A tartós vérzéselmaradás nem a leggyakoribb következménye a hormonális fogamzásgátló elhagyásának, de tekintve, hogy a világon jelenleg 248 millió nő használ valamilyen hormonális módszert (WHO 2019) egyre több embert érint ez a probléma.

Mi is az a „mesterséges ciklus” ?

Azoknak a nőknek, akik valamilyen hormonális fogamzásgátlási módszert alkalmaznak, menstruációs ciklusuk nem a természetes női nemi hormonok által vezérelt. Természetes esetben a menstruáció egy bonyolult és összehangolt hormonműködés következménye. A hormonális fogamzásgátló tablettákban az ösztrogén és progeszteron hormonok helyett szintetikus úton kifejlesztett társaikat (etinilösztradiol, levonogestrel, stb…) találjuk. Ezek a szintetikus szteroidok hasonló molekulák a természetes hormonokhoz, ez által fejtik ki hatásukat, vagyis nyomják el a petefészek normális működését, megakadályozva ezzel az ovulációt ill. kiiktatva a menstruációt. Tehát amikor a tabletta szedése alatt 7 nap szünetet tartunk, valójában nem menstruálunk, csak a hormon megvonásból adódó vérzés, vagyis megvonásos vérzés jelentkezik.

A tabletta hatásmechanizmusa nagyjából úgy foglalható össze, hogy terhességet szimulál a szervezetben (csak szimulál! tehát a terhesség valódi pozitív hormonális hatásai elmaradnak), felfüggeszti a peteérést.

Mi is az a „post-pill amenorrhea” ?

Amenorrheának nevezzük azt az állapotot, amikor egy nő nem menstruál. Megkülönböztetjük primer és szekunder fajtáját. Primer, ha az első menstruáció 16 éves korig nem következik be, szekunder, ha a már jelentkezett mestruációs vérzés 3 hónapnál hosszabb ideig kimarad. A hosszantartó fogamzásgátló tablettaszedés után előfordulhat hosszabb vérzéskimaradás, és akár több hónapra is szükség lehet, amíg visszaáll a hormonrendszer a normális kerékvágásba (átlagosan 15-82 nap között tér vissza a normális menses). Ezt nevezzük post-pill amenorheának. Ez olyan nők esetében gyakoribb, akiknél a tabletta szedése előtt sem volt rendszeres a ciklusuk. Ilyenkor ugyanis a tabletta csak látszólag simítja ki a rendszertelenséget és az elhagyása után visszatér az eredeti probléma.

Kamaszlányok számára azért sem előnyös védekezési forma a fogamzásgátló tabletta, mivel az első menstruáció után akár 2-3 évnek is el kell telnie a szabályos, ovulatórikus ciklusok kialakulásához, ez idő alatt fejlődik ki az ösztrogén pozitív visszacsatolás hatása, mely LH csúcshoz, ovulációhoz vezet. Nekik kifejezetten valamilyen hormonmentes megoldás a legjobb választás. Ma már elérhetőek olyan hormonmentes, méhen belüli eszközök, pl. a Rézgyöngy, mely a még nem szült nőknek, fiatal lányoknak is biztonsággal felhelyezhetőek.

A szekunder amenorrhea a felnőtt lakosságban jelentős arányban, 5%-ban fordul elő. Hátterében nagyon sok probléma lehet, ezért is nagyon fontos a diagnózis pontos felállítása, valamint a részletes kivizsgálás, hiszen a háttérben lévő okot kell kezelni. Leggyakrabban hormonális okokra vezethető vissza, de gondolni kell szervi okokra, autoimmun, genetikai betegségekre, kóros testsúlyra, stressz állapotokra, PCOS-re, a petefészek korai kimerülésére és daganatokra is. Az amenorrhea kezelhető, amennyiben az okot kezelik, nem pedig fogamzásgátló tablettával fedik el a vérzészavart. A kivizsgálás fizikális vizsgálattal és gondos anamnézis felvétettel kell, hogy kezdődjön, ezután következik a szérum hormonok pontos meghatározása (FSH, LH, ösztradiol, tesztoszteron, prolaktin). Szükség esetén speciális vizsgálatok (pl. ultrahang, sella CT vagy MR, genetikai vizsgálat, kromoszóma analízis, mellékvese és pajzsmirigy funkció ellenőrzése, illetve ha kell laparoszkópia). Így igen rövid idő alatt lehet pontos diagnózishoz jutni és egyúttal a terápiás lehetőségeket is meghatározni.

A hosszantartó fogamzásgátló tablettaszedés után nem elegendő csak a menstruáció „visszanyerésére” fektetni a hangsúlyt. Az ovuláció visszatérése ugyanis lehet, hogy még több időt vesz igénybe. A nők többsége abban a tudatban él, hogy ha van menstruációja, akkor tüszőrepedése is volt, ez az, ami a leggyakrabban félrevezeti a nőket. Ezzel szemben a nők közel felének nincs rendszeres ovulációja, amely eleinte észrevétlenül, majd egyre több tünetet okozva vezet az ösztrogéndominancia és más hormonális zavar kialakulásához. Elegendő progeszteront csak a ciklus teljes második felében szabályosan működő sárgatest képes termelni. A tüszőrepedés elmaradása és az azzal járó progeszteronhiány az ösztrogéndominancia leggyakoribb oka, ami a női problémák döntő részének hátterében kimutatható. Ahány évig tart a fogamzásgátló szedése, annyi éven át nem történik tüszőérés és tüszőrepedés. A problémára azonban sokszor csak a tervezett várandósság elmaradása kapcsán derül fény.

A menstruáció elmaradása esetén amennyiben a terhességi teszt is negatív, fontos mihamarabb nőgyógyászhoz fordulni, hiszen részletes kivizsgálás után a megfelelő terápia megválasztásával visszatérhet a normális menstruációs ciklus. A fogamzásgátló tabletta ugyanis csak elfedi a valódi okokat, azt az érzetet keltve, hogy valódi menstruációs ciklus zajlik. A természetes menstruáció továbbá azért is fontos, mivel zavarai felhívják a figyelmet valamilyen mögöttes egészségügyi problémára, egyfajta jelzőrendszerként szolgál, erre a megvonásos vérzés nem képes.

Forrás: 1 2 3 4 5 6

A cikk írója: Dr. Kelemen Csilla

Hagyj egy üzenetet!