Új fogamzásgátló eszköz használatán gondolkozol, de szeretnéd tudni, hogyan történik pontosan a spirál felhelyezése? Sok kérdés szokott felmerülni a felhelyezéssel kapcsolatban: fáj-e, meddig tart, mire kell odafigyelni előtte és utána? Cikkünkben most igyekszünk mindenre válaszolni!

A Rézgyöngy spirál felhelyezés után észrevehetetlen

Mi a különbség a hagyományos és az új generációs spirál felhelyezése között?

A különböző méhen belüli eszközöknél (Intrauterin device – IUD) különböző módon történhet a felhelyezés, ebből adódóan különböző komplikációk adódhatnak a folyamatban. A hagyományos spirál felhelyezése során felmerülhet perforáció (amikor az eszköz átszúrja a méhfalat) vagy kilökődés, malpozíció (amikor a spirál eszköz elmozdul vagy kiesik a helyéről) vagy irritáció. A Rézgyöngy ezzel szemben egy új generációs spirál, ami – a hagyományos spiráloktól eltérően – gömb alakjának köszönhetően nem rendelkezik hegyes vagy éles szélekkel, ami perforációt okozhatna. Emellett apró méretű, méhbarát anyagú, tehát irritációt is jóval kisebb eséllyel okozhat.

Mit érdemes tudni a felhelyezés előtt?

Az IUB™ Rézgyöngy megvásárlása előtt mindenképpen látogass el a nőgyógyászodhoz. Orvosod ultrahangos felvétel segítségével meg tudja mondani, hogy a méhed formája és mérete alkalmas-e az IUB™ Rézgyöngy befogadásához, illetve hogy a hormonmentes megoldás megfelelő-e számodra. Az ideális időszak a spirál felhelyezésére a menstruáció utolsó pár napja, mivel ilyenkor a legnyitottabb a méhszáj és a teherbeesés esélye is csekély. A spirál egyik előnye, hogy a felhelyezést követően azonnal kifejti hatását és véd a nem kívánatos terhességgel szemben.

Hogyan történik a spirál felhelyezése?

A spirálokat általában egy felhelyező eszközzel juttatják a méhen belülre. A felhelyezést szakképzett és az egyes spirálfajtákra felkészített nőgyógyász végzi. A méhszájon keresztül egy felhelyező pálcát vezetnek a méhen belülre, ahova a spirált enyhe tolással helyezik be. A spirál amint távozik a felhelyező pálcából / csőből, azonnal felveszi formáját és magától elhelyezkedik a méhen belül.

A Rézgyöngy IUB ilyenkor egy apró gömb alakját veszi fel – hála a speciális, high-tech formaemlékező ötvözetből készült vezetőszálnak. A gömb forma tökéletesen méhbarát, éles szélektől mentes, így a felhelyezése nagyon kíméletes. Az egész procedúra gyorsan készen van, utána pedig ellenőrzik a spirál megfelelő elhelyezkedését.

Nézd meg videónkat, melyben láthatod a Rézgyöngy és a hagyományos spirálok közötti különbséget és a spirál felhelyezését!

Fájdalmas a spirál felhelyezése?

Mind a hagyományos, mind pedig a Rézgyöngy IUB spirál felhelyezése lehet egészen enyhe élmény és lehet viszonylag fájdalmas is – ez egyéntől függ, illetve attól, hogy szült-e már az illető. Fájdalom többnyire olyankor fordul elő, ha a méhszáj még szűk – ilyenkor fájdalomcsillapító vagy helyi érzéstelenítő alkalmazása maximálisan elviselhetővé teszi a felhelyezést. A spirál alkalmazása ugyanakkor hosszú távon biztosít védelmet, így az egyszeri kellemetlenség után hosszú évekig biztosított a terhesség elleni védelem – a spirál használata pedig már nem jár több fájdalommal (amennyiben a felhelyezés megfelelően történt).

Mire kell figyelni a felhelyezés után?

A procedúrát követő első 5 napban a biztonság kedvéért érdemes odafigyelni testünk jelzéseire: ne használjunk tampont vagy kelyhet, csak betétet, illetve kerüljük a behatolással járó közösülést is. Amennyiben már 3 napon belül bármilyen eltérést, erős görcsöt vagy extra vérzést tapasztalunk, keressük meg orvosunkat / nőgyógyászunkat, aki eltávolítja és felhelyez egy csereeszközt. A menstruációnál megszokott görcsökhöz hasonló fájdalom előfordulhat a felhelyezést követő 2-3 ciklusban, ez többnyire normális.

A kilökődést szintén figyelni kell, ez a felhelyezés utáni időszakban lehet valószínű főleg a menstruáció idején. Figyelj oda a mosdóban is és győződj meg róla, hogy nem esett ki az eszköz. Az eljárás kilökődés esetén is ugyanaz, mint a rossz felhelyezés esetén, nőgyógyászod kérésedre felhelyez egy csereeszközt.

Ne feledjük, hogy 4-12 héttel a felhelyezést követően szükséges egy ellenőrző vizsgálat, ahol ultrahangon ellenőrzik a spirál helyes elhelyezkedését – a továbbiakban már csak évente 1 alkalommal ajánlott az orvosi felülvizsgálat.

Akkor is jelentkezzünk nőgyógyászunknál, ha partnerünket közösülés közben zavarja a spirál eltávolításért felelős szála. Ilyenkor az orvos rövidebbre tudja vágni a szál végét, így az már észrevétlen lesz a legintimebb pillanatokban.

Ki helyezi fel a spirált?

A spirál felhelyezése mindig nőgyógyász feladata! A méhed érdekében nagyon fontos, hogy a nőgyógyászod megkapjon minden olyan tájékoztatást, amivel a spirál felhelyezése során elkerülhetők az orvosi hibák és nem várt bonyodalmak. Nem mindegy, hogy a doktor a tankönyvben találkozott az eszközökkel vagy egy erre specializált oktatás keretein belül sajátította el a legbiztonságosabb módszereket.

Te is szívesebben kérnél segítséget egy tapasztalt, oktatott orvostól, mint egy friss diplomás nőgyógyásztól, nem igaz? Nálunk lehetőséged van olyan nőgyógyászok közül választani, akik garantáltan megkapták a megfelelő oktatást! Használd felhelyező nőgyógyász keresőnket és válts hormonmentes spirálra olyan orvossal, aki professzionális oktatást kapott!

További videókat találsz a DiamondLily Youtube csatornáján!

Kommentek
  • Oláh Éva
    Válasz

    Jo estet . Érdeklődnék hogy terhesség megszakítás után mikor lehet felrakatni spirált ?

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Éva!

      A Rézgyöngyöt sürgősségi fogamzásgátlás esetén is ajánljuk Önöknek, melyet a megszakítást követően gyakorlatilag azonnal is fel lehet helyezni. Sőt sok nőgyógyász ezt is teszi: megszakítás után egyből felhelyez egy IUD-t.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

  • Szabadi Gabriella
    Válasz

    Tisztelt Hölgyem/ Uram!
    Spirál felhelyezése után szabad-e a korábban napi szinten végzett aerobicot, futást folytatni, a rázkódással járó sport okozhatja-e a spirál esetleges elmozdulását?
    Köszönöm válaszát!
    Szabadi Gabriella

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Gabriella!

      Természetesen a Rézgyöngy viseletével is ugyanúgy lehet folytatni sportolást, mint előtte. Számos vásárlónk él aktív sportéletet.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

      • Anita
        Válasz

        Üdvözlöm,
        hátrahajló méh esetén is alkalmazható? Fájdalmasabb a felhelyezés?

        • Csilla Mészárosová
          Válasz

          Kedves Anita!

          Hátrahajló méh esetén egyéni konzultációra lenne szükség nőgyógyászával. Ebben az esetben nem biztos, hogy javasolt bármilyen méhen belüli fogamzásgátló eszköz/spirál felhelyezése.

          Üdvözlettel:
          a Rézgyöngy csapata

          • Adrienn

            Üdvözlöm! Kétszarvú méh esetén, lehetséges e spirál vagy rézgyöngy felhelyezés,vagy bármilyen méhen belüli fogamzásgátló eszköz ?

          • Csilla Mészárosová

            Kedves Adrienn!

            Méh rendellenesség esetén semmilyen méhen belüli eszköz használata nem javasolt.

            Üdvözlettel,
            A Rézgyöngy Csapata

  • DEÁK Beáta
    Válasz

    Jo estét kívánok. A spiral felhejezes utan meddig nemlehetunk egyut a parunkal

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Beáta!

      A spirál már 24-48 órán belül elkezdi kifejteni a hatását, mi azonban azt javasoljuk, hogy az első két hétben inkább még más módon is védekezzenek, akár óvszerrel, a biztonság kedvéért.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

    • Pozsár Mónika
      Válasz

      Tisztelt Rézgyöngy Csapat,

      Az orvosom 1 hete helyezte fel számomra a rézgyöngyöt. Nem születem még gyermeket, s bevallom elég fájdalmas volt számonra. Aznap erős görcsöm és fájdalmam volt. Azóta minen nap véreztem, igaz egyre kevesebbet. Viszont a görcsös fájdalom, ami legjobban a menstuációs fájdalomhoz hasonlít, nem múlt el. Bevallom ez aggaszt egy picit. Az orvosom felhelyezés után ellenőrizte a rézgyöngyot és azt mondta, tökéletes helyen van.
      Illetve az futott még át az agyamon, hogy allergiás vagyok a bizsu ékszerekre. A bőröm érzékenyebb. Lehet a testem nem akarja tolerálni a rézgyöngyöket? Válaszukat előre is köszönöm!

      • A Rézgyöngy Csapata
        Válasz

        Kedves Mónika!

        A felhelyezést követően, különösen, ha nem szült nőkről beszélünk, akkor a kevésbé tágulékony izomzat miatt előfordulhatnak az Ön által is leírt tapasztalatok. Aggodalomra semmi ok, ha az orvosa valóban megvizsgálta felhelyezés után az eszközt és azt megfelelő helyen lévőnek találta, akkor minden rendben van. Ne felejtse el, hogy a felhelyezést követően 1 hónappal, 6 hónappal illetve utána 6 havonta / évente érdemes ellenőriztetni, hogy az eszköz megfelelő helyen van-e. A menstruációhoz hasonló érzetet az idegen-test váltja ki, amely a Rézgyöngy a méhében, ezt idővel a szervezet megszokja és ezek a tünetek elmúlnak. Ennek az ideje viszont szubjektív, vannak akiknél néhány nap, másoknál vissza-vissza térően fokozatosan enyhülve akár néhány hét / hónap is lehet.
        A Rézgyöngy csak a „réz-részén” érintkezik az Ön testével, a váza polikarbonáttal van bevonva, amely bevonat nem allergén, réz pedig az emberi szervezetben is található. Amennyiben az Ön orvosa a felhelyezést megelőző vizsgálatok során nem gondolta úgy, hogy a Rézgyöngy viselete kontraindikált az Ön számára, úgy mi is úgy véljük, hogy nem okozhat problémát – ellenkező esetben a szűrővizsgálatokon / előzetes vizsgálatokon, konzultációkon kiderült volna és az Ön orvosa nem javasolja a felhelyezését.

        Üdvözlettel,

        A Rézgyöngy Csapata

  • Erika
    Válasz

    jo napot kerdeznem hogy menyibe kerul fel rakatni a spiralt

    • a Rézgyöngy csapata
      Válasz

      Kedves Erika!

      Ez minden esetben az adott nőgyógyász egyedi árszabásától függ, nem mi határozzuk meg, mi csak magát a terméket forgalmazzuk/értékesítjük.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

    • Nelli
      Válasz

      Jo napot szeretnék érdeklödni hogy a 1 hónapja császároztak meg és a spirál bármikor fel lehet rakatni ?

      • Csilla Mészárosová
        Válasz

        Kedves Nelli!

        A felhelyezést mindenképpen megelőzi egy személyes konzultáció/vizsgálat a nőgyógyásszal, hogy mindenképp megbizonyosodjanak arról, felhelyezhető Önnek az eszköz. Ha még nincs kiválasztott nőgyógyásza, akivel az eszközt fel szeretné helyeztetni, ajánlom figyelmébe nőgyógyászaink listáját, akik kellő tapasztalattal rendelkeznek a Rézgyöngy felhelyezését és levételét illetően: https://rezgyongy.hu/felhelyezest-vallalo-orvosok/

        Üdvözlettel:
        a Rézgyöngy csapata

  • Tribik
    Válasz

    Jó napot!
    A spiràlt 45évesen is felhelyezik?

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves hölgyem!

      Igen, bármilyen korban felhelyezhető.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Varga Zsoltné
    Válasz

    Kedves Rézgyöngy csapat!
    3ik gyermekem most 6 hetes és már nem szwretnénk több babát. Két orvossal konzultálva ellentétes informaciók birtokában bizonytalan vagyok, miszerint kérhetem e spirál felhelyezését fogamzásgátlas céljából menstruáció hiányában? Nagyobb gyerekeimet is szoptattam, majdnem egy évig nem volt vérzésem.
    Köszönettel: Éva

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Éva!

      Intenzív szoptatás esetén akár 1 év is eltelhet menstruáció nélkül, de egyátalán nincs kizárva a teherbeesés lehetősége. A menstruáció előtt már megkezdődik a peteérés, így már a visszatérte előtt is teherbe lehet esni.

      Elméleti akadálya nincs a felhelyezésnek, azért javasolt a menstruáció alatt, mert akkor tágabb a méhszáj, és kisebb fájdalommal jár, de felhelyezhető fájdalomcsillapító használata mellett, amennyiben érzékenyebb a fájdalomra. Nőgyógyászati vizsgálat mindenképp szükséges a szülés után legalább 6-8 héttel, amikor már megállapítható, hogy a fundus visszanyerte-e normál-állapotát és az esetleges perforáció stb. esélye ismét minimális az ilyen eszközök felhelyezése esetén.

      Ajánlom figyelmébe felhelyező orvosaink listáját, akik megfelelő tapasztalattal rendelkeznek a Rézgyöngy hormonmentes spirált illetően és szívesen válaszolnak bármilyen kérdésére: https://rezgyongy.hu/felhelyezest-vallalo-orvosok/

      Üdvözlettel,
      A Rézgyöngy Csapata

    • Máté Ágnes
      Válasz

      Jo estét kivánok!Érdeklődni szeretnék hogy lehetséges hogy a spiraltól vagyis mar 1 hónapja felheltezése után picit véres ,vagy inkabb barnas folyas van?Lehetséges attól? Van valami megoldas ra?meddig tarthat a beilleszkedes?

      • Kitti Országh
        Válasz

        Kedves Ágnes!

        Aggodalomra nincs ok, pecsételő vérzés akár 2-3 hónap is előfordulhat, amíg a Rézgyöngy felveszi a végleges pozícióját a méhben. Ha nagyobb mértékű vérzést, élénkpiros tapasztalsz, azzal mindenképp nőgyógyászhoz kell fordulni.
        Reméljük, hamarosan rendeződik a dolog, írj nekünk mindenképp, hogyan alakult!
        A Rézgyöngy csapata

  • Kerekes Krisztina
    Válasz

    Fémérzékenyeknek ajánlott? Nem viselhetek ezüst ékszert, fém karórát, semmi olyant, ami tartósan érintkezik a bőrömmel. Csak arany, platina és orvosi fém ékszereket tudok viselni. Gyerekkoromban valamilyen oltástól is kórházba kerültem, amiben a gyártásból eredően fém maradék is volt.

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Krisztina!

      A Rézgyöngy váza nitinolból készül, ez egy hipoallergén fém ötvözet, ami ugyan tartalmaz nikkelt, de nem szabad, hanem kötött formában. Ebből az anyagból készülnek a szívbe ültetett stentek és orvosi protézisek is (köznéven „orvosi platina”). Ez a szál be van vonva egy polimer bevonattal is, tehát teljesen kizárt, hogy a szervezet bárhol is nikkellel érintkezzen, ha Rézgyöngyöt használ. Kobaltot az eszköz nem tartalmaz. A termék eddigi forgalmazása során allergiás reakciót még nem jelentettek. Ha tud aranyékszert viselni, akkor a Rézgyöngyöt is bátran használhatja.

      Üdvözlettel,
      a Rézgyöngy csapata

Hagyj egy üzenetet!