Hogyan csökken a szenvedély a hormonális fogamzásgátlás hatására?

A fogamzásgátlás rendkívül fontos kérdés minden nő életében. A különböző módszerek mérlegelése során rengeteg szempontot figyelembe kell venni. A hormonális fogamzásgátló módszereknek különösen sok mellékhatása jelentkezhet, hiszen mesterséges hormonokat juttatnak be a szervezetbe. Sajnos ezen mellékhatások egyike – igazságtalan módon – a lecsökkent libidó, vagyis szexuális vágy lehet. De vajon miért és hogyan fordul elő, hogy a hormonális fogamzásgátló hatására csökken a libidó? Az Integrative Medical Group of Irvine alapítója és vezetője, Dr. Felice Gersh elmondta véleményét és több érdekességet is megosztott a téma kapcsán.

Hormonális fogamzásgátló tabletták

libidó

Dr. Gersh szerint ténylegesen igaz, hogy a hormonális fogamzásgátló miatt csökkenhet a libidó. A tabletták növelik a globulin termelődését, ami csökkenti a nők szexuális ingerek iránti érzékenységét. „A születésszabályozó tabletták hatására a máj emelkedett mennyiségű szexhormon-kötő fehérjét kezd el termelni, ami megköti a szabadon áramló tesztoszteront. Az alacsonyabb tesztoszteron-szint pedig csökkenti a libidót és a csikló érzékenységét is.” Ezen túlmenően, a tablettában levő szintetikus hormonok a hüvelyhám megváltozásához, a nyálkahártya megvastagodásához is vezethetnek. Emiatt csökken a hüvelyfalon átfolyó folyadék mennyisége – ez hüvelyszárazságot és kellemetlen érzést okoz szexuális együttlét közben.

Hormonális IUD módszerek

Természetesen mindegyik fogamzásgátló módszer kicsit másképp működik. A hormonális méhen belüli fogamzásgátló eszközök (Intra Uterine Device – IUD) is valószínüleg csökkenthetik a nemi vágyat, de az ezzel kapcsolatos eredmények nem olyan egyértelműek, mint a tabletta esetében. „Az IUD-k nem rendelkeznek azokkal az ösztrogén-utánzó hormonokkal, mint a tabletták, ezért nem indítják be a máj tesztoszteron megkötő globulin termelését” mondja Dr. Gersh. Ehelyett az IUD-k legtöbbször egyfajta progeszteront – úgynevezett levonorgesztrelt – tartalmaznak, amik több androgén tulajdonsággal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy nem csökkentik a tesztoszteron-szintet.

libidó hormonális fogamzásgátlás

De akkor az IUD-k mégis hogyan befolyásolják a libidót? Dr. Gersh érdekes magyarázatot adott erre a kérdésre. „Fogamzásgátló módszerek használata nélkül a nők havonta egyszer ovulálnak, és bizony ebben az időszakban a legerősebb a szexuális vágyuk. A hormonális IUD-k a használat első évében viszont elnyomják az ovulációt, ovuláció nélkül pedig nem erősödik a libidó.”

Hormonmentes módszerek

Dr. Gerish véleménye szerint természetesen a hormonmentes módszerek is befolyásolják némileg a nők testét és szervezetét, csak másképpen. A réztartalmú IUD-t, az óvszert és a ritmus-módszert véli olyannak, ami nem befolyásolja a szexuális vágyat, de az orvos mindhárom esetében figyelmeztet valamire.

fogamzasgatlo csokkenti a libidot   fogamzasgatlo csokkenti a libidot   libidó fogamzáságtlás

  • A ritmus-módszer (más néven naptármódszer) nem megfelelő abban az esetben, ha rendszertelen a menzeszed, ráadásul bizonyos szakértők szerint ez a módszer már elavult és nem megbízható.
  • Az óvszer ugyan nagyszerű fogamzásgátló módszer olyan szempontból, hogy nem befolyásolja a libidót, viszont csupán 85%-os védelmet nyújt.
  • Rézgyöngy IUB hormonmentes fogamzásgátló libidóA réztartalmú IUD teljesen hormonmentes, tehát az sem befolyásolja a nemi vágyat. Éppen ezért az IUB™ Rézgyöngy megfelelő megoldás lehet számodra. Apró méretéből és innovatív gömbformájából adódóan nincsenek éles végei, ezért nem irritálja a méhnyálkahártyát és nem sérti fel a méh falát sem.

 

 

A teljes cikket, eredeti nyelven erre a linkre kattintva olvashatod el.

Hagyj egy üzenetet!