IUD fogamzásgátló szülés után

Időzítés, mellékhatások, előnyök, hátrányok

A terhesség csodálatos dolog. A várandósság alatt azonban nagyon sok nő megfeledkezik egy rendkívül fontos dologról – hogy milyen fogamzásgátlót fog használni szülés után? Teljesen természetes, hogy a nők agya ilyenkor nem a fogamzásgátláson jár, hanem sokkal inkább gondolnak minden olyan tényezőre, ami a terhességgel és a baba érkezésével kapcsolatos. Viszont ha szülés után nem tervezel néhány hónapon belül újra teherbe esni, akkor előbb-utóbb érdemes elgondolkodni a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztásán.

Szülés után IUD fogamzásgátlás
Nem ér rá!

Sokan azt hiszik, hogy a fogamzásgátlás ráér a szülés utáni 6 hetes kontroll vizsgálat utánig. Viszont a nők nagy részének – azoknak is, akik szoptatnak – a szülést követő 45. nap környékén már van ovulációja. Ez pedig azt jelenti, hogy védekezés nélkül teherbe lehet esni. A jó hír viszont az, hogy létezik az IUD, vagyis a méhen belüli fogamzásgátló eszköz, mely egy igazán egyszerű és kényelmes fogamzásgátló módszer és bizonyos fajtáját akár szoptatás alatt is biztonsággal lehet használni. Lássuk tehát, hogy milyen IUD-t érdemes felhelyeztetni szülés után.

IUD felhelyeztetése szülés után

A méhen belüli eszközöket, vagy más néven „spirálokat” akár közvetlenül a szülés után 10 perccel is fel lehet helyeztetni. Ilyen esetben az eszköz kilökődésének az esélye valamivel nagyobb, mintha szülés után néhány héttel helyeznék fel, de még így is elég kicsi. Érthető módon sokan ódzkodnak még ennek a gondolatától is, hiszen éppen elég intenzív élmény egy gyermeket a világra hozni a méhből, nemhogy még utána rögtön fel is helyezzenek oda egy eszközt.

De valójában ennek is megvannak a maga előnyei, köztük az, hogy ilyenkor szinte egyáltalán nem fájdalmas a felhelyezés. Egy másik szuper előny, hogy a méhen belüli eszközökkel nem kell naponta foglalkozni, mint például a tablettával. Lássuk be, a szülés utáni feledékenység valós dolog, és ha nincs tervben rögtön még egy kisbaba, akkor bizony nem érdemes 1-1 szem tabletta bevételének elfelejtésével kockáztatni. Az IUD a felhelyezés után azonnal működik, akár 3-5 évig hatásos és csak félévente-évente kell vele kontrollra menni a nőgyógyászhoz.

Szülés után IUD fogamzásgátló
Hormonmentes IUD

A teljes mértékben hormonmentes IUD-k általában valamilyen fémből készülnek – réz, arany, ezüst. A szoptató anyáknak mindenképpen ilyen eszközt javasolt választaniuk, ugyanis ezek nem tartalmaznak ösztrogén hormonokat. Az ösztrogén hormonok befolyásolják, csökkentik az anyatej termelődését. Viszont egy réztartalmú IUD tökéletesen biztonságos a szoptatás ideje alatt is. Az IUB™ Rézgyöngy például 5 évig használható, innovatív gömb formájának köszönhetően pedig sokkal jobban alkalmazkodik a méh formájához, így nem okoz irritációt sem.

Hormont tartalmazó IUD

A hormonális IUD a méhben kis mennyiségű hormont bocsájt ki, ezáltal akadályozza meg a terhességet. Az ilyen eszközök előnye, hogy gyengébbé teszik a menstruációt és a görcsöket is. Bizonyos fajtájuk akár teljesen elnyomja a menstruációt. Hátránya ezeknek az eszközöknek viszont, hogy ha ösztrogén hormont is tartalmaznak, akkor nem ajánlottak a szoptatás alatt. A hormonok miatt sok egyéb kellemetlen mellékhatás is jelentkezhet a használatuk során:

  • hányinger
  • fejfájás
  • mellek érzékenysége
  • hangulatingadozás
  • hízás
  • problémás bőr
Bármilyen IUD-t is válassz, még egy nagyon fontos előnyük ezeknek az eszközöknek az, hogy bármikor eltávolíthatók, és az eltávolítás után a termékenység lényegében azonnal helyreáll. Tehát ha időközben úgy döntötök, hogy készen álltok még egy gyermekre, akkor nem kell hónapokat várni, míg visszaáll a fogamzóképesség.

Szülés után IUD fogamzásgátlás

A teljes eredeti cikk angol nyelven IDE kattintva érhető el.

Hagyj egy üzenetet!