Az ösztrogén- és progeszteron hormonok az egész életünk során hatással vannak a testünkre. Ahhoz, hogy nőként felkészülhessünk a hormonok szervezetünkre gyakorolt hatásaira, ismernünk kell, hogy hogyan hatnak ránk. Ez azonban nem elegendő, hiszen a hormonháztartás felborulásával kellemetlen változások következhetnek!

IUD fogamzásgátló módszer

Az ösztrogén hormon

Az ösztrogének elsősorban női hormonok. Az orvosok azért beszélnek róla többes számban, mert többféle van belőle. a pubertástól az utolsó menstruációig a petefészek tüszői állandóan termelik az ösztrogéneket, de mennyiségük a ciklusos szakaszoktól függően változik.

Kislányoknál az ösztrogének kiválasztásának első jele a mell fejlődése. A pubertás kezdete általában 11-12 éves korban indul meg. Ilyenkor kezdődik a szőrnövekedés a szeméremdombon és a hónaljban is.

Az első menstruációk jelentkezése, majd a ciklus kialakulása, a szexuálitás ébredése is mind hormonhatása következményei. Ugyancsak a hormon felelős a gyors növekedésért, majd a növekedés megállásáért is. A felnőttkorban az ösztrogének folyamatosan hatnak a mellekre és a nemi szervekre, de egyéb hatásukat is fontos megismerni.

Az ösztrogének feladata a csontok szilárdságának fenntartása, összetételének megőrzése is, de elősegítik egyes ásványok – pl. a kalcium és foszfor – beépülését is. a klimax után az ösztrogénkiesés miatt a csontritkulásos betegségek kialakulásában van szerepe.

Az érrendszer vonatkozásában az artériák elmeszedését gátló hatásukat kell kiemelni. A krónikus folyamat során a sárgás színű zsírlerakódások jelennek meg az érfalban, melynek hatására igen gyakran magas vérnyomás és súlyos érrendszeri betegségek alakulnak kil

Az ösztrogéneknek, köszönhetően a nők helyzete kedvezőbb mint a férfiaké, de ezt az előnyüket elveszítik, amint a petefészek működése megszűnik.

Az ösztrogének növelik a bőr és a nyálkahártyák rugalmasságát és megakadályozzák kiszáradásukat. Továbbá csökkentik a női szervezetben termelődő férfihormon mennyiségét és a faggyúmirigyek működését is.A víz és só anyagcseréjét szabályozzák, elősegítve a visszatartást.

Az ösztrogének a többi között hatnak a véralvadásra, a szénhidrát és zsíranyagcserére is. A terhesség sem jöhetne létre, ha hiányoznának ezek a nélkülözhetetlen hormonok.

Az ösztrogének a legfőbb szereplői a menstruációs ciklusnak, mert a pozitív vagy negatív visszajelző mechanizmus útján a hipotalamusz központilag szabályozza a vér hormonszintjét.

A progeszteron hormon

Az ösztrogénekkel ellentétben a progeszteron csak a tüszőrepedés után a sárgatest működésével termelődik. Amennyiben nem következik be tüszőrepedés, nem képződik sárgatest, sem progeszteron.

Az első menstruációt követő két évben, valamint a klimax során gyakori jelenség, de némely asszonyoknál egy nehéz életszakaszban is előfordulhat a a tüszőrepedés hiánya és ennek következtében az elégtelen progeszteronhatás.

A progeszteron ugyanis csak ösztrogének jelenlétében érvényesül, de ellensúlyozza is azok hatását: csökkenti a méh és a mellek folyadéktartalmát, lassítja a sejtek növekedését és osztódását, besűríti a méhnyakváladékot, hogy ezáltal nehezítse az ondósejtek haladását, valamint zárja a méhnyakat. végül mindenekfelett felkészíti a méhet egy esetleges terhesség kezdetére.

Csökkenti a méhösszehúzódásokat és nyugalmat biztosít, valamint támogatja a méhnyálkahártya szekréciós mirigyeinek növekedését.

Másrészről a progeszteron nyugtatóan hat az éhség, a szomjúság és a kedélyállapot idegrendszeri központjára. Lassítja az aktivitást, mintha arra akarná késztetni a nőt, hogy egy esetleges terhesség előkészületére koncentráljon. Néhány tized fokkal felemelteti a testhőmérsékletet és gátolja a férfihormonok bőrre gyakorolt hatását.

A menstruációt megelőző napokban észlelhető magatartászavarok és hangulatváltozások az ösztrogén-progeszteron arány kedvezőtlen egyensúlyi helyzetével magyarázhatók.

Mit okoz az ösztrogén hiány az egyes testrészeknél?

Mell

A mirigyek és a tejutak visszafejlődnek – kötőszövet veszi át a helyüket -, így a mellek veszítenek terjedelmükből, kisebbek lesznek, szövetük petyhüdtté válik

Bőr

hormonok. a képen egy bőrfelület látható

Az anyagcsere lelassul, a bőr elvékonyodik, így nem tudja már megkötni a vizet, kiszárad és ráncossá válik. csökken a bőr és a nyálkahártyák vérkeringése, így a tápanyaggal való ellátottságuk is hiányt szenved.
Testalkat

az ösztrogén felelős a tipikus női idomokért, a melleken, a csípőn és a combokon található „zsírszövettöbbletért”. amikor az ösztrogén termelés csökken, a testalkat megváltozik, átrendeződik, akár férfiassá is válhat. a klimax után a zsír már nem csak a tipikus nőies helyeken, hanem pluszban a hason is megjelenik.

Haj

A hormonok hatása a testre

Alacsony ösztrogén szinten a haj elvékonyodik, intenzívebben hullik – kopaszodó halánték – és a fejbőr hajlamossá válik a korpásodásra.

Szív és keringés

Az ösztrogén természetes módon szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet. a vérben csökkenti a kedvezőtlen LDL és növeli a kedvező HDL-koleszterin szintjét. Amikor a természetes védelem megszűnik, ugrásszerűen megnövekszik a szívinfarktus és az agyvérzés rizikója is.

Agy

Az ösztrogén fontos szerepet játszik a köztiagy idegi egyensúlyában. Ha hanyatlik a hormon termelődése, idegi zavarok léphetnek fel, amelyeknek tipikus jellemzői a hőhullámok , a fokozott szívverés, az idegesség, a rendszertelen pulzus, a nyugtalanság, az agresszivitás és az ingerlékenység. az ösztrogén alacsony szintjének gyakran egyenes következménye a depresszív hangulat. ilyenkor az alvászavarok oka is – a hormon hiányának következtében – a köztiagy működésében keresendő

Csontok és ízületek

A szervezetünk állandóan változó szövete a csont. Folyamatosan fel- és leépül. Eközben az ösztrogén megakadályozza, hogy a csontjaink sűrűsége csökkenjen. Amennyiben hiányzik ez az ösztrogén hormon, évente akár 1-10%-ot is veszíthetünk csonttömegünkből, s a csontritkulás veszélye fenyeget.

A hormonhiány az ízületeket is érinti, elsősorban az ujjak és a csukló ízületeit. Az ízületek és a porcoknál lévő folyadék a hormonhiány következtében egyre kevesebb vizet köt meg, így növekszik a súrlódás, amitől jobban kopnak, majd fájdalom jelentkezik.

Alhas

A húgyhólyag és a húgyvezeték rugalmassága is csökken, az izomzat és a kötőszövet petyhüdtté válik. Ennek következtében a női nemi szervek „előreeshetnek”, és hólyaggyengeség, inkontinencia jelentkezhet.

A hüvely nyálkahártyája az ösztrogénhiány következtében szárazabb, vékonyabb és így sérülékenyebb lesz, a vérkeringés hatékonysága is csökken. Az állapot következménye, hogy a nemi élet kevesebb örömöt és sok esetben fájdalmat okozhat. Miután a hüvely ellenálló képessége csökken, könnyebben keletkezhetnek gyulladások, melyeket égető érzés, viszketés és folyás kísér.

Töltsd le a cikket WORD formátumban!

Kövess minket Facebookon és Instagramon!

Hagyj egy üzenetet!