Új fogamzásgátló eszköz használatán gondolkozol, de szeretnéd tudni, hogyan történik pontosan a spirál felhelyezése? Sok kérdés szokott felmerülni a felhelyezéssel kapcsolatban: fáj-e, meddig tart, mire kell odafigyelni előtte és utána? Cikkünkben most igyekszünk mindenre válaszolni!

A Rézgyöngy spirál felhelyezés után észrevehetetlen

Mi a különbség a hagyományos és az új generációs spirál felhelyezése között?

A különböző méhen belüli eszközöknél (Intrauterin device – IUD) különböző módon történhet a felhelyezés, ebből adódóan különböző komplikációk adódhatnak a folyamatban. A hagyományos spirál felhelyezése során felmerülhet perforáció (amikor az eszköz átszúrja a méhfalat) vagy kilökődés, malpozíció (amikor a spirál eszköz elmozdul vagy kiesik a helyéről) vagy irritáció. A Rézgyöngy ezzel szemben egy új generációs spirál, ami – a hagyományos spiráloktól eltérően – gömb alakjának köszönhetően nem rendelkezik hegyes vagy éles szélekkel, ami perforációt okozhatna. Emellett apró méretű, méhbarát anyagú, tehát irritációt is jóval kisebb eséllyel okozhat.

Mit érdemes tudni a felhelyezés előtt?

Az IUB™ Rézgyöngy megvásárlása előtt mindenképpen látogass el a nőgyógyászodhoz. Orvosod ultrahangos felvétel segítségével meg tudja mondani, hogy a méhed formája és mérete alkalmas-e az IUB™ Rézgyöngy befogadásához, illetve hogy a hormonmentes megoldás megfelelő-e számodra. Az ideális időszak a spirál felhelyezésére a menstruáció utolsó pár napja, mivel ilyenkor a legnyitottabb a méhszáj és a teherbeesés esélye is csekély. A spirál egyik előnye, hogy a felhelyezést követően azonnal kifejti hatását és véd a nem kívánatos terhességgel szemben.

Hogyan történik a spirál felhelyezése?

A spirálokat általában egy felhelyező eszközzel juttatják a méhen belülre. A felhelyezést szakképzett és az egyes spirálfajtákra felkészített nőgyógyász végzi. A méhszájon keresztül egy felhelyező pálcát vezetnek a méhen belülre, ahova a spirált enyhe tolással helyezik be. A spirál amint távozik a felhelyező pálcából / csőből, azonnal felveszi formáját és magától elhelyezkedik a méhen belül.

A Rézgyöngy IUB ilyenkor egy apró gömb alakját veszi fel – hála a speciális, high-tech formaemlékező ötvözetből készült vezetőszálnak. A gömb forma tökéletesen méhbarát, éles szélektől mentes, így a felhelyezése nagyon kíméletes. Az egész procedúra gyorsan készen van, utána pedig ellenőrzik a spirál megfelelő elhelyezkedését.

Nézd meg videónkat, melyben láthatod a Rézgyöngy és a hagyományos spirálok közötti különbséget és a spirál felhelyezését!

Fájdalmas a spirál felhelyezése?

Mind a hagyományos, mind pedig a Rézgyöngy IUB spirál felhelyezése lehet egészen enyhe élmény és lehet viszonylag fájdalmas is – ez egyéntől függ, illetve attól, hogy szült-e már az illető. Fájdalom többnyire olyankor fordul elő, ha a méhszáj még szűk – ilyenkor fájdalomcsillapító vagy helyi érzéstelenítő alkalmazása maximálisan elviselhetővé teszi a felhelyezést. A spirál alkalmazása ugyanakkor hosszú távon biztosít védelmet, így az egyszeri kellemetlenség után hosszú évekig biztosított a terhesség elleni védelem – a spirál használata pedig már nem jár több fájdalommal (amennyiben a felhelyezés megfelelően történt).

Mire kell figyelni a felhelyezés után?

A procedúrát követő első 5 napban a biztonság kedvéért érdemes odafigyelni testünk jelzéseire: ne használjunk tampont vagy kelyhet, csak betétet, illetve kerüljük a behatolással járó közösülést is. Amennyiben már 3 napon belül bármilyen eltérést, erős görcsöt vagy extra vérzést tapasztalunk, keressük meg orvosunkat / nőgyógyászunkat, aki eltávolítja és felhelyez egy csereeszközt. A menstruációnál megszokott görcsökhöz hasonló fájdalom előfordulhat a felhelyezést követő 2-3 ciklusban, ez többnyire normális.

A kilökődést szintén figyelni kell, ez a felhelyezés utáni időszakban lehet valószínű főleg a menstruáció idején. Figyelj oda a mosdóban is és győződj meg róla, hogy nem esett ki az eszköz. Az eljárás kilökődés esetén is ugyanaz, mint a rossz felhelyezés esetén, nőgyógyászod kérésedre felhelyez egy csereeszközt.

Ne feledjük, hogy 4-12 héttel a felhelyezést követően szükséges egy ellenőrző vizsgálat, ahol ultrahangon ellenőrzik a spirál helyes elhelyezkedését – a továbbiakban már csak évente 1 alkalommal ajánlott az orvosi felülvizsgálat.

Akkor is jelentkezzünk nőgyógyászunknál, ha partnerünket közösülés közben zavarja a spirál eltávolításért felelős szála. Ilyenkor az orvos rövidebbre tudja vágni a szál végét, így az már észrevétlen lesz a legintimebb pillanatokban.

Ki helyezi fel a spirált?

A spirál felhelyezése mindig nőgyógyász feladata! A méhed érdekében nagyon fontos, hogy a nőgyógyászod megkapjon minden olyan tájékoztatást, amivel a spirál felhelyezése során elkerülhetők az orvosi hibák és nem várt bonyodalmak. Nem mindegy, hogy a doktor a tankönyvben találkozott az eszközökkel vagy egy erre specializált oktatás keretein belül sajátította el a legbiztonságosabb módszereket.

Te is szívesebben kérnél segítséget egy tapasztalt, oktatott orvostól, mint egy friss diplomás nőgyógyásztól, nem igaz? Nálunk lehetőséged van olyan nőgyógyászok közül választani, akik garantáltan megkapták a megfelelő oktatást! Használd felhelyező nőgyógyász keresőnket és válts hormonmentes spirálra olyan orvossal, aki professzionális oktatást kapott!

További videókat találsz a DiamondLily Youtube csatornáján!

 • Oláh Éva
  Válasz

  Jo estet . Érdeklődnék hogy terhesség megszakítás után mikor lehet felrakatni spirált ?

  • A Rézgyöngy Csapata
   Válasz

   Kedves Éva!

   A Rézgyöngyöt sürgősségi fogamzásgátlás esetén is ajánljuk Önöknek, melyet a megszakítást követően gyakorlatilag azonnal is fel lehet helyezni. Sőt sok nőgyógyász ezt is teszi: megszakítás után egyből felhelyez egy IUD-t.

   Üdvözlettel,

   A Rézgyöngy Csapata

 • Szabadi Gabriella
  Válasz

  Tisztelt Hölgyem/ Uram!
  Spirál felhelyezése után szabad-e a korábban napi szinten végzett aerobicot, futást folytatni, a rázkódással járó sport okozhatja-e a spirál esetleges elmozdulását?
  Köszönöm válaszát!
  Szabadi Gabriella

  • A Rézgyöngy Csapata
   Válasz

   Kedves Gabriella!

   Természetesen a Rézgyöngy viseletével is ugyanúgy lehet folytatni sportolást, mint előtte. Számos vásárlónk él aktív sportéletet.

   Üdvözlettel,

   A Rézgyöngy Csapata

   • Anita
    Válasz

    Üdvözlöm,
    hátrahajló méh esetén is alkalmazható? Fájdalmasabb a felhelyezés?

    • Csilla Mészárosová
     Válasz

     Kedves Anita!

     Hátrahajló méh esetén egyéni konzultációra lenne szükség nőgyógyászával. Ebben az esetben nem biztos, hogy javasolt bármilyen méhen belüli fogamzásgátló eszköz/spirál felhelyezése.

     Üdvözlettel:
     a Rézgyöngy csapata

     • Adrienn

      Üdvözlöm! Kétszarvú méh esetén, lehetséges e spirál vagy rézgyöngy felhelyezés,vagy bármilyen méhen belüli fogamzásgátló eszköz ?

     • Csilla Mészárosová

      Kedves Adrienn!

      Méh rendellenesség esetén semmilyen méhen belüli eszköz használata nem javasolt.

      Üdvözlettel,
      A Rézgyöngy Csapata

 • DEÁK Beáta
  Válasz

  Jo estét kívánok. A spiral felhejezes utan meddig nemlehetunk egyut a parunkal

  • A Rézgyöngy Csapata
   Válasz

   Kedves Beáta!

   A spirál már 24-48 órán belül elkezdi kifejteni a hatását, mi azonban azt javasoljuk, hogy az első két hétben inkább még más módon is védekezzenek, akár óvszerrel, a biztonság kedvéért.

   Üdvözlettel,

   A Rézgyöngy Csapata

 • Erika
  Válasz

  jo napot kerdeznem hogy menyibe kerul fel rakatni a spiralt

  • a Rézgyöngy csapata
   Válasz

   Kedves Erika!

   Ez minden esetben az adott nőgyógyász egyedi árszabásától függ, nem mi határozzuk meg, mi csak magát a terméket forgalmazzuk/értékesítjük.

   Üdvözlettel:
   a Rézgyöngy csapata

  • Nelli
   Válasz

   Jo napot szeretnék érdeklödni hogy a 1 hónapja császároztak meg és a spirál bármikor fel lehet rakatni ?

   • Csilla Mészárosová
    Válasz

    Kedves Nelli!

    A felhelyezést mindenképpen megelőzi egy személyes konzultáció/vizsgálat a nőgyógyásszal, hogy mindenképp megbizonyosodjanak arról, felhelyezhető Önnek az eszköz. Ha még nincs kiválasztott nőgyógyásza, akivel az eszközt fel szeretné helyeztetni, ajánlom figyelmébe nőgyógyászaink listáját, akik kellő tapasztalattal rendelkeznek a Rézgyöngy felhelyezését és levételét illetően: https://rezgyongy.hu/felhelyezest-vallalo-orvosok/

    Üdvözlettel:
    a Rézgyöngy csapata

 • Tribik
  Válasz

  Jó napot!
  A spiràlt 45évesen is felhelyezik?

  • Csilla Mészárosová
   Válasz

   Kedves hölgyem!

   Igen, bármilyen korban felhelyezhető.

   Üdvözlettel:
   a Rézgyöngy csapata

 • Varga Zsoltné
  Válasz

  Kedves Rézgyöngy csapat!
  3ik gyermekem most 6 hetes és már nem szwretnénk több babát. Két orvossal konzultálva ellentétes informaciók birtokában bizonytalan vagyok, miszerint kérhetem e spirál felhelyezését fogamzásgátlas céljából menstruáció hiányában? Nagyobb gyerekeimet is szoptattam, majdnem egy évig nem volt vérzésem.
  Köszönettel: Éva

  • Csilla Mészárosová
   Válasz

   Kedves Éva!

   Intenzív szoptatás esetén akár 1 év is eltelhet menstruáció nélkül, de egyátalán nincs kizárva a teherbeesés lehetősége. A menstruáció előtt már megkezdődik a peteérés, így már a visszatérte előtt is teherbe lehet esni.

   Elméleti akadálya nincs a felhelyezésnek, azért javasolt a menstruáció alatt, mert akkor tágabb a méhszáj, és kisebb fájdalommal jár, de felhelyezhető fájdalomcsillapító használata mellett, amennyiben érzékenyebb a fájdalomra. Nőgyógyászati vizsgálat mindenképp szükséges a szülés után legalább 6-8 héttel, amikor már megállapítható, hogy a fundus visszanyerte-e normál-állapotát és az esetleges perforáció stb. esélye ismét minimális az ilyen eszközök felhelyezése esetén.

   Ajánlom figyelmébe felhelyező orvosaink listáját, akik megfelelő tapasztalattal rendelkeznek a Rézgyöngy hormonmentes spirált illetően és szívesen válaszolnak bármilyen kérdésére: https://rezgyongy.hu/felhelyezest-vallalo-orvosok/

   Üdvözlettel,
   A Rézgyöngy Csapata

Hagyj egy üzenetet!