IUB™ Rézgyöngy használata fémallergia esetén

Az IUB™ Rézgyöngy egy olyan hormonmentes méhen belüli fogamzásgátló eszköz, mely mintegy 5 évig hatékony. Ugyanúgy, mint a többi méhen belül eszköz, lokálisan gátolja meg a terhességet. A fokozatosan kibocsátott rézionok megbénítják a spermiumok mozgását, ezáltal meggátolva a megtermékenyülést. Miután a Rézgyöngy fogamzásgátló hatása a rézből származik, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy fémallergia esetén lehet-e használni? A rövid válaszunk, hogy IGEN, lehet! Cikkünkben részletesen körüljárjuk a témát, úgyhogy csak olvass tovább!

Miből is tevődik össze az IUB™ Rézgyöngy?

A Rézgyöngy egy speciális formaemlékező ötvözetet (úgynevezett nitinolt) tartalmaz, amelyet az orvoslás már régóta alkalmaz töretlen sikerrel, például implantátumokban, protézisekben. A speciális hipoallergén fém, amire a 17 rézgyöngy fel van fűzve ráadásul még egy polimer réteggel is be van vonva a maximális biztonság érdekében.

A réz gyöngyök orvosi tisztaságú rézből készülnek, így azok sem allergizálnak. Ugyanolyan réznek számítanak, mely természetes módon kering minden ember szervezetében. Bár sokak számára meglepő lehet, de igen, az ember szervezetében alapból is van réz. A réz a nyomelemek közé tartozik és a jelenléte nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működjön.

Fémallergia esetén réztartamú méhen belüli fogamzásgátló eszköz használata

Réz allergia

Fontos tény, hogy a tiszta réz nem allergizál. Többnyire csupán a bizsukban található különböző, nem nagy tisztaságú fémötvözetek szoktak a bőrön allergiás reakciót kiváltani. Kevesen tudják, de az arany ékszerek is rézzel vannak ötvözve, tehát ha arany ékszert tud valaki hordani, akkor a rézre biztosan nem érzékeny. Az arany ékszerek esetén a karát azt mutatja meg, hogy mekkora a réztartalma az ötvözetnek – minél magasabb a karát, annál kevesebb benne a réz. Aggodalomra tehát semmi ok, a Rézgyöngyben található minimális mennyiségű (300 mg) orvosi tisztaságú réz nem allergizál!

Nikkel allergia

Magyarországon a lakosság harmada szenved nikkel allergiától, legnagyobb arányban egyébként a nők. A nikkel allergia általában bőrtüneteket, a bőr kipirosodását okozza. Továbbá a nikkelnél gyakran megfigyelhető keresztallergia például a rézzel.

A Rézgyöngy esetében viszont sem a réztől, sem a nikkeltől nem kell tartani. A Rézgyöngyben található hipoallergén nitinol ötvözet ugyan tartalmaz nikkelt, de vegyület formájában, tehát ebből nikkel nem tud kiszabadulni. Ráadásul a rézgyöngy esetében a nitinol részek még egy polimer bevonattal is el vannak látva, tehát ez biztosan nem tud a szövetekkel érintkezni.

Wilson-kór

A Rézgyöngyöt – és semmilyen más réztartalmú fogamzásgátló eszközt – nem használhatja viszont az, aki Wilson-betegségben szenved. A Wilson-kórban szenvedők szervezete nem kezeli megfelelően a rezet – a betegségtől olyan mennyiségben halmozódik fel a szervezetben a réz, ami akár már életveszélyessé válhat. Ezen a linken találhatod meg, hogy a Wilson-betegségben szenvedőkön kívül kinek nem ajánlott a Rézgyöngy.

Rézgyöngy használata fémallergia esetén

Ne aggódj tehát, ha a fémallergia valamelyik típusa jelentkezik nálad – bátran használhatod az IUB™ Rézgyöngyöt! Több fémallergiás hölgy használja már a Rézgyöngyöt, mind pozitív tapaszalattal. Természetesen minden esetben azt javasoljuk, hogy konzultálj az általad választott fogamzásgátlóról a nőgyógyászoddal, hiszen minden ember esete egyedi.

 

Hagyj egy üzenetet!