Új lehetőségek a férfi fogamzásgátlás területén

A fogamzásgátlás szinte kizárólag a nők felelőssége volt egészen a vazektómia és az óvszer megjelenéséig. A hölgyek dolga volt tehát, hogy gondoskodjanak a védekezésről és elkerüljék a nem kívánt terhességeket. Míg a nők számára mára már végtelen a fogamzásgátlási lehetőségek tárháza, addig a férfi fogamzásgátlás erősen lekorlátozódott az imént említett két módszerre. Az elmúlt évtizedekben már több kifejezetten férfiaknak szóló termékkel kísérleteztek, de eddig egyik sem bizonyult sikeresnek. Most viszont úgy tűnik, van remény és néhány év múlva talán már több férfiaknak való fogamzásgátló lesz a piacon. Lássuk, mik lehetnek ezek!

Miért ekkora kihívás a férfiaknak való fogamzásgátló kifejlesztése?

A férfi fogamzásgátlás nem azért jelent akkora kihívást, mert egyszerűen nem lehetséges. Viszont nem egyszerű. A gondot eddig a biztonság, a visszafordíthatóság és a potenciálisan jelentkező mellékhatások jelentették. Az egyik legnehezebb feladatot a spermiumszám visszaszorítása jelenti. Míg a nőknél havonta csak 1-2 petesejt termelődik, addig a férfiak napi több százmillió spermiumot produkálnak. A magömlés során pedig körülbelül 250 millió spermium szabadul ki. Ezt a problémát nagyon nehéz úgy megoldani, hogy közben ne rontsák a férfiak egészségét és későbbi termékenységét. Hiszen nagyon fontos, hogy ha egy pár időközben úgy dönt, hogy családot alapít, akkor ne merüljön fel termékenységi probléma a korábban használt fogamzásgátló miatt.

Jelenleg több kifejezetten férfiaknak szánt fogamzásgátló terméket tesztelnek, melyek közül néhány valószínűleg pár év múlva már megvásárolható lesz. A cikkünkben férfi fogamzásgátló tablettát és gélt mutatunk be.

Férfi fogamzásgátlás terén levő új lehetőségek

Fogamzásgátló tabletta

A nők körében a legnépszerűbb fogamzásgátló módszer egyértelműen a tabletta, de pár év múlva talán már szedhetnek tablettát helyettük a férfiak is. Ezzel a férfiaknak szánt tablettával az a cél, hogy számukra is elérhető legyen egy olyan lehetőség, amely visszfordítható (hiszen a vazektómia nem az), és amely biztonságos (hiszen az óvszer hibaaránya akár 18% is lehet). A napi egyszer szedett tabletta a férfi nemi hormonokra, köztük a tesztoszteronra van hatással. Ezeknek a hormonoknak a szintjét csökkenti le olyan mennyiségre, ami már elegendő ahhoz, hogy elnyomja a spermiumok termelődését.

A korai kísérletek során a kutatók úgy találták, hogy a tablettát szedők koleszterin szintje kissé megnőtt. Emellett a férfiak 0,5-1,5 kg-os súlynövekedést is tapasztaltak. Ezeket a mellékhatásokat tehát még ki kell küszöbölni valahogy, de lényegében minden más tekintetben hatásosnak és biztonságosnak bizonyult. Ha sikerül is végre a piacra dobni a férfiaknak szánt fogamzásgátló tablettát, egy fontos kérdés azért marad: vajon a férfiak hajlandóak lesznek-e bevenni?

Férfi fogamzásgátlás terén felmerülő lehetőségek, tabletta

Fogamzásgátló gél

A másik ígéretes tesztelés alatt álló termék a férfi fogamzásgátlás kapcsán egy NES/T nevű gél. Ez tesztoszteront és egy progesztin vegyületet, úgynevezett szegeszteron acetátot tartalmaz. A férfiaknak a hátukra és a vállukra kell kenniük napi egyszer, hogy a bőrön keresztül beszívódjon. A progesztin megakadályozza a tesztoszteron termelését, és ezáltal teljesen vagy majdnem teljesen lecsökken a spermiumtermelődés is. A gélben viszont van még helyettesítő tesztoszteron, ami segít fenntartani a normális nemi vágyat és az egyéb funkciókat, melyek a vérben megtalálható megfelelő tesztoszteronszinttől függnek.

Férfi fogamzásgátlás - fogamzásgátló gél

A fogamzásgátló gél már több tesztelési fázison átment. 2012-ben például a kutatásba bevont alanyok 90%-ánál sikeresen lecsökkentette a spermiumok termelődését, mindezt csak kevés mellékhatás kíséretében. Most újabb tesztek kezdődnek, és ha azok is sikeresnek bizonyulnak, akkor talán néhány éven belül piacra kerül a termék.

 

A következő évtizedben tehát remélhetőleg a férfi fogamzásgátlási lehetőségek is kibővülnek. Hiszen a férfiaknak – ugyanúgy, mint a nőknek – is több választási lehetőség jár. A férfi fogamzásgátlás kibővülése a nőknek is kedvezne. Ha a fogamzásgátlás iránt érdeklődő férfiak csupán 10%-a ténylegesen is használna valamilyen módszert, akkor a nem kívánt terhességek száma akár 5%-kal is csökkenhetne az Egyesült Államokban, Nigériában pedig 38%-kal.

Hagyj egy üzenetet!