Hormonmentes Interjú-sorozatunk bemutatkozik – Első partnerünk Dr. Baksay László

Csapatunk évek óta keményen dolgozik azon, hogy előremozdítsa a Magyarországon a hormonmentes fogamzásgátlási módszerek ismertségét. Különös tekintettel a méltatlanul alulreprezentált IUD-k (méhen belüli fogamzásgátló eszközök) területén.

Megbízhatósága és hosszútávú hatása miatt számos országban sokkal népszerűbb, miközben itthon elsősorban még mindig a hormontartalmú módszerek vannak többségben, bár a trend már megfordult és hamarosan itthon is többen választják majd a hormonmentes megoldásokat, mint a hormonosakat.

Ennek a több éves tevékenységnek az új lépcsőfoka az, hogy megkerestünk számos szakembert, mondják el véleményüket a hormonmentes méhen belüli fogamzásgátlási módszerekről: kiknek ajánlják, milyen feltételekkel, mikre figyelnek oda és hogy egyáltalán mi a menete annak, ha valaki ilyen eszközt szeretne.

Mennyire keresik páciensei a hormonmentes megoldásokat?

Nagyon divatos, trendi manapság, hogy hormonmentes, ezért is jönnek sokan a terméket már ismerve.

A Rézgyöngy használóim közül jönnek úgy is, hogy kifejezetten ezt a terméket választották ki már előre, de olyan is van, akinek javaslom, és azért választja.

Minden pácienssel, mielőtt feltennénk az eszközt, átbeszéljük, hogy mi a háttere, és megfelelő-e számára a választás.

 

Milyen esetekben és kinek ajánlja a Rézgyöngyöt? Ki tipikus IUB páciens?

Számos alkalommal végzek terhesség megszakítást, és azoknak a pácienseknek, akiknél erre kerül sor, utána szoktam ajánlani a Rézgyöngyöt.

Kimondottan azoknak is, akik pajzsmirigy problémákkal küzdenek, mert ők már annyi gyógyszert szednek, hogy nem lenne jó még a fogamzásgátlás miatt is.

Akik gyakran elfelejtik bevenni a tablettát, azoknak is a legjobb megoldás, mert könnyű a használata, egyszerű, kényelmes és biztonságos.

 

Mit tart a Rézgyöngy legnagyobb előnyének a többi fogamzásgátlóval szemben?

Egyszerű, nem kell bajlódni vele nap, mint nap és biztonságos.

 

Mikor (milyen életszakaszban és a ciklus melyik részénél) érdemes felhelyezni az eszközt?

Egyénenként változó, hogy kinek érdemes alkalmazni a Rézgyöngyöt. Például múltkor egy anyuka szerette volna, hogy a 16 éves lányának Rézgyöngyöt tegyünk fel. Őt le is beszéltem róla, az ő alkata és szervezete még valószínűleg nehezebben viselne méhen belüli eszközt, és nem akartam, hogy egy életre elzárkózzon a spiráloktól.

De találkoztam már olyannal is, aki 16 évesen a 3. gyerekét szülte.. az megint más.

 

Menstruáció alatt szoktam feltenni, ettől vannak, akik ódzkodnak, pedig ilyenkor a legkevésbé fájdalmas a felhelyezés.

Mennyire ítéli bonyolultnak a Rézgyöngy felhelyezését? Mennyi ideig tart a felhelyezés?

 

5 perc nagyjából. Mindig felkészítem a pácienst, hogy mikor mit fog érezni, és egy kicsit lehet azzal trükközni itt, hogy mondom neki: szólok, amikor a legkellemetlenebb/legnehezebb része következik, és így észre sem veszi, amikor felteszem, mert már túl is van a felhelyezésen, amikor mondom, hogy az a legnehezebb rész, hogy most fel kell állnia, mert eddig feküdt.

 

Milyen fájdalmakkal járhat a felhelyezés? Páciensei hogy viselik a felhelyezéskor érzett fájdalmat?

Változó, mert van, aki már attól rosszul van, hogy nőgyógyászhoz kell jönnie.

 

 

Mire érdemes a legnagyobb figyelmet fordítani a Rézgyöngyöt alkalmazása mellett döntő nőknek?

 

Szükséges egy frissen végzett rákszűrési eredmény, ami negatív, ezen kívül kenetet is venni kell (tenyésztés)

 

Páciensei meg vannak elégedve a termékkel? Milyen véleménnyel vannak róla? Mit kedvelnek benne a leginkább? Aki ódzkodik a terméktől, miért teszi?

Sokan nagyon félnek, alapvetően eljönni nőgyógyászhoz, sőt amikor megtudják, hogy menstruációs vérzés alatt kell felhelyezni a Rézgyöngyöt…

A hölgynek mire idejut, telebeszéli az összes barátnője a fejét.

„Múltkor például volt egy olyan esetem, amikor jött a fiatal hölgy, szegény rémült volt, és a férje lent várta az autóban, aki szintén nagyon izgult. 5 perc alatt felhelyeztük az eszközt, alig vette észre, de a végén mondtam neki, vágjon nagyon rémült arcot, amikor leér a férjéhez a parkolóba, hogy kapjon legalább kárpótlásul egy gyertyafényes vacsorát, ha már ilyen sokat vállal kettőjükért.”

A doktor úr hivatalos kórházi oldala: https://www.uzsoki.hu/dr-baksay-laszlo 

A Rézgyöngy.hu-n pedig itt találod az elérhetőségeit: https://rezgyongy.hu/felhelyezest-vallalo-orvosok/

Hagyj egy üzenetet!