Semmi és senki sem tökéletes.

Ez igaz a Novaplus T és a Gold T fogamzásgátló spirálokra és azok gyártóira is.

Hibás spirálok a március második felében kiküldött, Magyar Orvosi Kamara értesítőjében, amelyben óvainti a kezelőorvosokat Dr. Stankovics Lívia üzletfejlesztési igazgató és Megyaszai Tamás aláírásával ellátva.

Miről is van szó?

A fent említett hibás fogamzásgátló spirálok gyártási folyamataiban egy hiba lépett fel, amit a gyártó észlelt is, ezért visszarendelte termékeit. Ez ahhoz vezetett, hogy potenciálisan számos kompromitált terméket értékesítettek. Az információink alapján a termékek hibájából az eszköz T alakján a két kis karocska le tud törni. Ezek a hibás termékek már jóeséllyel egy óvatlan felhasználó méhében vannak. Ha ismertek olyasvalakit, aki ilyen spirált használ; szóljatok neki, hogy azonnal látogassa meg nőgyógyászát, hogy távolítsák el az eszközt a méhéből!

Mit csinálj, ha Neked is ilyen spirálod van?A képen egy csecsemő látható, miközben, látszólag megpróbál megjavítani egy csapot.

Ne pánikolj! Ha eddig nem volt baj, nem jelentkeztek tüneteid, remélhetőleg nem pont a nőgyógyászod felé fog előjönni. A hivatalos jelentés szerint ezek a spirálok csak a levételkor tudnak letörni.

A már felhelyezett spirálok nem törnek csak úgy le a méhedben, de a levételkor figyelmeztesd nőgyógyászodat a spirál hibájára. Ezekben a spirálokban bárium-szulfát található, ami szükséges a különböző vizsgálatokhoz, hogy a felhelyezett spirál látszódjon a röntgen vagy ultrahangos vizsgálatok során. Ezt az anyagot ötvözik a műanyaggal, amivel a spirált vonják be. Ettől lesz törékeny a szerkezet. Az IUB™ Rézgyöngy esetében nincs szükség a bárium-szulfát sugárfogó tulajdonságára, mivel a Rézgyöngy fémből van, ami alapból sugárfogó tulajdonságokkal rendelkezik.

Milyen kockázatokkal járnak a hibás spirálok?

A hibás spirálok letört karjai rengeteg galibát tudnak okozni a méhedben. Ha letörik az egyik, vagy akár mindkét karocska a levétel során vagy bármikor máskor, többek között belefúródhat a méhfaladba, elvesztheti fogamzásgátló hatását, de akár gyulladást majd meddőséget is okozhat.

Mi van akkor, ha eltörik a spirál a levétel közben vagy már előtte?

Hibás spirálok. A képen egy hölgy látható miközben láthatóan menstruációs, hasi görcsöktől szenved.

Ha használtál már spirált bizonyára emlékszel még milyen érzés volt a felhelyezés. Kevés spirált lehet fájdalommentesen felhelyezni. Képzeld milyen érzés lehet egy hibás, törött spirált levenni! Ha a hibás spirál a levétel során eltörik és a letört darabka a méhedben marad, akkor több lehetőség is szóba jöhet. Először is az ultrahangos vizsgálat alapján megnézik, hogy helyezkedik el a letört darabka a méhedben. Ez alapján a nőgyógyászoddal eldönthetitek, hogy mi legyen a következő lépés.

  • Megvárhatod, amíg a darabka spontán távozik, kilökődik
  • Ha ez nem történik meg napokon belül, a darabkát a méhnyakcsatornán keresztül el kell távolítani
  • Végső esetben endoszkópos eltávolítás is szükséges lehet

Talán mondanunk sem kell, hogy az utóbbi kettő pont kifejezetten kellemetlen, akár fájdalmas is lehet. Noha az első sem kellemes, hiszen napokig aggódnál, hogy; vajon kilökődik-e magától vagy sem?

Mit csinálj, ha nem használsz ilyen spirált?

Ha Te nem használsz ilyen spirált, de szeretnél, válaszd az IUB™ Rézgyöngyöt, amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy ne történhessen vele hasonló szituáció. Az IUB™ Rézgyöngy nélkülöz minden élet és sarkot, valamint innovatív gömb formája miatt a különböző részei sem tudnak letörni sem a felhelyezés, sem a levétel során.

Legyetek körültekintőek spirál választáskor!

A Magyar Orvosi Kamara értesítőjét alább olvashatjátok.

A képen a magyar orvosi kamara hírlelevele látható, hibás spirálok; fogamzásgátló eszközök visszahívásáról

 

Hagyj egy üzenetet!