Hormonmentes Interjú-sorozatunk bemutatkozik – Második interjúnk Dr. Vincze Emőke

Csapatunk évek óta keményen dolgozik azon, hogy előremozdítsa a Magyarországon a hormonmentes fogamzásgátlási módszerek ismertségét. Különös tekintettel a méltatlanul alulreprezentált IUD-k (méhen belüli fogamzásgátló eszközök) területén.

Megbízhatósága és hosszútávú hatása miatt számos országban sokkal népszerűbb, miközben itthon elsősorban még mindig a hormontartalmú módszerek vannak többségben, bár a trend már megfordult és hamarosan itthon is többen választják majd a hormonmentes megoldásokat, mint a hormonosakat.

Ennek a több éves tevékenységnek az új lépcsőfoka az, hogy megkerestünk számos szakembert, mondják el véleményüket a hormonmentes méhen belüli fogamzásgátlási módszerekről: kiknek ajánlják, milyen feltételekkel, mikre figyelnek oda és hogy egyáltalán mi a menete annak, ha valaki ilyen eszközt szeretne.

Második interjúnkat Dr. Vincze Emőke, szegedi szülész-, nőgyógyász szakorvossal készítettük, akit szintén az IUB Rézgyönggyel kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztünk.

Vincze doktornő már több, mint 40 alkalommal helyezett fel Rézgyöngy méhen belüli fogamzásgátló eszközt.

Ha valaki fogamzásgátlással kapcsolatban keresi fel a doktornőt, először minden esetben átbeszélik a választási lehetőségeket – a hormonosakat és a hormonmentes opciókat is. Mielőtt a pácienssel együtt kiválasztanák a megfelelő fogamzásgátló módszert,  előzetes vizsgálatokon kell átmennie a páciensnek.

Rézgyöngyöt pedig főként olyan esetekben javasol, amikor valaki kimondottan hormonmentes megoldást keres, vagy kizárólag hormonmentes megoldást válaszhthat. Fontos megjegyezni, hogy Dr. Vincze Emőke már szült, és még nem szült nőknek is szívesen vállalja a Rézgyöngy felhelyezését, ha arra esik a választás.

A doktornő elmondta, hogy azért találja a legmegbízhatóbb hormonmentes megoldásnak a Rézgyöngy fogamzásgátló eszközt, mert rendkívül biztonságos a gyulladás szempontjából. Véleménye szerint a Rézgyöngy mellett kisebb a szövődmények veszélye, kisebb valószínőséggel okoz gyulladást, ezért javasolható a még nem szült nőknek is.

A doktornő a termék magyar piacon való megjelenését követően tréningen vett részt, melyben a felhelyezés gyakorlására nyílt lehetősége, így magabiztosan kezdhetett el dolgozni a Rézgyönggyel.

Elmondása szerint a felhelyezés mindössze 3 percig tart, és páciensei nem szoktak fájdalomra panaszkodni a felhelyezés közben. Vannak ugyan, akiknél a felhelyezést követően előfordulnak görcsök, esetleg fájdalmak, de ezek jórészt egy hónap után elmúlnak.

Az eszköz levételére rendkívül kevés esetben került sor a doktornő páciensei között. Egyetlen olyan esetről tudott beszámolni, amikor a Rézgyöngy elmozdult, és emiatt kellett eltávolítani, majd garanciális csere keretein belül új eszközhöz jutott a páciens, aki továbbra is igényt tartott a Rézgyöngy alkalmazására.

A doktornő végül hozzátette, hogy páciensei is elégedettek a Rézgyöngy hatásával és biztonságosságával.

Fordulj Te is Vincze Emőke doktornőhöz bizalommal!

Hagyj egy üzenetet!