Mennyi idő után kezdenek el hatni a különböző fogamzásgátlók?

Ma a nők szerencsére már számos fogamzásgátló módszer közül választhatják ki a számukra legmegfelelőbbet. Mindegyik módszer különbözik valamelyest, például abban is, hogy mennyi idő után kezdenek el hatni. És az csak természetes, hogy a nők számára fontos kérdés, hogy mégis mennyit kell várni ahhoz, hogy a fogamzásgátló megfelelően hasson és védjen a nem kívánt terhességtől. Ebben a cikkünkben ezért összeszedtük, hogy a különböző fogamzásgátlók mennyi idő után lesznek hatásosak, hogy az együttléteket megfelelően tudjátok tervezni!

Orális fogamzásgátlók

Kombinált tabletta

Ha a kombinált tablettát a menstruáció első napján kezded el szedni, akkor azonnal hatni kezd. Amennyiben viszont nem kezded el rögtön szedni a menstruációd legelején, akkor 7 napot szükséges várni a biztonságos együttléthez, vagy addig mindenképpen védekezzetek más módszerrel.

Csak progeszteront tartalmazó tabletta

A csak progeszteront tartalmazó tablettát más néven mini tablettának is szokták nevezni. Az elkezdése után 2 napra van szükség, hogy hatni kezdjen. Az összes típusú fogamzásgátló tabletta esetében nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg minden nap megfelelő időben bevenni őket, hiszen ha 1-1 szem kimarad, akkor a terhesség kockázata megnő.

Mikor kezdenek el hatni a fogamzásgátlók?

Méhen belüli fogamzásgátló eszközök (IUD)

Réz IUD

A réztartalmú IUD-k a felhelyezés után azonnal hatnak! Általában a nőgyógyászok azt kérik, hogy a menstruáció ideje alatt történjen meg a felhelyezés, de ennek csak az az oka, hogy így kíméletesebb a felhelyezés. A lényeg, hogy akármikor is helyezzék fel, a felhelyezés pillanatától kezdve a réz IUD már ki is fejti a hatását. Ennek köszönhetően tehát nem szükséges más módszert is használni együttesen, kivéve természetesen óvszert, hiszen az az egyetlen módszer, ami véd a nemi úton terjedő betegségektől!

Hormonos IUD

A réz IUD-hoz hasonlóan a nőgyógyászok általában a hormont tartalmazó IUD-k felhelyezését is a menstruációhoz időzítik. A hormonos IUD esetében viszont a hatásosságnak is köze van ehhez. Ha a ciklus első 7 napjában megtörténik a felhelyezés, akkor a hormonos IUD azonnal elkezd hatni. Viszont ha a ciklus fennmaradó részében helyezik csak fel, akkor legalább 7 napig szükséges egyéb módszerrel is védekezni.

Mikor kezdenek el hatni a fogamzásgátlók?

Fogamzásgátló implantátum

Az implantátum azonnal elkezd hatni, ha a ciklus első 5 napjában ültetik be. Ha viszont később, akkor sajnos nem fejti ki azonnal a hatását, és legalább 7 napig szükséges egyéb módszert használni az együttlétek során.

Fogamzásgátló injekció

Ha az első fogamzásgátló injekciót a menstruáció első 5 napján belül adják be, akkor 1 napon belül már biztonságosnak számít. Amennyiben nem abban a periódusban kapod meg az első szurit, akkor legalább 7 napot kell várni. Az injekcióval kapcsolatban fontos, hogy 12 hetente ismételni kell, és ha esetleg néhány nappal vagy héttel később adják be a soron következőt, akkor bizony szükséges pár napig párhuzamosan egyéb módszerrel is védekezni.

Fogamzásgátló tapasz

A fogamzásgátló tapasz esetében 7 napig kell várni, míg elkezd hatni.

Hüvelygyűrű

Mikor kezdenek el hatni a fogamzásgátlók?

Amennyiben a hüvelygyűrűt a menstruáció legelső napján teszed fel, akkor azonnal hat. Ha bármikor máskor történik a felhelyezés, akkor sajnos 7 napig kell várni a maximális biztonságért. Fontos kiemelnünk újra, hogy óvszer használata minden egyéb fogamzásgátló módszer mellé ajánlott, a nemi úton terjedő betegségek kivédése érdekében!

 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad ezt az összefoglalót. Mint látható, a fogamzásgátlók közül alapvetően a réz IUD az, ami azonnal hat, akármikor is kezdjük el használni. Magyarországon az IUB™ Rézgyöngy az egyik leghatékonyabb ilyen méhen belüli eszköz. Ebben a cikkben elolvashatjátok, hogy miért jobb a tablettánál, ebben pedig az egyik Rézgyöngyöt használó hölgy tapasztalatairól olvashattok.

Forrás: Healthline

  • Farkas Eszter
    Válasz

    Sziasztok! 2 hete helyezték fel a rézgyöngyöt,ami pár perc alatt lezajlott és csak minimális kellemetlen érzéssel járt. Semmi fajta kellemetlen dolgot nem észleltem csak annyi,hogy egy kicsit bővebb lett a folyásom és áttetszőbb. Úgy gondolom,ez is visszarendeződik hamarosan. Szex közben én nem érzek belőle semmit,párom bizonyos pozíciókban kicsit érzi a szál végét. Most olvastam a réz élettani hatásairól,ami csak még inkább megerősítette bennem,hogy jól döntöttem. Ami miatt egy kicsit izgultam,hogy vajon kifejti-e egyből a hatását (ezt nem.olvastam el.a tájékoztatóban), megnyugodtam,hogy igen. Még át kell állnom agyban,hogy már nem kell figyelni szex közben semmire….csak,hogy a gyerekek fel ne ébredjenek 😀 Későbbi tapasztalataimat is leírom majd és addig is terjesztem,hogy már ilyen is létezik,mert sokan nem is hallottak még a rézgyöngyről.

  • Petró Ildikó
    Válasz

    Érdekelne hogy 16 évesnek lehet e a fogamzásgátló inekciot adni?

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Ildikó!

      Nehéz kérdés, szakértőnk szerint nem javallott ilyen mennyiségű hormonnal terhelni (bárkinek) különösen nem egy fiatalkorúnak a szervezetét.
      Ha bővebb választ szeretne, kérjük írjo nekünk és szakértőnk válaszol személyesen: info@adexilis.com

      Köszönettel,

      A Rézgyöngy csapata

  • Rácz Zsuzsanna
    Válasz

    Szeretném megkérdezni hogy ha 5 napja szedem a Triregol fogamzasgatlot kell e még mellette vedekeznem?

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Zsuzsanna!

      A betegtájékoztatóban megtalál minden ezzel kapcsolatos információt.

      Üdvözlettel,
      a Rézgyöngy csapata

Hagyj egy üzenetet!