A World Contraception Day, azaz a Fogamzásgátlás Világnapja 2007-ben jött létre, abból a célból, hogy segítse a fiatalok fogamzásgátlással kapcsolatos tájékozódását és a nem kívánt terhességek elkerülését. A mozgalom 10. évfordulója alkalmából készített kutatás érdekes statisztikai adatokat tartalmaz a fogamzásgátlás és a szexualitás témájában.

A Világnapról

A Fogamzásgátlás Világnapja hivatalosan minden év szeptember 26-án kerül megrendezésre. Ezen a napon közel 70 ország aktivistái rendeznek különböző programokat, melyek elsődleges célja, hogy  minden gyermek akkor szülessen meg, amikor szülei készen állnak a gyermekvállalásra. Ennek érdekében arra törekednek, hogy minél részletesebben felvilágosítsák a fiatalabb generációt.

fiatalok és fogamzásgátlásAz internet fontosága

A megkérdezett fiatalok 83%-a először az internethez fordul, ha válaszokat keres fogamzásgátlás témában. Emiatt kifejezetten fontos, hogy a hozzáértők könnyen elérhető és megbízható forrásokkal segítsék az információszerzést, legyen szó akármilyen a szexualitással és fogamzásgátlással kapcsolatos témáról.

fiatalok és az internetFogamzásgátlás = tabutéma?

A megkérdezettek 90,3%-a úgy nyilatkozott, hogy szeretnék, ha a szex és a fogamzásgátlás kevésbé számítana tabutémának. Ez esetben nem elsősorban a partnerükkel történő kommunikációra gondolnak, sokkal inkább a hálószobán kívüli helyzetre; úgy érzik, hogy nem tudnak elég nyíltan beszélni a témáról és kínosnak érzik azokat a szituációkat, amikor szexualitással kapcsolatos kérdések merülnek fel.

fiatalok és fogamzásgátlásMilyen forrásnak köszönhetik a fiatalok jelenlegi tudásukat?

A válaszadók 22%-a nyilatkozott úgy, hogy a szexualitással kapcsolatos tudását pornográf tartalmakból szerezte. Ez a szám nagyobb, mint azoké, akik orvosuktól tájékozódtak. Emellett 76%-uk gondolja úgy, hogy jobb lenne, ha a szórakoztató média reálisabban, valósághűbben jelenítené meg a szexuális tartalmakat.

A fiatalok nem ismerik az összes fogamzásgátlási módszert

Habár napjainkban már számos különböző fogamzásgátlási módszer létezik, a fiatalok többsége a legtöbbről nem is tud. A válaszadók nagyrésze ismeri a fogamzásgátló tablettát és az óvszert, de a réztartalmú IUD-kről, mint amilyen az IUBTM Rézgyöngy például a válaszadók 42,5%-a nem is hallott még. Fontos lenne megismertetni a fiatalokkal az összes módszert, hogy könnyebben kiválaszthassák a számukra leginkább megfelelőt. Korábbi cikkünkben részletesen kifejtjük a hormonális fogamzásgátlók egyik hátrányát.

Forrás: 1.

Hagyj egy üzenetet!