A fogamzásgátló módszerek használatának trendjei világszerte

A civilizáció kezdete óta az emberek használnak valamilyen fogamzásgátló eszközt, hogy elkerüljék a nem kívánt terhességet. A megfelelő módszerhez való hozzáférés kulcsfontosságú a női egészség és függetlenség szempontjából. A családtervezés hozzájárulhat a női egészség megőrzéséhez, az egészségesebb terhességhez, csökkenti a vetélések és az abortuszok, valamint a csecsemőkori halálozások számát. Több nemzetközi kutatás rámutatott, hogy a fogamzásgátlás és a különböző fogamzásgátló módszerek a nőket legjobban foglalkoztató téma a női egészség témakörében.

Tudatos fogamzásgátlás

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1994-ig visszamenő felméréséből kiderült, hogy a világ átlagosan 8,3%-kal lett tudatosabb a fogamzásgátlás tekintetében ezen idő alatt. A legdrámaibb növekedés Afrikában volt mérhető; 56,1%, ugyanakkor továbbra is e kontinens az utolsó a születésszabályozás tekintetében. Óceánia és Észak-Amerika kivételével minden földrészen megfigyelhető a növekedés. Ugyanakkor még mindig Észak-Amerikában a legmagasabb a tudatos fogamzásgátlás aránya a világon, csaknem 75%.

különböző fogamzásgátló módszerek

Ma már mindenki megtalálhatja egyénre szabottan a megfelelő fogamzásgátlási módszert. Nemzetközi szinten viszont kimutatható, hogy a nőknek sokszor mégis hiányosak az ismereteik az elérhető fogamzásgátló módszerek kapcsán. A magyar nők esetében a tájékozottsági arány jobb ugyan, de tény, hogy kevésbé használják az új módszereket.

A születésszabályozási módszereket több tengely mentén oszthatjuk fel. Például időbeli hatékonyságuk alapján lehet egy fogamzásgátlási módszer hosszútávú, azaz egyszeri beavatkozással évekig (3-5 év) hatékony módszer. Ilyen például a hormonális implantátum, valamint a hormonális és hormonmentes méhen belüli eszközök (rövidítésük IUD=intrauterin devices). Illetve a fogamzásgátló módszerek lehetnek rövid távúak, azaz egyszeri használatúak, vagy 1-3 havi ciklusúak (óvszer, hormonális tabletta, hüvelygyűrű, fogamzásgátló injekció). A másik szempont, mely alapján csoportosíthatjuk a fogamzásgátlási módszereket a fentieken felül, az úgynevezett hagyományos módszerek. Ilyen a naptár módszer és a megszakításos közösülés, melyek megbízhatósága erősen megkérdőjelezhető. Végül pedig léteznek a végleges fogamzásgátló módszerek. Ez pedig a férfi- (vazektómia, az ondóvezeték végleges elkötése), vagy a női sterilizáció, mely a petevezetékek végleges elkötését jelenti.

Nemzetközi trendek a fogamzásgátló módszerek kapcsán

Európában és Afrikában a rövid távú módszerek a legnépszerűbbek, míg a hosszútávú és végleges megoldásokat főként Észak-Amerikában és Ázsiában választják. A fogamzásgátló tabletta a legkedveltebb Nyugat-Európában, Dél-Amerikában, Ausztráliában és néhány afrikai országban. Az óvszer az elsődleges választás az oroszoknál és Kelet-Európában. A női művi meddővé tétel Észak- és Dél-Amerikában a leggyakoribb. Ha a költségmentes módszereket nézzük, Afrikában még mindig elsődleges választás a naptár módszer. Megdöbbentő, hogy a megszakításos közösülés még mindig sok országban dominál Dél-Európában és Ázsiában. A többi kontinenssel összehasonlítva talán meglepő, de Európában a legmagasabb a megszakításos közösülést választók aránya. A párok 7.8%-a választja még mindig ezt a legkevésbé megbízható módszert.

Érdekes tény, hogy a női művi meddővététel uralkodóbb, mint a férfi sterilizáció. Holott tanulmányok kimutatták, hogy a férfi vazektómia műtéti sikeressége 30-szor hatékonyabb. Illetve 20-szor kevésbé adódnak utólagos komplikációk ebben az esetben, mint a női sterilizációs eljárásoknál. Az országokat a leghatékonyabb fogamzásgátlási módszer választásának szempontjából rangsorolva Kína és az Egyesült Királyság az elsők, míg Franciaország az utolsó. A legkevésbé hatékony módszert választók szempontjából Albánia és Szerbia vezeti a listát Európai szinten ugyanis itt a legmagasabb a terhességmegszakítások száma.

Hogyan alakul a helyzet itthon?

Magyarországon az első fogamzásgátló eszközöket ajánló hirdetések a 19. sz. végén jelentek meg. Halhólyagot és gumit reklámoztak, bár az áruk miatt a közemberek számára elérhetetlenek voltak.  Ekkor a nők körülbelül 10%-a élt  a módszerrel. Majd 70 évvel később 1958-ban a helyzet továbbra sem sokat változott, a magyar nők 47%-a hagyományos vagy nem túl hatékony módszert alkalmazott. A fogamzásgátlási módszerek közül a vezető ekkoriban a megszakításos közösülés volt (31%).  Majd 35 évvel később, 1993-ban a fogamzásgátló tabletta vette át a vezető helyet (52%).

A KSH felmérése szerint itthon a fiatalabb, 20-24 éves korosztályban többen védekeznek, míg a 40-45 éves korosztályban már minden negyedik nőről elmondható,hogy nem használ semmilyen fogamzásgátlási módszert. 2009-ben az elsődleges védekezési módszer az óvszer (36.8%) és a fogamzásgátló tabletta (30.5%) volt, de még mindig sokan választották a természetes módszereket (13.4%). A fogamzásgátló tabletta leginkább a fiatalabb korosztályban népszerű, a 45-50 éves korosztály 1/3-a méhen belüli eszközzel, spirállal védekezik.

fogamzásgátló módszerek intim együttlétek

A fogamzásgátlás és az iskolai végzettség kapcsolata

A felmérésből kiderült továbbá, hogy a magasabb iskolai végzettség és a házasságban élés is pozitív hatással van a tudatos családtervezésre. Az oktatásnak komoly szerepe van a fogamzásgátló módszerek közötti választásban. A 8. osztályt vagy kevesebbet végzettek hagyatkoznak legmagasabb arányban a természetes módszerekre (mint a megszakításos közösülés és a naptár módszer). Ez minden ötödik megkérdezettre volt jellemző, azaz ezen populáció 20%-ára. Különösen fontos felhívni a figyelmet, hogy az abortuszon átesett nők 3/4-e (!!) természetes módszerrel, azaz megszakításos közösüléssel és/vagy naptármódszerrel védekezett.

A legfrissebb, Millward Brown által készített kutatásban Magyarországgal együtt 8 európai ország (Portugália, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Egyesült Királyság, Svédország, Németország), vett részt, ahol összesen 8000 nőt kérdeztek meg a 15-59 éves korosztályból a fogamzásgátlási szokásaikról. Kiderült, hogy a magyar nők egyharmada semmilyen fogamzásgátló módszert nem használ, illetve a többi országgal összevetve kétszer annyian hagyatkoznak megbízhatatlan fogamzásgátló módszerek valamelyikére (13%). Ez azért is jelentős, mivel a megszakításos közösülést választók közül minden 4. nő egy éven belül terhes lesz. A két legelterjedtebb módszer Európában továbbra is az óvszer és a fogamzásgátló tabletta. Itthon, habár kis különbséggel, de az óvszer az első választás, míg a többi országban a hormonális tabletta.

fogamzásgátló módszerek trendjei

Érdekes különbségek Európa és Amerika között

Az európai eredményeket az amerikai adatokkal összevetve kiderült, hogy az amerikai nők a női sterilizációt (25.9%) és a tablettát (25.1%) részesítik előnyben, és ez a tendencia 1982 óta nem változott. Az évtizedek alatt szembetűnő változás az implantátum és az intrauterin (méhen belüli) eszközök tekintetében történt. Ezek használata 6%-ról 14%-ra emelkedett. Óvszert mindössze 15.3%-uk használ. A művi meddővé tételt főleg a gyermekes nők és iskolázatlan fiatal nők választják. Európában valószínűleg azért fordulnak kevesebben a műtéti megoldáshoz, mivel az európai orvosok nem reklámozzák annyira ezt a módszert.

Az amerikai Betegségellenőrzési- és Megelőzési Központ (CDC) felmérése alapján a nők 60%-a használ valamilyen születésszabályozási módszert. IUD-t (a leghatékonyabb nem végleges megoldás az IUD és az implantátum),és más hosszú távú módszert főleg a 25-35 éves korosztály választ, míg a végleges sterilizációt a 35 év feletti korosztály. Az óvszert a 15-19 évesek választják leginkább. Ami megdöbbentő, hogy a megszakításos közösülést, mint fogamzásgátlási módszert valaha használó nők száma az 1982-ben tapasztalt 25%-ról 60%-ra nőtt. Bár az amerikai nőkről így is elmondható, hogy elsődlegesen a legmegbízhatóbb módszereket választják.

Régi-új, veszélyes trend

A fogamzásgátlás kapcsán egy új hullám kezd kibontakozni a világon, melyre először egy 2017-es ausztrál kutatás hívta fel a figyelmet. A Monash Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy az úgynevezett természetes módszerek, mint naptár módszer  és megszakításos közösülés kezdenek újra népszerűvé válni, reneszánszukat élik.

2235 ausztrál nőt kérdeztek meg, és azt találták, hogy 15%-uk használ természetes módszert, míg egy korábbi vizsgálat csak 7%-ot mutatott ki. Megdöbbentő volt viszont, hogy az ezt a módszert választók nem az alacsony edukáltságú és vidéki rétegből kerültek ki, hanem éppen ellenkezőleg, a nagyvárosokban élők közül. Dr. Farrel ausztrál nőgyógyász egyre több fiatallal találkozik a praxisában, akik a megszakításos közösüléssel védekeznek. Ő ezt az új trendet az egyre népszerűbb organikus életstílussal kapcsolja össze, aminek következtében az emberek egyre inkább elzárkóznak attól, hogy szintetikus anyagokat vigyenek be a szervezetükbe. Ez azért is aggasztó, mivel ez a módszer 80%-ban nem hatékony, ami éppen az ellenkezője annak, hogy az óvszer 80%-ban nyújt védelmet.

Hol vagyunk most és merre tartunk?

Bár a világon a leggyakrabban választott fogamzásgátlási módszer nagy eltéréseket mutat, az biztos, hogy minden kontinensen egyre fontosabb a tudatos családtervezés. A hatékony fogamzásgátlás több szempontból is fontos:a terhesség megszakítás elkerülése sarkalatos pont, különösképpen, mivel az abortusz jelentős pszichés terhet jelent a nőknek, illetve,akik megbízható fogamzásgátlási módszert használnak, azok az ágyban is magabiztosabbak, és jobb együttlétekről számoltak be. A választást nagyban befolyásolja a nők tájékozottsága és az oktatás, továbbá a nőgyógyászok véleménye. Számos kutatás által kimutatott tény, hogy a férfiak jelentős része nem is tudja,hogy párja milyen módon védekezik,vagy hogy  védekezik-e egyáltalán. A nem kívánt terhességek elkerülése mindkét fél számára fontos, a hatékonyság pedig valószínűleg nagyobb, ha mindketten átérzik a fontosságát.

A nyugat-európai országokban és az USA-ban is látványosan emelkedik a méhen belüli eszközök (IUD-k) használata. Az egyik legújabb fogamzásgátló módszer, a hormonmentes Rézgyöngy pedig kiküszöböli a régebbi „spirálok” két legfontosabb hibáját: az elmozdulás és a méh falának felsértésének esélye a Rézgyönggyel sokkal kisebb, valamint méretének és formájának köszönhetően a nem szült nők számára is bátran ajánlott. A világ magas egészségügyi kultúrával rendelkező részein a trend a hormonmentes, és mégis biztonságos módszerek előretörése. Reméljük, hogy Magyarországon is megfigyelhető lesz ez a pozitív irányú változás!

 

Források:

  1. Makay Zsuzsanna: Fogamzásgátlási módszerek alkalmazása párkapcsolatban élő nők körében
  2. http://www.un.org/en/development/desa/population/publications/pdf/family/trendsContraceptiveUse2015Report.pdf
  3. https://www.richter.hu/hu-HU/sajtoszoba/Pages/Kozlemenyek/pr131120.aspx
  4. https://www.abc.net.au/news/health/2017-07-22/natural-methods-of-contraception-on-the-rise-in-australia/8683346
  5. https://www.guttmacher.org/fact-sheet/contraceptive-use-united-states
  6. Faragó Tamás: Bevezetés a történeti demográfiába
  7. https://onlinedoctor.superdrug.com/birth-control-around-the-world/
  8. https://weborvos.hu/hirek/reprezentativ-kutatas-a-fogamzasgatlas-vilagnapjara-248157
  9. https://www.contraceptioninfo.eu/sites/contraceptioninfo.eu/files/epf-contraception_atlas-online.pdf
  10. https://www.cdc.gov/nchs/data/nhsr/nhsr086.pdf

Hagyj egy üzenetet!