Az allergia szó két görög kifejezés – allos-ergos –  összeolvadásából ered, melynek jelentése megváltozott történés. Az allergiás reakció kialakulása általában valamilyen külső tényezőre vezethető vissza, mely túlérzékenységet eredményez. Az allergiától szenvedők száma minden korosztályban folyamatosan növekedik, így nem túlzás azt állítani, hogy korunk egyik népbetegségéről beszélünk. Több fajtája létezik; többek között ételek, növények és vegyi anyagok is okozhatnak kellemetlen tüneteket. Vajon létezik olyan, hogy valaki a fogamzásgátló módszerére allergiás?

 

Gumióvszer – latex allergia

Az óvszer esetén a latexallergia merülhet fel, mely nőkre és férfiakra egyaránt jellemző lehet. A latexallergia elsődleges tünete az óvszerhasználat után fellépő égő, viszkető érzés az érintett bőrfelületen, emellett bőrpír és kiütések is előfordulhatnak. Amennyiben latex érzékenységre gyanakszol, fontos, hogy keress valamilyen alternatív megoldást, például latex mentes óvszert. Ezt a típusú allergiát bőrteszttel, vérvizsgálattal, bizonyos esetekben túlérzékenység patch segítségével lehet kimutatni.  A latexallergiával kapcsolatban fontos még megemlíteni a lehetséges keresztallergiákat is. A keresztreakciót kiváltó allergének a következők: dinnye, zeller, körte, barack, cseresznye, füge, szőlő, banán, mogyoró, avokadó, papaya, ananász, kiwi, burgonya, paradicsom.

Allergia és gumióvszerFogamzásgátló tabletta 

A szervezetünkbe bevitt anyagok esetén fokozott óvatosságra van szükség, hiszen az allergia egyik fajtája a gyógyszerek szedésével kapcsolatos. A fogamzásgátlóknál ritka az olyan eset, amikor a gyógyszer valamelyik aktív hatóanyagával szemben alakul ki allergia, sokkal inkább a gyógyszerben jelenlévő segédanyagok lehetnek felelősek kellemetlen tünetek előidézéséért. Előfordulhat például, hogy a tablettához szinezőanyagot adtak hozzá, melyre érzékenyen reagálhat szervezetünk. Fontos, hogy ha a tabletta szedése mellett bármilyen mellékhatást tapasztalsz, konzultálj orvosoddal!

Allergia és fogamzásgátlásMéhen belüli fogamzásgátlók

A méhen belüli fogamzásgátlók réztartalma okán merülhet fel az allergia kérdése.  Egy korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk az IUBTM Rézgyöngy méhen belüli fogamzásgátló eszköz és a fémallergia kapcsolatáról. A cikkből is kiderül, hogy a Rézgyöngyben található minimális mennyiségű orvosi tisztaságú réz nem allergizál. Amenniyben azonban valaki Wilson-kórban szenved, semmilyen réztartalmú fogamzásgátlót nem használhat, az ő szervezete ugyanis nem tudja kezelni a rezet.

Allergia esetén Rézgyöngy fogamzásgátló használataForrások: 1., 2., 3.

  • Brigitta
    Válasz

    Üdvözlöm érdeklődnék hogy fém allergiám van csak orvosi fémet bírok így a kérdésem az lenne hogy így is lehet használnom rézgyöngyöt.? Vagy maradjak a spirálnál? Választ előre is köszönöm

    • Sarolta Hamberger
      Válasz

      Kedves Brigitta! A réz alapvetően nem allergizál, így elméletben használhatod, de azért érdeklődj orvosodnál is.

Hagyj egy üzenetet!