Bár az izraeli kutatás 2020 elején készült, aktualitása azóta sem csorbult: az IUB Rézgyöngy, Európában csak MIDI méretben forgalmazott verziójáról kérdezték a használókat a megfigyeléseken alapuló kutatásban. 

Nekünk, itt a Rézgyöngynél mindig az volt az elsődleges szempontunk, hogy ti, vásárlók, érdeklődők, mindenekelőtt nők, a lehető leginkább objektív képet kaphassotok, amikor az eszköz megvásárlásán gondolkodtok. 

Nem árulunk zsákbamacskát: a Rézgyöngy a tabletta hatékonyságával vetekszik (sőt, meg is haladja azt, hiszen ha elfelejted bevenni a fogamzásgátlót, nem nyújtja a maximális biztonságot, a Gyönggyel ugyanez nem fordulhat elő, ha megfelelően helyezték fel), bizonyos esetekben viszont nem ajánljuk (szokatlan alakú méh, erős menstruációs vérzés), illetve ha fokozott szorongást vált ki az eszköz használata. 

Mi volt a módszer?

Az izraeli klinika 172 nőt kérdezett meg az eszköz felhelyezése után: hogy élték meg a felhelyezést, azóta mit tapasztaltak, és egyáltalán, hogyan teljesített az eszköz a fogamzásgátlásban. 

A nők felhelyezéskor átlagosan 32 évesek voltak, 80%-uk házasságban élt, és közülük 131-en használták az eszközt a megkérdezés pillanatában. A 172 vásárlóból 13-nál idő előtt távolították el az eszközt, például teherbeesési szándék miatt. A csoport 90%-a (ha nem számítjuk a családalapítás miatt eltávolítást kérő nőket) tehát 1 év után is használta még a Rézgyöngyöt, az eszköz kilökődését 6, teherbeesést 1 esetben jegyeztek fel az orvosok. 

Fokozza a Rézgyöngy a görcsöket?

Az izraeli nők 90%-a szerint a Rézgyöngy enyhe vagy egyáltalán nem észrevehetően okozott görcsöket, 76%-uk pedig az ismerősöknek, rokonoknak is ajánlja az eszközt. 

Mennyire fájt a felhelyezés?

A felhelyezést kérő nők 86%-a élte meg fájdalommentesen a Rézgyöngy felhelyezését. Természetesen a fájdalomküszöb egyénenként eltérő, és biztos, ami biztos, mi azt javasoljuk, kérd nőgyógyászodtól a fájdalomcsillapítást és a bódítást is. 

Konklúzióként levonható, hogy a 172 nő körében, önmegfigyeléssel végzett felmérésben, széles korcsoportot lefedve a Rézgyöngy elfogadott és hatékony fogamzásgátlási módszernek számít. 

Kérdezz tőlünk bátran a Facebookon, Instagramon, ha több információra lenne szükséged a döntéshez. 

Forrás: pubmed

Hagyj egy üzenetet!