteron tartalmú tabletta

Mivel az ösztrogén negatív hatással van az anyatejre, kifejlesztettek olyan tablettát, mely cask progeszteront tartalmaz. Előnye, hogy szoptatás mellett is szedhető, egyszerű megoldás. Hátránya, hogy megszünteti a menstruációs ciklust, illetve nő vele az emlőrák esélye is.

Injekció

Lehetőség van 3 havonta hormonális injekció beadására is. Előnye, hogy nem tudod elfelejteni, mint a tablettát. Hátránya viszont a hormonok hatásában rejlik.

Implantátum

Az implantátum a felkarban, bőr alá helyezett rúd, ami onnan fejti ki fogamzásgátló hatását. Előnye, hogy 3 évig hat, nem kell fogyelni rá. Hátránya viszont a hormonok hatásában rejlik.

Hormonmentes fogamzásgátlás szoptatás alatt

Ha hormonmentes fogamzásgátláson gondolkozol, ismerd meg az alábbi lehetőségeket:

Óvszer

Az óvszer az egyik legelterjedtebb hormonmentes módszer. Előnye, hogy nem szükséges nőgyógyászati beavatkozás hozzá. Hátránya, hogy nem túl megbízható és sok párnak kényelmetlen.

Spermicidek

A spermicidek olyan krémek, tabletták, kúpok, melyeket az együttlét előtt kell alkalmazni, és nem engedik, hogy a spermium eljusson a petéig. Előnye, hogy nem szükséges nőgyógyászati beavatkozás hozzá. Hátránya, hogy nem túl megbízható és csak a megfelelő alkalmazással fejti ki a hatását.

Sterilizáció

A női sterilizáció egy végleges petefezeték lekötés, mely visszafordíthatatlan. Előnye, hogy onnantól már majdnem 100% a védelem, illetve nem kell törődnöd a fogamzásgátlással utána. Hátránya, hogy visszafordíthatatlan, onnantól már nem lehet gyermeked.

Hormonmentes spirál

A hormonmentes spirál egy méhen belüli eszköz, mely 5 éven keresztül fejti ki a hatását. Előnye, hogy az egyik legmegbízhatóbb módszer, hosszú távú, azonnal visszafordítható és kényelmes. Hátránya, hogy nőgyógyászati beavatkozás kell hozzá.

menstruáció és IUB

Ha érdekelnek a hormonmentes spirálok, tudj meg többet az IUB Rézgyöngyről vagy foglalj időpontot egyik szakértő nőgyógyászunkhoz!

Ha szülés után vagy, és szeretnél még többet megtudni a fogamzásgátló spirálokról a Te esetben, kattints ide korábbi cikkünkért!

Forrás:  1,2,3

Hagyj egy üzenetet!