Manapság már köztudott tény, hogy a méhen belüli fogamzásgátló a leghatékonyabb, a legbiztonságosabb, ráadásul hosszú távon a legköltséghatékonyabb megoldás. A méhen belüli hormonos vagy hormonmentes eszközöknek (Intra Uterine Device – IUD) tehát rendkívül sok előnye van, mégis rengeteg nő ódzkodik a használatától, mert megijed amikor meghallja a “méhen belüli fogamzásgátlás” kifejezést. Most összegyűjtöttük az IUD-val, és a méhre történő hatásával kapcsolatosan leggyakrabban felmerülő tévhiteket, amiket ezúttal szeretnénk végleg eloszlatni.

A számok magukért beszélnek

A méhen belüli fogamzásgátlás egyik legnyilvánvalóbb előnye, hogy rendkívül biztonságos. Az IUD-k több, mint 99%-os hatékonysággal bírnak, míg a hormonális tabletták és az óvszer tökéletes használat mellett is csak 91% és 82%-osan hatékonyak. Az IUD esetén ráadásul nem kell görcsösen aggódni, hogy nehogy elfelejtsük bevenni és utazáskor sem fordulhat elő, hogy itthon felejtjük. A felhelyezés után lényegében évekre el lehet feledkezni róla, mindeközben mégis hatásosan véd.

méhen belüli fogamzásgátlás

A méhen belüli fogamzásgátlás szülés előtt is alkalmazható

Sajnos a mai napig erősen él az a tévhit, miszerint a méhen belüli fogamzásgátlás nem ajánlott azoknál a nőknél, akik még nem szültek. Ez persze egyáltalán nem igaz, különösen a Rézgyöngy esetében. Az egyedinek számító formája és mérete miatt lényegében bármilyen korban alkalmazható, a felhelyezése kíméletes. Köztudott, hogy a még szülés előtt álló nőknél a méhűr kisebb. A Rézgyöngy pici, gömb alakú formájából adódóan tökéletesen idomul, ezért kevésbé fordulhat elő irritáció a méhben. Ami szintén lényeges, hogy a tévhitekkel ellentétben nem ártalmas a későbbi fogamzó képességre, vagyis nem okoz meddőséget, illetve nem befolyásolja az anyatejkiválasztást sem.

A méhed biztonságban van

Sokan attól tartanak a leginkább, hogy az ilyen eszközök használatától megsérül a méhük. Az IUD termékek manapság már ilyen téren is rendkívül korszerűnek számítanak. Különböző fajták léteznek, a Rézgyöngy mérete például nem túl nagy, könnyedén felhelyezhető, gömbformája pedig jól idomul a méh alakjához. Formájából adódóan ráadásul nincsenek éles végei sem, ezért nem irritálja a méhnyálkahártyát és nem sérti fel a méh falát sem. Aggodalomra tehát semmi ok!

A Rézgyöngy IUB fogamzásgátló a méhen belül

A méhen belüli eszköz felhelyezésének menete

A méhen belüli eszközök felhelyezéséről sokan tévesen úgy gondolják, hogy rendkívül fájdalmas procedúra. Természetesen előfordulhat, hogy picit kellemetlen, de a rémtörténetekkel ellentétben egyáltalán nem kibírhatatlan, ráadásul a doktor adhat helyi érzéstelenítőt is. A folyamat mindössze néhány percet vesz igénybe. A behelyezéshez az orvos egy hüvelytükröt és egy speciális felvezető eszközt használ, aminek segítségével a méhszájon át bejuttatja a fogamzásgátlót a méhbe. A fájdalmak minimalizálásának érdekében a felhelyezésre legalkalmasabb időszak a menstruáció utolsó néhány napja, valamint a szülés utáni néhány hét, ugyanis ilyenkor nyitottabb a méhszáj. Erre a linkre kattintva még egy videót is megnézhetsz a felhelyezés menetéről.

Rézkibocsájtással kapcsolatos félelmek

A réztartalmú IUD-k esetében felmerülhet a kérdés, hogy milyen hatással van a réz a méhre és a teljes szervezetre. Hogy eloszlassunk minden rézkibocsájtással kapcsolatos tévhitet, és hogy megnyugtassunk mindenkit, kikértük a Rézgyöngy kapcsán Dr. Virágh Gabriella véleményét, akinek több mint két évtizednyi tapasztalata van a nőgyógyászat terén. „Először is olyan, hogy „fémallergia” nincs. Többnyire a bizsukban található különböző, nem nagy tisztaságú fémötvözetek szoktak a bőrön allergiás reakciót kiváltani, és ezt szokta a köznyelv fémallergiának nevezni. Az orvosi gyakorlatban használatos fémek, így a Rézgyöngy váza is hypoallergén orvosi fémötvözetből készült, és még ez is be van vonva egy műanyag polimerrel a maximális biztonság érdekében.” Hozzátette továbbá, hogy „a réz maga nem allergizál, ahogyan az arany sem. Kevesen tudják, de az arany ékszerek is rézzel vannak bevonva, tehát aki tud aranyékszert hordani, az bátran használhatja a Rézgyöngyöt!”

Szexuális együttlét közben sem érezhető

Léteznek olyan fogamzásgátló eszközök – például a hüvelygyűrű -, melyek szexuális együttlét során érezhetővé válhatnak és kellemetlen érzést okoznak. A méhen belüli eszközöknél általában nem jelentkezik ez a hátrány. Tapasztalatok szerint a Rézgyöngy közösülés során egyáltalán nem érezhető, esetleg csak a kilógó szállal történhet minimális kontaktus. Ez a jelző szál az eszköz eltávolításánál segít, azonban az orvos bármikor rövidebbre vághatja, vagy némi idő elteltével természetes módon puhábbá válnak, így Te és párod teljesen megfeledkezhettek róla.

A Rézgyöngy méhen belüli eszköz szex közben észrevétlen marad

A fentiek tükrében reméljük sikerült eloszlatnunk a méhen belüli fogamzásgátlás körül jelentkező tévhiteket. Természetesen mindenkinek más módszer válik be, és az egyedül a Te döntésed, hogy melyiket alkalmazod. Viszont amennyiben fontos számodra a biztonság, a hatékonyság, a kényelem és a költséghatékonyság, akkor érdemes elgondolkozni a méhen belüli fogamzásgátlás kipróbálásáról.

Amennyiben felkeltette az érdeklődésed az IUB™ Rézgyöngy hormonmentes fogamzásgátló eszköz, oldalunkon több információt megtudhatsz róla és meg is vásárolhatod!

Hagyj egy üzenetet!